Inbouwkeukens: design, ideeën, inspiratie en foto's

Inbouwkeukens

Op het gebied van keukens en alles wat daar bij komt kijken is heel erg veel informatie te vinden. Ook niet zo gek natuurlijk, want er is zo’n ontzettend grote variatie op dat gebied. En als je er dan nog even bij stil gaat staan dat de keuken het hart van je huis is, dan wordt het verhaal nog logischer. In dit geval willen de focus op inbouwkeukens gaan leggen. Zeker als het installeren van een los keukenblok voor jou geen optie is, dan kun je met inbouwkeukens zeker wel wat. Neem daarom alle informatie maar rustig in je op en wie weet wat jij er uiteindelijk mee gaat doen!

Wat is een inbouwkeuken en hoe kan ik er een installeren?

Een inbouwkeuken is een type keuken dat als complete constructie wordt geleverd. Vaak is het een constructie die niet geheel verankerd en opgehangen is aan de muren. In feite is het gewoon een groot bouwpakket dat in een ruimte wordt opgebouwd en dat aangesloten wordt op de aanwezige leidingen. Vooral in kleinere ruimtes is dit een ideale oplossing en je kunt dan ook vrij eenvoudig een kleine inbouwkeuken combineren met een eetkamer. Een heel erg simpel model zit zo rond de € 1.000,-, maar bij de meeste inbouwkeukens moet je een budget tussen de € 2.000,- en € 5.000,- in gedachten houden. En dan de installatie. In principe zouden we je willen aanbevelen om een keukenplanner dit werk uit te laten voeren, maar als je erg handig bent, dan kun je er ook zelf mee aan de slag gaan. Volg dan de volgende stappen:

·       Meet de ruimte goed op, denk na over de stijl en bestel een keuken. 

·       Controleer of het pakket compleet is na levering. 

·       Installeer het pakket volgens de eventueel bijgeleverde instructie. 

·       Zoek eventueel online een goede handleiding of instructiefilm op 

·       Volg alle stappen die nodig zijn. 

·       Denk goed om de veiligheid tijdens de werkzaamheden!

De voor- en nadelen van inbouwkeukens

Inbouwkeukens kennen heel veel voordelen. Maar het zou ook een beetje flauw zijn om de nadelen niet te noemen. Daarom hebben we ook daarvoor even een overzichtje gemaakt.

Voordelen:

·       Simpel om te installeren en in de toekomst relatief gemakkelijk aan te passen. 

·       Het is een mooi visueel geïntegreerd geheel. 

·       Je kunt zelf een combinatie van een kookplaat en oven kiezen. Dit kunnen twee losse onderdelen zijn en je hebt dus geen compleet fornuis met oven nodig. 

·       Het is een fraai compleet geheel, zowel praktisch als esthetisch. 

·       In vele uitvoeringen, kleuren en stijlen leverbaar. 

·       Inbouwapparatuur bespaart heel veel ruimte!

Nadelen: 

·       De productiekosten zijn wat hoger dan bij een samengestelde keuken. 

·       Vanwege het complete karakter van het geheel kunnen reparaties in de toekomst wat moeilijker zijn om uit te voeren. 

·       Het verwisselen van de inbouwapparatuur is lastiger. 

·       Aanpassen en uitbreiden is minder eenvoudig dan bij een samengestelde keuken

Aan welke materialen kun je denken bij inbouwkeukens en hoeveel kosten deze?

Je kunt bij inbouwkeukens denken aan verschillende materialen waaruit het geheel wordt opgebouwd. Dat geldt voor de keukenkastjes en het frame, maar ook bijvoorbeeld voor het aanrecht. Wat dat betreft kun je het natuurlijk net zo duur maken als jezelf wilt. Het is sowieso van groot belang dat je voor je aan een dergelijk project begint, een goed beeld hebt van je budget. Neem dat dan ook altijd ruim zodat je niet al te snel in de financiële problemen komt als het toch net even een beetje meer geld gaat kosten. Maar om even terug naar de materialen te gaan: laten we eens zien wat je ongeveer voor zoiets betaalt. Melamine is een relatief goedkope vorm van kunststof die voor kastjes gebruikt kan worden. Wil je dat een beetje simpel houden en combineren met een metalen aanrecht? Je kunt ook kiezen voor een aanrecht van laminaat! De prijzen van die laatste beginnen al vanaf € 100,-! En dat past prima in een moderne keuken of in een rustiek exemplaar. Maar misschien heb jij toch een wat meer klassiek beeld bij je toekomstige keuken en wil je graag een natuurstenen aanrechtblad. De prijzen van natuursteen beginnen vanaf ongeveer € 200,-, maar je kunt hier ook kiezen voor een imitatie variant die een stuk goedkoper is. De keuze is aan jou!!

Keuken en eetkamer

Ben jij van plan om van je nieuwe keuken ook gelijk een eetkamer te maken? Denk dan even na over mooie combinaties die je dan met een inbouwkeuken kunt maken. Ga je daar ook maar even lekker op oriënteren, want er zijn hele leuke varianten waarbij de eethoek onderdeel uitmaakt van de keukenconstructie. En wat dacht je van een kookeiland dat gelijk ook bar en eettafel is? Ook dat is geen slecht idee om vast even over na te denken! Maar ook losse meubels zoeken bij jouw inbouwkeuken is natuurlijk geen slecht idee. Als je hetzelfde thema aan gaat houden dan moet dat ook zeker geen probleem zijn.

Denk even na over de kastjes!

Voor je de keuze voor een inbouwkeuken maakt, is het ook verstandig om nog even na te denken over de hoeveelheid kastjes die je wilt hebben. Een grotere koelkast of andere inbouwapparatuur gaat namelijk ten koste van de kastruimte. Sta dus ook hier maar even goed bij stil! En verder moet het nu vast wel goed gaan komen met die keuken van jou.