Moderne Keuken: design, ideeën, inspiratie en foto's

Ideeën en inspiratie voor moderne keukens

homify biedt een ruim assortiment leuke meubels en decoratieve elementen die perfect in de moderne keuken passen. Bovendien komt de inspiratie als vanzelf wanneer door het ruime aanbod wordt gebladerd. De moderne keuken is in de eerste plaats strak en eenvoudig, maar dit wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor leuke extra’s en hebbedingen. Afhankelijk van de persoonlijke smaak en de beschikbare ruimte kunnen kasten en toestellen aangevuld worden met een losstaande frigo, een leuk opstapje of enkele plantjes en kaders. Wie kiest voor een effen basis heeft een waaier aan mogelijkheden om enkele contrasterende blikvangers toe te voegen en zo de moderne keuken een unieke toets te geven.

Tips en ideeën voor het ontwerpen van een moderne keuken

Het ontwerpen van een moderne keuken is niet altijd even eenvoudig voor wie geen enkele ervaring heeft. Een binnenhuisarchitect zoeken, kan een enorme hulp betekenen, maar is geen noodzaak. Vaak is het leuker om inspiratie te verzamelen en daar dan zelf een moderne keuken mee samen te stellen. Meet alles grondig na zodat de uiteindelijke droomkeuken wel binnen de voorziene ruimte past. Een plak- en knipboek zorgt voor een visuele weergave van de moderne keuken en geeft een duidelijk beeld van het uiteindelijke resultaat.

Hoe maak ik het inrichten van een moderne keuken zo gemakkelijk mogelijk?

Bij de inrichting van een moderne keuken komt heel wat kijken. Het eenvoudigste is om een keukenontwerper onder de arm te nemen en samen de moderne keuken uit te tekenen. Wie echter liever zelf aan de slag gaat, kan online verschillende programma’s vinden die een handje helpen. Het belangrijkste element bij het ontwerpen van een moderne keuken is de grootte van de ruimte waarin de keuken geplaatst moet worden. Meestal wordt gekozen voor open keukens, maar evengoed is er een aparte ruimte voorzien. Wanneer deze ruimte beperkt is, moet zorgvuldig omgesprongen worden met de verschillende elementen die nodig zijn. Hierbij kan gedacht worden aan kastruimte, een lavabo, een fornuis, oven, microgolfoven, werkblad enzoverder. Waar het de stijl betreft, oogt een moderne keuken strak en eenvoudig. Alle toestellen zijn geïntegreerd in de moderne keuken en de vlakken worden zo min mogelijk onderbroken. Een smal werkblad en bij voorkeur een kookeiland maken de moderne keuken compleet.

Waar moet ik op letten bij het begroten van een moderne keuken?

Bij de begroting van de moderne keuken dient niet enkel gelet te worden op de kasten en het werkblad. Ook toestellen, muurbekleding, vloer en accessoires hebben een grote invloed op de prijs. Moderne keukenverlichting speelt een grote rol bij de sfeer die de ruimte uitstraalt en is niet te onderschatten. De moderne keuken is meer dan enkel een plek om te koken. Ze vormt steeds meer het hart van de woning en een sfeervolle inkleding is noodzakelijk. Wie vooraf alle afzonderlijke elementen in kaart brengt, komt later niet voor een verrassing te staan. Door functioneel te denken kan gekozen worden voor goedkope keukens die toch alles bevatten wat in een moderne keuken thuis hoort.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een moderne keuken?

Vanzelfsprekend moet de keuken passen in de woning. Grootte blijft hierbij het absolute sleutelwoord. Daarnaast is een integratie met de verdere woning ook mooi meegenomen. Een moderne keuken in een landelijk huis zorgt voor een stijlbreuk die vermeden moet worden. Is er sprake van een open moderne keuken, dan zijn een modern keukenbehang en keukenverlichting belangrijke keuzes. Doe-het-zelf keukens geven de vrijheid om zelf een aantal losse elementen te combineren tot een geheel dat perfect aansluit op de woning. Bij het bepalen van de kleur wordt zowel gekeken naar het interieur als het onderhoud van de moderne keuken. Wit is een echte aanrader gezien dit de moderne keuken een frisse, strakke uitstraling geeft.

Ideeën en tips voor het inrichten van een moderne keuken

In een moderne keuken horen moderne keukenaccessoires thuis. Tegenwoordig zijn er tal van leuke toestellen te vinden voor funcooking met een strak design. Enkele goed geplaatste toestellen zorgen voor een aparte blikvanger. Ook een opvallend messenblok kan een toegevoegde waarde zijn. Dit is zowel knap als functioneel. Waar het de kasten betreft, kiest men bij voorkeur schuiven voor alles wat laag staat en kasten voor alles wat in de hoogte geplaatst wordt. Een ontwerp zonder handvatten sluit het beste aan bij de strakke stijl van de moderne keuken. Het werkblad kan ik een contrasterende kleur uitgevoerd worden zodat het de moderne keuken breekt en diepte in het interieur brengt.

Moderne keuken met of zonder kookeiland?

Een kookeiland hoort zonder twijfel thuis in de moderne keuken indien er voldoende ruimte beschikbaar is. Vooral bij open keukens is dit een absolute must have. Naast een oven, fornuis en dampkap kan het kookeiland ruimte bieden aan potten, pannen en een werkblad. Indien mogelijk is het ook leuk om enkele zitplaatsen voor een snelle hap te voorzien. Zo kan het hele gezin zich in de keuken verschansen wanneer er gekookt wordt wat bijdraagt aan een huiselijke en gezellige sfeer. Is de woning niet geschikt voor een kookeiland, dan is een kleine moderne keuken aan de orde. Hier wordt het werkblad geïntegreerd in de kastruimte zodat alles een strak uiterlijk blijft behouden.

Ideeën en tips voor moderne kitchenettes

De moderne kitchenettes zorgt ervoor dat een kleine keukenruimte optimaal benut wordt. Fornuis, spoelbak en werkblad vormen een sluitend geheel. Onderaan is er plaats voor een afwasmachine, oven of enkele schuiven. Kasten worden bovenaan geplaatst zodat er ook in de hoogte geen ruimte verloren gaat. Gezien de moderne kitchenettes zich meestal in studio’s of kleine eenpersoonsappartementen bevinden, is functionaliteit het belangrijkste element. Dit wil echter niet zeggen dat er geen rekening wordt gehouden met het design. Bij voorkeur wordt de moderne keuken in een witte kleur uitgevoerd gezien dit het gevoel van ruimte vergroot waardoor de kitchenette ruimer lijkt dan ze eigenlijk is.

Waar moet ik op letten bij het uitzoeken van een modern aanrecht?

Het modern aanrecht dient uitgevoerd te zijn in een strak, effen en robuust materiaal. Dit kan glas, graniet, beton of zelfs hout zijn. Het aanrecht moet bewerkt zijn met een krasvrije laag zodat er geen schade wordt aangericht wanneer er groentjes versneden worden. Ook hittebestendigheid is een absolute aanrader. Hoewel het aanrecht vaak aan de smalle kant wordt gehouden, kan een groot aanrecht een echte blikvanger vormen in de moderne keuken. Er is dan plaats voor verse kruidenplantjes, een decoratieve messenblok of een moderne espressomachine. Omdat de perfecte hoogte van het aanrecht voor iedereen anders is, geniet een moderne keuken op maat de voorkeur.

Inspiratie voor moderne inbouwkeukens

Een moderne inbouwkeuken vormt een geheel met de woning waardoor ze als het ware volledig deel uitmaakt van het interieur. Er is dan ook meer nodig dan enkele handige inbouwkasten of meubels om dit type moderne keuken volledig tot haar recht te laten komen. Een eerste element is de kleur van de moderne keuken. Idealiter sluit deze aan bij het interieur of vormt ze een leuk contrast. Enkele decoratieve elementen die zowel in de moderne keuken als de rest van de ruimte herhaald worden zoals kaders geven een gevoel van eenheid. Kasten zonder handgrepen versterken het gevoel dat de moderne keuken als het ware versmolten is met de woning.

Moderne designkeuken

In de duurdere prijsklasse is de moderne designkeuken de absolute top. Wie hiervoor kiest, opteert bij voorkeur voor een keuken die volledig op maat gemaakt wordt. De moderne designkeuken oogt strak, stijlvol en eenvoudig. Het minimalistische uiterlijk is echter bedrieglijk want wie verder kijkt, merkt al snel dat de moderne keuken tot in de kleinste puntjes voorzien is van moderne toestellen en extra handigheden. Domotica behoort hierbij ook tot de opties en zorgt ervoor dat de keuken nog toegankelijker is. Een oven die ook weegt, grilt of stoomt bijvoorbeeld laat toe om in een handomdraai een hele maaltijd op tafel te toveren.

Andere stijlen voor mijn keuken:

Minimalistische keuken

Wie een keuken zoekt die rust uitstraalt en ontdaan is van alle onnodige ornamenten, is gebaat bij de aankoop van een minimalistische keuken. Dit type keuken is zo strak mogelijk opgebouwd en bestaat uit een minimum aan elementen. De verschillende vlakken worden enkel onderbroken waar het absoluut noodzakelijk is zodat ze de indruk wekken van een groot geheel. Toestellen bevinden zich in de kastruimtes en zijn aan de buitenzijde bij voorkeur niet zichtbaar aanwezig. De minimalistische keuken is een moderne keuken waarbij de eenvoud tot in elke detail is doorgetrokken. 

Rustieke keuken

Landelijk, warm en voorzien van leuke krulletjes en franjes. De rustieke keuken is een typische plattelandskeuken die vaak gevonden wordt in fermettes of landhuizen. Ze wordt gebouwd met natuurlijke materialen en leunt sterk aan bij de natuur. Vaak wordt gekozen voor een donkere houtsoort wat het gezellige karakter van de rustieke keuken verder benadrukt. Hoewel ze perfect in een open vorm uitgevoerd kan worden, komt dit niet veel voor. Meestal is er voor dit type keuken een aparte ruimte voorzien die ook dienst doet als eetkamer. Decoratieve elementen zoals smeedijzeren potten en pannen aan haakjes passen perfect in deze keuken.

Industriële keuken

Hoewel de industriële keuken in de eerste plaats ontworpen is voor grootkeukens en restaurants, kan ze ook binnen een private woning geplaatst worden. Dit type keuken is in de eerste plaats functioneel opgebouwd. Omdat alles snel moet gaan in de industriële keuken wordt uitsluitend gekozen voor materialen die vlug proper gemaakt kunnen worden en een grote duurzaamheid kennen. Binnen de woning oogt deze keuken eerder koud en kil, maar in combinatie met een leuk keukenbehang en enkele accessoires kan ze voor een leuke contrasterende toets zorgen. Vooral mensen die veel en graag koken, zijn gebaat bij de aankoop van een industriële keuken.