Infinity pool: design, ideeën, inspiratie en foto's | homify Infinity pool: design, ideeën, inspiratie en foto's

Infinity pool: design, ideeën, inspiratie en foto's

Infinity pool

We kennen ze allemaal van de luxueuze vakantie-resorts: de infinity pools. Prachtig helderblauwe zwembaden waarbij de rand naadloos lijkt over te gaan in de horizon en het fenomenale uitzicht op de omgeving. Een object van pure sereniteit en schoonheid dat zorgt voor een ongekend gevoel van ontspanning en overvloed. Een luxueus zwembad waarbij het water over de randen heenloopt waardoor het visuele effect ontstaat alsof het water tot in de oneindigheid doorloopt. Vandaar de naam oneindig zwembad, oftewel infinity pool. We vinden ze vaak op mooie plekken in de natuur, dichtbij de zee of een meer waarbij het lijkt alsof het zwembad volledig samensmelt met het landschap en uitzicht. Infinity pools zijn altijd custom made en worden gebouwd op de locatie met het mooiste uitzicht. Daardoor zijn ze ook duurder dan een regulier zwembad. De afmeting en vorm van het infinity pool kun je natuurlijk zelf kiezen op basis van je wensen, budget en smaak. De mogelijkheden zijn hier vergelijkbaar met een gewoon zwembad. Wil je er graag één plaatsen, maar heb je een laag budget? Dan kun je ook besluiten om een kleine infinity pool te bouwen. De kosten daarvan liggen beduidend lager.


Hoe werkt een infinity pool?

Een infinity zwembad is een buitenzwembad en wordt vaak tegen een heuvel aan geplaatst, op de rand van een klif, of bovenop een berg met uitzicht op een meer of de zee. Het water loopt over de rand wat voor een optische illusie zorgt alsof het zwembad overloopt in het water van de zee of het meer. Het heeft één of meer muren die slechts tot aan het wateroppervlak komen qua hoogte. Het water dat hier overheen stroomt wordt opgevangen in een apart lager gelegen bassin, waar het gefilterd wordt. Het gezuiverde water wordt vervolgens weer teruggepompt in het zwembad. Dit type zwembaden heeft een zeer sterke fundering nodig dat de nodige expertise vraagt en dus door een professional moet worden aangelegd omdat ze meestal tegen een heuvel of bergwand worden gebouwd. Ook het formaat van het bassin luistert zeer nauw. Dit moet diep genoeg zijn om al het water op te vangen maar ook weer niet te diep. De pomp moet zeer krachtig zijn om continu al het water terug te pompen in het zwembad.


Hoe kan ik zelf een infinity pool bouwen?

In de 21ste eeuw zien we infinity pools niet alleen maar in vakantieresorts. We kiezen ook steeds vaker zelf voor zo’n schitterend design zwembad. Om inspiratie op te doen, kun je op internet kijken naar de top tien afbeeldingen met de mooiste infinity pools. Er zijn allerlei droomachtige ontwerpen die je zeker enthousiast zullen maken. De bouw ervan lijkt - afgezien van wat belangrijke details - op die van een gewoon zwembad. Met het onderstaande stappenplan bouw je zelf zo’n prachtig luxe zwembad. En vergeet wanneer het klaar is zeker ook zeker de verlichting van je infinity pool niet. Er zijn allerlei fraaie onderwaterlampen te koop waarmee je ook ‘s-avonds kunt genieten van een prachtig uitzicht op je sfeervol verlichte zwembad.


Bepaal de afmetingen

Gebruik beton of tegels om de drie muren van het infinity pool te markeren. De laagste muur plaats je als laatste omdat deze op waterniveau komt. Daarachter moet een apart lager bassin geplaatst worden waar het overstromende water wordt opgevangen. De laagste muur bevindt zich op de plek met een prachtig uitzicht op de omliggende omgeving. Heb je geen fraai uitzicht? Dan kun je er bijvoorbeeld een mooie rotswand met waterval achter plaatsen.


Maak gebruik van de zwaartekracht

Vaak wordt een infinity pool op een schuine helling geplaatst. Plaats de laagste muur van het zwembad aan de laagste zijde zodat het water net als langs een bergwand op natuurlijke wijze naar het laagste punt stroomt. Vervolgens graaf je met een graafmachine de ruimte uit de helling en laat je voldoende ruimte over voor een extra dikke fundering.


De bouw van het zwembad

Met een speciaal apparaat spuit je een laag met een mix van cement, zand en water door een slang onder druk. Dit resulteert in een dikke harde laag beton voor de vloer en muren van het zwembad die ook wordt gebruikt voor tunnels en bruggen. Huur het apparaat bij een speciaalzaak en creëer de juiste verhoudingen voor de betonmix. Vraag voor de zekerheid even na bij een professional of je het juiste apparaat en juiste materiaal hebt. Plaats vervolgens het systeem met de waterleidingen op deze fundering. Check goed of alles lekvrij is en spuit pas daarna een tweede laag van hetzelfde betonmengsel erover. Maak het beton mooi egaal met een speciale troffel. Laat dit een week drogen en breng dan een laag waterproof stucwerk aan. Zorg voor een goede watertoevoer voor je zwembad en plaats een pomp in het lagere deel om het overstromende water terug te pompen in het zwembad.


Onderhoudskosten

De onderhoudskosten van een infinity pool liggen over het algemeen wat hoger dan die van een gewoon zwembad. Daar staat tegenover dat de bladeren en het vuil automatisch worden gefilterd in het lager gelegen bassin wat weer onderhoudswerk scheelt. De hogere kosten worden met name veroorzaakt door dit continue filterproces en de kosten van het omhoog pompen van het water. Verder is het onderhoud vergelijkbaar met dat van een regulier zwembad. En verder zijn er natuurlijk nog de water- en stroomkosten waarbij je ook moet rekenen op een bedrag van minimaal 1000 euro per jaar.


De kosten

De bouwkosten zijn meestal hoger dan van een gewoon zwembad, omdat het bad - zoals eerder gezegd - tegen een heuvel aan wordt gebouwd en dus een sterkere fundering nodig heeft. Daar is specialistische kennis voor nodig en dus is het zeker belangrijk om daar een professional voor in te schakelen. Daarnaast is er sprake van hogere kosten vanwege het doorlopende filteringsproces en het omhoog pompen van het water. Als algemene regel kun je stellen dat de kosten van een infinity zwembad 1,5 tot 2 keer hoger liggen van een gewoon zwembad. De kosten zijn verder afhankelijk van allerlei verschillende factoren. Van grote invloed zijn daarbij de grootte van het zwembad en de wijze van afwerking. Maar het is wel een investering die de waarde van je huis vermeerdert. En zeker de moeite waard wanneer je elke dag geniet van het adembenemende resultaat! Ben je enthousiast geworden en wil je misschien er zelf één plaatsen? Laat dan hier je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.