Landelijke Keuken: design, ideeën, inspiratie en foto's

Ideeën en inspiratie voor een keuken in landelijke stijl:

Een keuken in landelijke stijl kenmerkt zich vaak door het gebruik van veel natuurlijke materialen in combinatie met warme en gezellige kleuren. Een keuken in landelijke stijl is meestal veel meer dan een keuken alleen, over het algemeen is de landelijke keuken het kloppende hart van een huis. Zeker als je een met een (groot) gezin in een huis woont dan zullen er weinig momenten op een dag zijn dat er geen activiteit in de keuken is. Naast de keukenapparatuur zelf mag uiteraard een mooie robuuste keukentafel niet ontbreken. Dit geldt ook voor diverse kasten en andere accessoires. Voor het krijgen van de nodige inspiratie kun je op homify terecht. Er worden op homify ontzettend veel voorbeelden gegeven van prachtige keukens in landelijke stijl. Laat je verbazen en inspireren door te zien wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. En uiteraard moet je ook met je eigen creativiteit aan de slag gaan door een plan voor je eigen landelijke keuken te gaan ontwikkelen. Aangezien een keuken een redelijk complexe structuur heeft ligt het voor de hand dat je bij het ontwerpen en aanleggen van een keuken wat hulp nodig zult hebben. Ook op dat gebied kan homify je helpen door een groot overzicht te bieden met professionals die zich bezighouden met het ontwerpen en bouwen van keukens.

Tips voor een keuken in landelijke stijl:

Maak je niet te druk over het maken van een plan voor je keuken in landelijke stijl: homify helpt je een heel end op weg. De belangrijkste tip voor een landelijke keuken is een ruime en comfortabele ruimte als uitgangspunt nemen. Grote ramen spelen een grote rol in het creëren van dat effect. Veel daglicht zorgt voor een ruimtelijk effect. En ook als het donker is kun je dat effect door middel van de juiste verlichting vasthouden. Combineer dit met de juiste robuuste meubelen en een mooi en vooral ruim aanrecht en de basis voor jouw keuken in landelijke stijl staat! Als ook de muren en vloer hier helemaal op afgestemd zijn dan staat niets jouw jarenlange keukenplezier meer in de weg.

Hoe zorg ik voor een persoonlijk tintje in mijn keuken in landelijke stijl?

Een keuken in landelijke stijl moet een weerspiegeling van jouw persoonlijkheid zijn. En als je samen met je partner en eventueel je gezin gebruik gaat maken van de keuken dan moeten zij zich er uiteraard ook helemaal thuis kunnen voelen. Je kunt dit effect bereiken door de kleuren te gebruiken die jou en je gezin het meeste aanspreken. Voeg hier nog wat persoonlijke noten aan toe door leuke familiefoto’s op te hangen en eventueel kunst op te hangen die je aanspreekt. Je favoriete planten maken het decor van jouw landelijke keuken helemaal compleet.

Praktische tips voor een functionele keuken:

Je thuis voelen in je landelijke keuken is van heel erg groot belang. Maar als dat aan de andere kant betekent dat je een hele onhandige en onpraktische keuken hebt dan schiet je er natuurlijk weinig mee op. Daarom is het de kunst om de juiste balans te vinden tussen de landelijke stijl en de functionaliteit van de keuken. Denk daarom ook heel goed na over wat je precies allemaal in je keuken wilt doen. Als je dat goed op een rijtje hebt kun je aan de slag gaan de perfecte balans tussen stijl en functionaliteit te vinden en creëer je de ideale keuken.

Hoeveel kost een keuken in landelijke stijl?

Een eenduidig antwoord op deze vraag is niet te geven, dit hangt namelijk van heel wat verschillende factoren af. Erg belangrijk is het uiteraard of je een bestaande keuken gaat renoveren of dat je een compleet lege ruimte om moet toveren tot een keuken in landelijke stijl. In het laatste geval is er waarschijnlijk heel wat geld nodig voordat je culinair aan de slag kunt gaan. De ‘infrastructuur’ van een keuken is behoorlijk ingewikkeld. Je kunt gerust stellen dat een keuken qua aanleg van waterleiding, afvoer, gas en elektriciteit de meest gecompliceerde ruimte in een huis is. Als een loodgieter en een elektricien alle leidingen eerst aan moeten leggen dan ben je daar al heel wat geld aan kwijt. Handige doe-het-zelvers pakken dit soms zelf aan, maar doe dit alleen als je het ook echt goed kunt. Een foutje is snel gemaakt en kan hele gevaarlijke situaties opleveren. Heb je dus enige twijfel schakel dan een vakman in die voor jou aan de slag gaat. En houd daarmee dan ook zeker rekening in de begroting die je voor het hele project opstelt. Dit geldt ook voor de installatie van alle apparatuur, keukenkastjes, verlichting en ga zo maar door. Hoeveel een (nieuwe) landelijke keuken kost kunnen we je niet vertellen, maar wel de manier hoe je een goed budget in elkaar zet. Vergeet daarbij ook zeker niet wat extra geld achter de hand te houden voor eventuele onverwachte uitgaven!

Waar moet ik rekening mee houden als ik een complete keuken koop?

Als je er voor kiest een min of meer kant-en-klare keuken te kopen dan zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het design van de keuken is vanzelfsprekend erg belangrijk: past de keuken in de landelijks stijl die jij voor ogen hebt? Daarnaast is het heel belangrijk dat de keuken goed in de ruimte past waar die geplaatst gaat worden. Je zal de eerste persoon niet zijn die veel te veel aanrecht in een kleine ruimte stopt… Voorkom dus zeker zulke fouten en aan te bevelen valt om een keukenplanner in te schakelen die er voor zorgt dat zulke fouten niet gemaakt worden. Op homify vind je overigens veel aanvullende informatie over keukenplanners, kijk hier dus ook zeker eens naar! Zorg er verder voor dat je niet over budget gaat bij de aanschaf van een keuken. En vergeet ook vooral niet dat je keuken niet teveel aan trends onderhevig moet zijn, een goede ingerichte landelijke keuken is stijlvol maar ook tijdloos!

Het meubilair en de inrichting van een landelijke keuken:

Als de keuken zelf geplaatst is dan is de tijd aangebroken om met de inrichting aan de slag te gaan. Een mooie robuuste houten tafel en gezellige landelijke stoelen kunnen daarin niet ontbreken. Het meubilair hoeft niet nieuw te zijn, het gaat er om dat de kwaliteit goed is! Verder kun je aan de slag gaan om een persoonlijke noot aan de keuken toe te voegen. Vergeet hierbij ook niet de accessoires en keukenartikelen goed op aan te passen. Dit geldt uiteraard ook voor je servies en bestek.

De voordelen van een kookeiland:

Heb je altijd al een kookeiland willen hebben en ben je nu eindelijk in de gelegenheid om die droom werkelijkheid te laten worden? Ga hier dan zeker, als je budget dat toelaat, mee aan de slag! Een kookeiland heeft alleen maar voordelen. Je kunt er met meerdere mensen tegelijk koken en als je het gezellig vindt om je gasten bij jou in de keuken te hebben zonder dat ze hoeven te koken dan plaats je een paar mooie barkrukken. Die barkruk kun je zelf ook heerlijk gebruiken op een zondagochtend met een krant en een kop koffie! Een kookeiland is een ideale uitbreiding op je aanrecht en is een absoluut sfeer verhogend element in de hedendaagse keuken.

Wat voor soort aanrecht kan ik het beste kiezen?

Binnen de landelijke stijlen zijn er verschillende soorten aanrechtbladen mogelijk. Een hele mooie, maar wat duurdere optie, is een solide natuurstenen aanrechtblad. Iets minder duur, maar minstens zo goed passend in een landelijke keuken, is een mooi houten aanrechtblad. Laat dit houten aanrechtblad goed corresponderen met de rest van de houten elementen in de ruimte. Waar je ook voor zou kunnen kiezen is een combinatie van een houten en een natuurstenen aanrechtblad, ook dit zorgt voor een schitterend effect.

Ideeën voor een kleine keuken in landelijke stijl:

Een kleine keuken, ook wel kitchenette genoemd, kun je ook prima in landelijke stijl inrichten. Houd daarbij zeker in gedachten dat een kleine keuken zeker niet een goedkopere keuken hoeft te betekenen. Het enige dat van belang is dat je de ruimte efficiënt inricht en dat je het vooral licht houdt. Hoe lichter de ruimte, hoe groter die lijkt. Denk dus heel goed om de ramen in de ruimte en breng ook de verlichting op zo’n manier aan dat je als het donker wordt dit ruimtelijke effect vast kunt houden. In het geval van een kleinere keuken in landelijke stijl is het zeker aan te raden hier van tevoren een keukenplanner een plan voor te laten maken.

Meer keukenstijlen:

Er zijn natuurlijk meer soorten stijlen dan een landelijke stijl. Van modern tot klassiek en van industrieel tot minimalistisch: het gaat er om welke stijl jou het meeste aanspreekt. We laten je graag ook even kennis maken met enkelen andere stijlen.

Moderne keukens:
Een moderne keuken kan op net zoveel manieren worden aangebracht als een landelijke keuken, van heel klein tot heel groot en in een klein appartement en in een groot landhuis. Als je interesse hebt in een moderne keuken dan moet je ook zeker hiervoor even verder op onderzoek uitgaan op homify.

Klassieke keuken:
Voor de liefhebbers van een wat ouderwetsere en meer traditionele aanpak is een keuken in klassieke stijl een echte aanbeveling. Een granieten aanrechtblad, koperen pannen en een mooi robuust gasfornuis zorgen voor de ideale klassieke keuken. Uitermate geschikt voor een oud huis!

Keuken in industriële stijl:
Als je in een mooi stadsappartement of een ruime loft woont dan is een industriële keuken meer dan geschikt voor jou. Bakstenen muren, stevige steigerhouten meubels en grote robuuste lampen maken van jouw keuken een echte eetfabriek!