Jongenskamer: design, ideeën, inspiratie en foto's

Jongenskamer

Alles wat met kinderkamers te maken heeft is moeilijk onder één noemer te vangen. Er is op dat gebied zo’n grote variatie dat je de diverse soorten kamers zeker apart moet beschrijven. De wereld van de jongenskamer is er eentje waar we je nu mee naartoe willen nemen. Want als je zoontje uit de babykamer groeit, dan wordt het ook zeker tijd om z’n kamer aan te gaan pakken. En de mogelijkheden zijn dan heel divers. Kies je ervoor om er een kleuterkamer van te maken of ben jij iemand die er niet van houdt om al te vaak het thema aan te passen? In dat laatste geval kun je kiezen voor een ontwerp dat een aantal jaartjes stand kan houden. Om jou verder op weg te helpen hebben we handige tips en ideeën voor je op een rijtje gezet.


In welke stijl richt ik een jongenskamer in?

De kamer voor je zoon, met welk thema ga je aan de slag om die ruimte vorm te geven? Dat thema is namelijk belangrijk om te kiezen, omdat je daarmee ook gelijk weet wat voor soort stijl je kunt gebruiken. Voor jongens, zo globaal in de leeftijd van 3 tot en met 10 jaar kun je dan denken aan thema’s als auto’s, jungle, sport, bos, piraten, cartoons en ga zo maar door. De interesse van je kind kan in zo’n geval de doorslag geven en vaak heb je al wel een indruk waar een driejarige gek op is. Als je dan dit thema gekozen hebt, dan is het belangrijk dat je daarbij een leidende kleur uitzoekt. Bijvoorbeeld rood voor auto’s en groen voor een jungle. Toch is het wel het beste om voor een wat meer neutrale kleur te kiezen, want dan kun je op een later tijdstip het thema heel gemakkelijk aanpassen. En als je met dat thema druk bezig bent, dan kun je ook gelijk even nadenken over de stijl van de meubels. Want die moeten er natuurlijk ook goed op aan sluiten! Als we het dan ook nog even terugkoppelen naar de diverse stijlen die we bij homify gebruiken, dan kun je aan de eclectische of moderne stijl denken. Een beetje een industriële inslag kan ook erg leuk zijn!


Het kleurenschema

Als je eenmaal de stijl en het thema van de jongenskamer hebt bepaald, dan is het tijd om het kleurenschema definitief uit te kiezen. Klassieke kleuren waar je aan kunt denken zijn blauw, bruin en grijs. Beige, groen en wit kunnen wat neutraler zijn, maar oranje als basiskleur hoeft ook zeker geen verkeerde keuze te zijn. En aangezien het grotendeels om de muren en de verf gaat, kun je er ook zeker voor kiezen om een leuk behang uit te gaan zoeken. Want dat geeft natuurlijk ook op een hele specifieke kleur en sfeer aan een ruimte! Dat geldt ook zeker voor elke andere willekeurige (slaap)kamer. Wil je het thema nog net even iets meer kracht bij zetten? Kies dan bijvoorbeeld voor hout of steen op de muur!


De meubels

De muren zijn op fraaie wijze geverfd en behangen. Dan is het tijd om er voor te zorgen dat er een mooie vloer komt. Laminaat of linoleum zouden we zeker aan kunnen bevelen. Stoffen vormen van vloerbedekking kunnen namelijk erg snel smerig worden… Als de vloer dan ook eenmaal ligt, dan is het tijd om de meubels te gaan kopen. En daar zijn enkele essentiële meubelstukken voor een mooie jongenskamer zeker van groot belang. Allereerst het bed. Kies je voor een normaal bed of wordt het toch een hoogslaper? Dat laatste is iets wat jongens vaak heel erg leuk vinden. Of je kiest (afhankelijk van het thema) voor een bed in een bepaalde vorm, zoals een raceauto. Zoiets kun je vanaf iets meer dan € 100,- in huis halen. Naast een bed is een kledingkast ook een noodzakelijk iets. Ook hier is het leuk om een kast aan te schaffen die goed bij stijl en thema past, maar een meer neutraal exemplaar kan ook heel erg goed. Het belangrijkste is natuurlijk dat je alle kleding er goed in op kunt bergen. Als je deze twee essentiële zaken hebt aangeschaft, dan ben je natuurlijk nog niet klaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bureau voor het moment dat je zoon moet gaan beginnen met huiswerk maken? Verder kun je optioneel kiezen voor boekenplanken en meubels die een leuke speelhoek kunnen vormen.


Decoratie ideeën voor de jongenskamer

Muren, vloeren en meubels: je bent nu misschien wel klaar. Maar wat dacht je van de decoraties en accessoires? Die moeten de boel natuurlijk een beetje leuk gaan aankleden! De verlichting is in zo’n geval ook al essentieel. Een grote lamp aan het plafond, wat leuke sfeerlampjes voor naast het bed en op de andere meubels en een nachtlampje zodat je kind niet bang wordt in het donker. Verder kun je de muren leuk bekleden met muurstickers of leuke schilderijen. En je kind zelf iets laten tekenen kan ook een ontzettend leuk idee zijn. Een krijtbord kan in zo’n geval ook uitkomst bieden. Voeg nog even leuke kussens en gordijnen toe (en niet te vergeten een leuke dekbedovertrek!) en de jongenskamer is klaar om te gebruiken.


Opbergideeën voor een optimaal gebruik van de ruimte

Is die jongenskamer die je op het oog hebt niet zo groot? Dan hebben we nog wel een paar handige tips om de boel toch ruim in te kunnen richten. Een bed met opslagruimte is dan ook zeker geen slecht idee. Of wat dacht je van een uitschuifbaar bed zodat vriendjes kunnen blijven logeren? Maar ook andere multifunctionele meubels kunnen verborgen opslagplekjes hebben. Vraag eventueel een timmerman om iets leuks voor je te maken. En verder komt dat alles nu vast dik in orde met die jongenskamer!