Tropische Huizen: architectuur, ideeën, inspiratie en foto's l homify Tropische Huizen: architectuur, ideeën, inspiratie en foto's

Tropische Huizen: architectuur, ideeën, inspiratie en foto's

 1. Casa Rokx, Willemstad Curaçao: Huizen door architectenbureau Aerlant Cloin BNA
 2. Casa Rokx, Willemstad Curaçao: Huizen door architectenbureau Aerlant Cloin BNA
 3. Hulp nodig met uw woonproject?
  Hulp nodig met uw woonproject?
 4. Casa Rokx, Willemstad Curaçao: Huizen door architectenbureau Aerlant Cloin BNA
 5. herenhuis IJburg Steigereiland: Huizen door Florian Eckardt - architectinamsterdam
 6. Huizen door CHASTINET ARQUITETURA URBANISMO ENGENHARIA LTDA
 7. Huizen door Renato Teles Arquitetura
 8. Hulp nodig met uw woonproject?
  Hulp nodig met uw woonproject?
 9. Huizen door CHASTINET ARQUITETURA URBANISMO ENGENHARIA LTDA
 10. Eengezinswoning door GRID ARCHITECT THAILAND
 11. Huizen door dwarf
 12. Huizen door Celia Beatriz Arquitetura
 13. Buitenhuis door DECEM ARQUITETURA E PLANEJAMENTO
 14. Houten huis door 株式会社高野設計工房
 15. Huizen door Arquitetando ideias
 16. Huizen door บริษัท เค.แอล.คอนสตรัคชั่น แอนด์ ซัพพลาย จำกัด
 17. Huizen door homify
 18. Huizen door Natali de Mello - Arquitetura e Arte
 19. Huizen door 5CINQUE ARQUITETURA LTDA
  Ad
 20. Huizen door Atelier O'Reilly
 21. Huizen door Derat Mimarlık - Tasarım / Archıtects & Interıor
 22. Huizen door Vrender.com
 23. Huizen door Vrender.com
 24. Huizen door homify
 25. Huizen door บริษัท เค.แอล.คอนสตรัคชั่น แอนด์ ซัพพลาย จำกัด
 26. Huizen door แบบบ้านออกแบบบ้านเชียงใหม่
 27. Huizen door Tânia Póvoa Arquitetura e Decoração
 28. Huizen door Maria Claudia Faro
  Ad
 29. Buitenhuis door GRID ARCHITECT THAILAND
 30. Huizen door Celia Beatriz Arquitetura
 31. Huizen door José Vigil Arquitectos
 32. Huizen door homify
 33. Buitenhuis door DECEM ARQUITETURA E PLANEJAMENTO

Tropisch huis

We leven natuurlijk niet in een tropisch klimaat dus waarom zou je kiezen voor een tropisch huis? Toch zijn daar best een aantal goede redenen voor. Een tropisch interieur zorgt voor een heerlijk laid back gevoel en palmenstrand sfeer. Met een jungletuin, cocktailbar en tot ontspanning uitnodigend interieur hoef je nooit meer op vakantie. In het tropische huis vinden we veel teak hout, prints met bloemen en bladeren, binnentuinen met tropische planten en felle accentkleuren. De bouwstijl kenmerkt zich door open structuren waarbij binnen en buiten vaak naadloos verbonden zijn met grote raampartijen, balkons met prachtige vergezichten. Belangrijk kenmerk is de grote hoeveelheid hout die in deze huizen wordt verwerkt. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenzijde. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling en zorgt voor een perfecte overgang tussen het huis en de omliggende natuur. De grote balkons die vaak een prachtig uitzicht bieden op de oceaan of bergen en bossen hebben vaak een grote schuine overkapping om de bewoners te beschermen tegen tropische regenbuien en zonnewarmte in de woning zelf. Een woning die dus zorgt voor een perfecte verbinding met de omliggende natuur waar je ook optimaal van kunt genieten.

Een tropische woning in Nederland

En waarom zou zo’n prachtige houten tropische woning niet ook in Nederland op een mooie plek in de natuur kunnen staan? De voordelen van dit type woning zijn legio. We zetten ze even voor je op een rij. De tropische woning is zowel aan de binnen- als buitenzijde grotendeels gebouwd van hout. Hout biedt een uitstekende isolatie maar is ook een zeer gezond materiaal met een natuurlijke uitstraling. Het ademt en absorbeert vocht en dempt ook geluiden. Een perfecte en ook gezonde leefomgeving dus om in te wonen. Vaak heeft een tropische woning een schuin dak dat naar een kant toe afloopt en een groot houten terras met overkapping en prachtig uitzicht. Dit biedt niet alleen maar optisch een zeer fraaie architectuur maar is ook zeer praktisch in elk regenachtig klimaat. De regen kan eenvoudig worden afgevoerd via het schuine dak en ook op minder mooie dagen kun je buiten zitten op je ruime terras en genieten van de fraaie tropische tuin en omliggende natuur. Tropische woningen hebben vaak aan een kant een volledige raampartij die over alle verdiepingen doorloopt. Deze zijde bevindt zich meestal aan de kant met het mooiste uitzicht bijvoorbeeld op zee of het omliggende tropische regenwoud. Een ander kenmerk is dat de woonetage zich vaak op de eerste verdieping bevindt waardoor je nog beter kunt genieten van dit uitzicht. Tropische woningen ademen een sfeer van luxe, ontspanning en overvloed. We zien er ingebouwde jacuzzi’s op het grote houten balkon en heerlijke comfortabele loungebanken, hangmatten en ligstoelen. Een sfeer die uitnodigt tot een Hawaiiaanse ‘hang loose’ levensstijl.

Een tropisch huis in elke stijl

Bij een tropisch huis denken we al snel aan een tropisch hutje of een eenvoudig boomstamhuis. Maar een tropisch huis kan in elke stijl onder architectuur worden gebouwd. Zo kun je bijvoorbeeld ook een tropisch huis in moderne stijl bouwen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een mix aan materialen met een stalen basisstructuur, beton, overhellend schuin houten dak en vlonderterras met overkapping. Om toch voor voldoende licht te zorgen in de woning worden vaak openingen in het schuine overhellende dak gemaakt met jaloezieën die kunnen worden geopend of gesloten. De grote balkons zijn vaak op onzichtbare subtiele wijze bevestigd waardoor ze lijken te zweven en je tussen de bomen lijkt te wonen. Kortom tropische huizen zien we dus in allerlei stijlen en vormen van vierkante bungalows tot villa’s, pagode-huizen en houten boomhutwoningen. Naast veel hout wordt er ook veel natuursteen gebruikt en andere natuurlijke materialen zoals hennep en bamboe.

Ontwikkeling van de tropische architectuur

In het algemeen wordt de tropische architectuur gezien als een aan het tropische klimaat aangepaste bouwstijl. De Britten begonnen in de 18e eeuw met het ombouwen van hun hutten tot koloniale huizen volgens deze principes. In latere perioden gingen de architecten zich meer richten op het klimatologisch comfort met zonnewering en ventilatie. En nog later werd de tropische architectuur meer en meer gezien als een specifieke kunstvorm. Langzamerhand groeide het besef dat het bij tropische architectuur om meer gaat dan om klimatologisch comfort. De tropische architectuur is gebaseerd op openheid, lucht, zon, wind en schaduw. Het accent ligt daarbij niet zozeer op isolatie en koudebruggen maar meer op schaduwdaken en de perfecte synthese tussen binnen en buiten.