Ruimten

Ben je een professional die een winkel of vergelijkbare zaak wilt openen? Dan moet je voorzichtig omgaan met de keuzes die je maakt tijdens het ontwerp- en constructieproces van jouw project, want de ruimte zal een positieve of negatieve invloed hebben op hoe klanten zowel de producten als het bedrijf beschouwen, net als de algehele winkelervaring. Als je het gevoel hebt dat design niet binnen jouw expertise ligt, of als je onzeker bent over een bepaald aspect van het project kun je hier op homify een ruim aanbod aan experts vinden op ieder design- en constructiegebied.

Waar moet ik aan denken bij het inrichten van een commerciële ruimte?

Locatie: Uiteraard moet je winkel of zaak daar staan waar je zichtbaarheid optimaal is en in een ruimte die voor klanten makkelijk toegankelijk zijn. Winkelstraten zijn een voor de hand liggende keuze, maar er is veel competitie voor deze gebieden. Kleinere businesses die meer intimiteit promoten zouden als alternatief kunnen kiezen voor een locatie in een woongebied, het liefst in de buurt van attracties zoals een park of station.

Ruimte: Kies een ruimte die bij je winkel past! De grootte van de ruimte is belangrijk: een te kleine ruimte biedt geen ruimte je producten goed ten toon te stellen, maar te veel ruimte is te duur en moeilijk te vinden. De meeste mensen hebben een voorkeur voor een open, eenvoudig gevormde ruimte die gemakkelijk te bouwen zijn en klanten de ruimte geven om vrij door de winkel te lopen.

Kleuren: De kleurkeuze is natuurlijk subjectief en persoonlijk. Maar, het is belangrijk je bewust te zijn van het effect dat verschillende kleuren kunnen hebben op voorbijgangers en klanten. Felle kleuren trekken snel de aandacht van voorbijgangers, maar zijn vermoeiender voor de ogen waardoor klanten minder tijd in de winkel zullen doorbrengen. Lichte kleuren zijn vriendelijker voor het oog, maar hebben een minder sterke visuele invloed. Donkere kleuren kun je het beste vermijden, tenzij je juist een gesloten en mysterieuze sfeer wilt creeëren.

Licht: Misschien wel het meest belangrijke element om over na te denken is licht: het soort licht dat je kiest zal je producten aanprijzen of juist onaantrekkelijk doen lijken en al dan niet passen bij het karakter van je winkel. Er zijn twee algemene opties om uit te kiezen: diffuus, egaal licht dat de gehele ruimte verlicht zonder de klanten te verblinden, of meer dramatische verlichting met spots die bepaalde delen van de ruimte verlichten en andere juist meer in de schaduw stellen. Kijk eens bij onze lichtdesign-professionals voor inspiratie en voorbeelden.

Meubels:
Kies voornamelijk voor neutrale en uniforme meubilering dat je producten ten toon zullen stellen. Bedenk dat dit een soort voetstuk is waarop je goederen zullen rusten. Daarom is het belangrijk dat deze meubels de producten zelf niet overschaduwen. Ingebouwde meubelstukken en creaties op maat zijn een must als je een ruimte wil creeëren dat een eigen identiteit heeft en uniek is voor jou. Lees voor uniek en inspirationele commerciële designs ’Het summum van commerciële architectuur’.