Moderne Huizen: architectuur, ideeën, inspiratie en foto's

Wat kenmerkt de moderne stijl van een huis?

De moderne woning staat voor strak en minimalistisch. Dit wil zeggen dat er weinig kleuren en decoratieve elementen te vinden zijn in een woning als deze. Aan de buitenzijde zie je vaak rechte muren en hoeken met industriële elementen zoals beton en platen. Binnen wordt de lijn doorgetrokken in wanden, vormgeving, interieur en meubilair. Het huiselijke en gezellige karakter van het huis is echter niet onbelangrijk. Daarom komt een moderne woning met rieten kap steeds vaker voor.

Hoe geef ik mijn woning een modern ontwerp?

Een modern interieurontwerp begint bij het kiezen van de juiste architect. Ga voor een vakman met een sprekende portfolio. Bij het bepalen van kleuren en afwerkingen kan je advies vragen aan een binnenhuisarchitect. Kies ook voor een strak vormgegeven interieurontwerp. Koop gerust een houten tafel of kast indien de vormgeving rechte lijnen en strakke vlakken bevat. Ook lampen hoeven niet perse modern te zijn.

Waar moet ik op letten bij het inrichten van een moderne woning?

Een modern huis inrichten houdt in dat er zo min mogelijk frutsels en franjes in het interieur voorkomen. Witte wanden zijn een absolute aanrader, maar een contrasterende muur kan zowel warmte bieden als een blikvanger zijn zonder van het moderne design af te wijken. Grote open ruimtes zijn een absolute must-have. Er wordt dus niet enkel gezocht naar de juiste sofa, maar ook een kader of moderne lamp spelen een rol.

Hoe moet ik een moderne woning bouwen?

Bij het bouwen van een modern huis dient vooral gelet te worden op de grootte van de verschillende ruimtes en het behoudt van strakke lijnen aan de buitenzijde. Een plat dak is aangeraden, maar ook grote leien kunnen het moderne uiterlijk van het huis in stand houden. Een zadeldak past ook goed bij een moderne woning. Ruwe materialen dienen niet per definitie bewerkt te worden. Daarbij mogen rustieke elementen als een rieten dak ook.

Wat kost een moderne woning?

Hoewel het bouwen van een modern huis in principe niet duurder hoeft te zijn dan een ander type woning, valt het prijskaartje vaak toch hoger uit. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de isolatie die gebruikt wordt alsook de veel steunbalken om de grote ruimtes mogelijk te maken. Waar het afwerkingsmaterialen betreft, zijn er voldoende keuzes binnen verschillende prijsklassen. Een modern interieur heeft de eigenaar volledig zelf in de hand. Bij homify kunnen tal van meubels en decoratieve elementen gevonden worden die perfect binnen het budget passen. Zowel voor het moderne zomerhuis als de moderne gezinswoning is er een ruime keuze.

Moderne prefabwoningen

Binnen de categorie prefabwoningen heeft het moderne huis de laatste jaren aan populariteit gewonnen. De strakke lijnen lenen zich dan ook perfect voor het opzetten van een kant en klare woning en laten een snelle bouw toe. Het grote voordeel van de prefabwoning is het duidelijke prijskaartje dat vooraf bepaald wordt. Bij renovaties kan men voor verrassingen komen te staan wanneer de staat van de oorspronkelijke woning minder goed is dan verwacht. Bij prefabwoningen is dit risico er niet. De moderne prefabwoning is dan ook ideaal wanneer een strak budget bepaald is en men zo snel mogelijk de moderne woning wil betrekken.

Ideeën voor moderne woningbouw

Bij homify doe je inspiratie op voor het inrichten en bouwen van een modern huis. Wie start met de noodzakelijke stukken en het bepalen van de vloer, muren en het plafond komt al snel tot een volledige aankleding van de ruimte. Zowel contrast als eenvoud kennen hun plaats binnen een modern huis en kunnen per ruimte bepaald worden. Ook in een modern interieur is er ruimte voor persoonlijke voorkeuren en wensen.

Moderne woningen van beton

Ook beton draagt bij aan het moderne uiterlijk van de woning. Het industriële karakter van dit materiaal zorgt voor strakke gevels en duidelijke lijnen. Daarnaast leent het materiaal zich tot een snelle bouw en biedt het voldoende stevigheid en duurzaamheid. Een modern huis in beton bewaart bovendien de koelte zodat het er ook aangenaam vertoeven is in de zomer. Beton is dus zeker het overwegen waard bij het ontwerp van een modern zomerhuis. Wie het materiaal net iets te industrieel vindt, kan kiezen voor een afwerking met platen die nadien aan het beton bevestigd worden.

Andere architectuurstijlen:

Scandinavisch 

De Scandinavische stijl herkent men aan haar eenvoudige, lichte en terughoudende karakter. Deze stijl zie je vooral veel terug in het interieur, omdat deze stijl erg toegankelijk is. De meubels bestaan vaak uit een combinatie van hout en textiel in een witte, maagdelijke kleur. Daarbij vind je stijlelementen zoals dierenhuiden, lampen, planten, kleine houten kistjes of andere luchtige decoraties. Alle stukken zijn ongecompliceerd en behouden een deel van hun oorspronkelijke ruwheid.

Industrieel

De industriële stijl is een pure stijl, waarbij je vooral materialen als staal, beton, monoliet, glas en metaal ziet. Net als bij de moderne woning vormen strakke, rechte vlakken de basis van de industriële woning. Het interieur bestaat uit elementen die niet afgewerkt zijn of gepolijst zodat ze hun oorspronkelijke ruwheid behouden. Zaken zoals een sierbetonnen vloer passen perfect binnen dit type woning. Ook metalen (steun)palen of een plafond waarbij de oorspronkelijk constructie-elementen nog aanwezig zijn, brengen het industriële karakter van de woning verder tot haar recht.

Mocht je hulp nodig hebben bij het bouwen van een modern huis, neem dan contact op met een van onze professionals.