Keuken: design, ideeën, inspiratie en foto's

Ideeën en tips voor de keuken

Ideeën voor het ontwerp van de keuken opdoen kan lastig zijn wanneer men nog geen duidelijk beeld heeft over hoe deze er uit moet komen te zien. Hiervoor biedt homify veel inspiratie. Ook als er al een duidelijk beeld van de keuken is, kunnen deze materialen en ideeën een welkome toevoeging op het ontwerp zijn.

De keukeninrichting

Nadat een beslissing is genomen in welke stijl de keuken zal worden ontworpen komt misschien wel de moeilijkste beslissing; Hoe de keuken in te richten. Ook hierbij kan homify helpen, er is behalve een schat aan informatie en voorbeelden van keukens ook een forum om vragen te stellen, alsmede de mogelijkheid om contact op te nemen met professionals die aan homify verbonden zijn.

Tips voor het inrichten van de keuken

Naast functionaliteit wordt esthetiek een steeds belangrijker aspect van de keuken. Belangrijk is dat deze twee aspecten elkaar niet in de weg gaan zitten. Zeker op apparatuur die intensief wordt gebruikt en essentiële onderdelen zoals het werkblad kan men beter niet besparen. Een functionele keuken hoeft echter niet ten koste te gaan van esthetiek, door de steeds ruimere keuze in materialen kan voor elke functionele keuze een bijpassende esthetische oplossing gevonden die in lijn ligt met de persoonlijke voorkeur.

Wat moet ik met de muren van de keuken doen?

Het is noodzakelijk om een muur te gebruiken die zowel waterafstotend, duurzaam en makkelijk schoon te maken is. Hierbij hoeven geen concessies gedaan te worden aan esthetiek, er kan tegenwoordig uit steeds meer materialen gekozen worden. Naast de klassieke betegelde keukenwand, kan men ook voor behang kiezen dat met een speciale nabewerking net zo duurzaam en bestand is tegen intensief gebruik.

Witte of zwarte keukens?

Een keuken met vooral lichte en witte tinten is naderhand makkelijk op te fleuren met accessoires en decoraties. Tevens oogt een wat kleinere keuken veel ruimtelijker wanneer er gebruik wordt gemaakt van lichte tinten. Ook is een lichte keuken een veilige keus wanneer het huis op termijn weer verkocht wordt, veel huizenkopers hebben een voorkeur voor dit type keuken. Een keuken die bestaat uit donkere en zelfs zwarte tinten kan wel een echte blikvanger in het huis worden.

Wat voor vloer voor mijn keuken?

Het kiezen van de juiste vloer is één van de belangrijkste keuzes bij het ontwerpen van een nieuwe keuken. Esthetiek en functionaliteit moeten zorgvuldig tegen elkaar afgewogen worden, een houten vloer zal prachtig tot zijn recht komen in een landelijke keuken, maar zal bij intensief gebruik minder bestand zijn tegen slijtage dan bijvoorbeeld een gietvloer of tegels. Ook het type woning dient mee te wegen in de keuze van de vloer.

Welke materialen kan ik in mijn keuken gebruiken?

Materiaalkeuze is een essentieel onderdeel bij het ontwerp van een keuken, het heeft immers zowel een functioneel als stilistisch doel. Een zwart granieten aanrechtblad zal een keuken een totaal andere uitstraling geven dan een aanrechtblad vervaardigd uit blank gelakt hout. De keuze voor materialen levert weinig beperkingen op, eerder het omgekeerde. Waar vroeger vooral steen en hout werden gebruikt, komt men steeds vaker materialen als beton en staal tegen. Deze materialen leveren niets in op functionaliteit, integendeel, in industriële keukens wordt al lange tijd gebruikt gemaakt van een volledig stalen inrichting

Waar moet ik aan denken bij het kopen van een keuken?

Een gedachte die zich al snel opdringt bij het kopen van een keuken is de vraag hoeveel kosten er aan verbonden zijn, alsmede hoe deze past in de totale uitstraling van het huis. Dit zijn zeker belangrijke argumenten aangezien het om een grote investering gaat en bepalend is voor de uiteindelijke sfeer in het huis. Het is echter ook belangrijk om te realiseren hoe de toekomst er mogelijk uit gaat zien, ligt er gezinsuitbreiding in het verschiet, blijft men lang in het huis wonen of zal het huis in de nabije toekomst mogelijk verkocht worden?

Hoe ontwerp ik een open keuken?

De keuken is allang niet meer een plaats waar alleen maar voedsel wordt bereid, maar heeft zich over de jaren ontwikkeld tot een sociale ontmoetingsplaats in het huis. In plaats van een afgesloten, onzichtbare ruimte wordt daarom steeds vaker gekozen voor een open keuken, die naadloos overloopt in de woonkamer. Op deze manier ontstaat er een ruimtelijk geheel, waarbij bijvoorbeeld een kookeiland de verbinding kan vormen tussen de keuken en woonkamer. Ook een bar kan een nuttige functie toevoegen en fungeren als een trefpunt tijdens het bereiden van een maaltijd.

Hoe vind ik de juiste keukenexpert?

Een platform zoals homify is dé manier om een keukenexpert te vinden. Een keuken kan tot in de kleinste details ontworpen worden, waar met computertechniek een zeer gedetailleerde voorspelling van het uiteindelijke resultaat kan worden gedaan. Naast de vereiste deskundigheid is het vooral belangrijk dat de keukenexpert handelt naar de visie van de gebruiker, zodat de keuken behalve functionaliteit ook in esthetisch opzicht aan alle persoonlijk wensen zal voldoen.

Kleine keukens inrichten

Een kleine keuken inrichten kan een uitdaging zijn, maar met een zorgvuldige planning kunnen ook de wat kleinere ruimtes prima worden benut. Belangrijk is dat de functionaliteit van de keuken niet wordt aangetast, concessies zoals het verkleinen van het aanrechtblad of opslagruimte kunnen beter worden vermeden. Opties zoals een uitschuifbare tafel en een keukenkast die tot het plafond reikt kunnen nuttig zijn om zoveel mogelijk vloerruimte vrij te houden.

Welke stijl voor mijn keuken?

Landelijke keuken

Waar een huis ook staat, met de keuze voor een landelijke keuken haalt men het gevoel van buiten in huis. Rust, warmte en ontspanning kenmerken de stijl in deze keuken. In tegenstelling tot moderne keukens wordt vooral gekozen om hout toe te passen in plaats van staal, steen en gepolijste oppervlakken. Accessoires kunnen rijkelijk worden toegevoegd, zoals bloemen en planten en antieke voorwerpen. Ook kan de apparatuur makkelijk aan deze stijl worden aangepast, een ouderwets gasfornuis zal prima tot zijn recht komen in de landelijke keuken.

Moderne keuken

De moderne keuken kenmerkt zich behalve door een strakke uitstraling ook door het veelvuldige gebruik van roestvrij staal en gepolijste oppervlakken. Om de keuken een industriële uitstraling te geven kan zelfs beton als bouwmateriaal worden gebruikt. 

Scandinavische keuken

De Scandinavische stijl kenmerkt zich door strakke en rechte vormen. Toch verschilt deze stijl aanzienlijk van het modernisme, lichte tinten voeren de boventoon, veelal gerealiseerd door onbewerkt en blank hout. Een Scandinavische keuken is behalve minimalistisch ook erg functioneel en modern. Extra decoraties dienen zorgvuldig te worden toegevoegd, planten kunnen een minimalistische keuken een kleurrijke aanblik geven.