Kelderramen: design, ideeën, inspiratie en foto's | homify Kelderramen: design, ideeën, inspiratie en foto's

Kelderramen: design, ideeën, inspiratie en foto's

Kelderramen

Het is iets wat in veel nieuwe woningen niet meer voorkomt: een kelder. Maar als jouw huis wel over zo’n ruimte beschikt, dan is dat een hele aangename luxe. Super handig als extra opslagruimte en bovendien ook een koele plek. Je zou er zelfs over na kunnen denken om het als extra slaapkamer, werkkamer of fitnessruimte te kunnen gebruiken. Mogelijkheden genoeg! Een nadeel is echter vaak dat het er zo donker is. Maar daar kun je door middel van kelderramen verandering in brengen. Zo maak je de kelder nog aantrekkelijker en verbetert ook de luchtkwaliteit in deze ruimte.

Wat komt er allemaal kijken bij het uitzoeken van kelderramen?

Het installeren van deze ramen is vast niet iets wat je vaak uit laat voeren of eventueel zelf uitvoert. Daarom is het natuurlijk wel handig om een beetje meer van dit onderwerp af te weten. Dus wat komt er allemaal kijken bij het uitzoeken van een kelderraam? Eerst is het goed om je er bewust van te zijn waar het kelderraam gaat komen. Meer dan andere ramen in je huis is dit een kwetsbaar raam en daar moet je zeker rekening mee houden waar het gaat om de exacte plek waar die geplaatst gaat worden. Daarnaast moet het een exemplaar zijn dat open kan en daarmee de luchtvochtigheid in de kelder een beetje goed kan reguleren. Een andere belangrijke vraag is natuurlijk wat de functie van je kelder is en wat kelderramen daar voor rol in moeten spelen. Denk bovendien ook zeker aan de veiligheid: deze ramen moeten geen gemakkelijke prooi voor inbrekers zijn om te gebruiken als poort naar jouw huis. En verder zou je er ook nog over na kunnen denken hoe je het raam kunt gebruiken als uitgang, bijvoorbeeld in het geval van brand. Niet dat we hopen dat je het ooit als nooduitgang moet gebruiken, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee! Denk er ook even over na of jij je kelder als opslagruimte gebruikt en of er grote voorwerpen als ladders en dergelijke door het raam moeten kunnen. Tot slot wil je natuurlijk ook dat het er een beetje leuk uit komt te zien allemaal.

Welke soorten ramen zijn geschikt voor de kelder?

Als het ramen aan gaat komen, dan is er heel veel mogelijk. Je kunt daarin twee zaken onderscheiden: het kozijn en het glas. Bij kozijnen kun je denken aan uitvoeringen in hout, staal, aluminium of een ander soort kunststof. Het hangt daarbij ook een beetje af van de uitstraling en stijl van je huis. Bovendien maakt het ook verschil of de kelderramen op een plek komen die duidelijk zichtbaar is of dat het juist een beetje aan het zicht is onttrokken. Dat gaat dan ook vooral meer om de esthetische kant. Staal en hout als materiaal voor het kozijn zouden we in principe al willen raden. Waarom vraag jij je misschien dan direct af. Dit heeft er vooral mee te maken dat kelderramen zowel binnen als buiten heel wat vocht te verdragen kunnen krijgen. En je zit er waarschijnlijk niet op te wachten dat het kozijn snel gaat roesten of rotten. Dat zou zonde zijn van alle moeite van het plaatsen! Je blijft natuurlijk niet maar steeds ramen vervangen. Verder is het goed om even stil te staan bij het glas. Je kunt ook kiezen voor een kunststof materiaal. Er zijn hoogwaardige materialen beschikbaar die niet voor normaal glas onder doen. Maar ook glas als thermopeen kan een hele goede oplossing zijn. Vooral het feit dat dit dubbele glas goed isoleert kan weer van pas komen bij het besparen op je energierekening. Denk verder ook gelijk even na over de manier hoe het raam geopend moet kunnen worden. Moet het een kantelraam zijn, een schuifraam of moet het meer de vorm van een deur hebben? Advies vragen aan een expert kan ook altijd helpen als je twijfelt over deze keuzes.

De prijzen van de verschillende materialen

Het is natuurlijk ook wel handig om een beetje af te weten van de prijzen van de verschillende materialen. Een vast aluminium kozijn heb je voor onder de € 100,-, maar als je een draaibaar exemplaar wilt dan moet je al snel denken aan zo’n € 250,-. Uiteraard hangt dat wel af van de grootte en het soort glas dat je er in laat plaatsen. En alhoewel we zelf niet direct voor houten ramen zouden kiezen, willen we je toch even een indruk geven van de prijzen. Een vast exemplaar is vanaf een kleine € 90,- te verkrijgen, terwijl een draaibare uitvoering vanaf ongeveer € 300,- te verkrijgen is. Best duur eigenlijk, maar als de kwaliteit goed is, kun je er natuurlijk ook heel erg lang plezier van hebben.

Het vervangen van kelderramen

Zijn jouw kelderramen aan vervanging toe omdat ze niet meer helemaal aan de wensen voldoen of omdat de staat van onderhoud niet meer zo goed is? Denk er dan ook gelijk even over na of je een ander type raam wilt hebben en of je het misschien ook wat groter wilt maken.

Decoratie en onderhoud van kelderramen

Tot slot willen we het nog even kort hebben over decoratie en onderhoud van kelderramen. Heb je al een leuk kleurtje voor de kozijnen in gedachten? En wat dacht je van een leuk gordijn? Verder moet je er goed om denken dat je de ramen goed schoon houdt. En dat geldt ook zeker voor het kozijn, maak dit enkele keren per jaar schoon en het gaat extra lang mee.