Houten ramen: design, ideeën, inspiratie en foto's

Houten ramen

Houten ramen zien er niet alleen maar prachtig authentiek uit maar zorgen ook voor een prettige warme leefomgeving binnenshuis. Het is een ademend materiaal dat warm aanvoelt en een zeer hoge isolatiewaarde kent. Daardoor biedt het een uitstekende isolatie tegen warmte, kou, wind, water en geluid. En alhoewel we dit misschien niet verwachten is een houten raam ook brandveilig. Doordat het hout eerst verkoold, vertraagt dit de verspreiding van vuur naar binnen toe. Verder zijn er tegenwoordig allerlei speciale bewerkingen en coatings verkrijgbaar waardoor het hout veel langer onderhoudsvrij blijft. De belangrijkste typen ramen waaruit je kunt kiezen zijn:

Kiepraam

Bij een kiepraam bevinden de scharnieren zich in het kozijn iets lager dan het midden en klapt het raam als het ware naar binnen wanneer je het opent.

Schuifraam

Een schuifraam is een raam dat je opent door het ofwel horizontaal ofwel verticaal dicht of open te schuiven. Het is één van de duurdere types ramen.

Draai-kiepraam

Een draai-kiepraam draait naar binnen om het te sluiten en je kunt dit raam ook open kantelen naar keuze.

Uitzetraam

Een uitzetraam open je naar buiten toe waarbij de scharnieren zich aan de onderzijde van het raam bevinden.

Tuimelraam

Een tuimelraam komen we vaak tegen als dakraam. Het scharnier zit in het midden en het raam tuimelt als het ware om deze as heen en steekt deels aan de buitenzijde en deels aan de binnenzijde uit.

Stolpraam

Een stolpraam bestaat uit twee ramen die elk afzonderlijk geopend kunnen worden zonder middenstuk. Wanneer ze geopend worden ontstaat een grote ruimte en ze sluiten af doordat ze over elkaar heen vallen.

Denk voor extra isolatie ook eens aan de mogelijkheid van het plaatsen van een stormraam. Dit is een extra glazen ruit die aan de binnenzijde van het bestaande raam wordt geplaatst en voor extra isolatie zorgt.

Ontwerp en stijl

Naast deze indeling op basis van het sluitsysteem zijn er natuurlijk ook allerlei designs waar je uit kunt kiezen. Wil je een klassieke uitstraling? Dan kun je bijvoorbeeld voor blokramen kiezen waarbij het raam in verschillende vierkanten is ingedeeld die van elkaar gescheiden zijn door dunne frames. Ook zeer fraai zijn de zogenaamde  Renaissance ramen met een indeling in een apart en afgescheiden boven- en ondergedeelte met eventueel een ronde bovenkant. En bij een monumentaal pand is ook een erker met speciaal erkerraam een mooie kwalitatieve toevoeging. Hou je juist van een moderne uitstraling? Dan zijn ramen met gladde, brede profielen zeer fraai. Of juist een smal kozijn waarbij er zoveel mogelijk raamoppervlak beschikbaar blijft voor het invallende natuurlijke licht. Wil je graag meer inspiratie opdoen inzake de verschillende soorten designs en stijlen? Kijk dan eens op onze pagina’s voor een zeer ruim aanbod met allerlei voorbeelden en ideeën.

Voor- en nadelen

Natuurlijk hout heeft een tot 400 keer hogere isolatiewaarde dan stalen ramen en zelfs 1800 keer hoger dan van aluminium ramen. De installatie ervan is zeer eenvoudig en het is een biologisch afbreekbaar materiaal en dus ook een ecologische keuze Bovendien heeft hout wanneer het op de juiste wijze wordt onderhouden ook de langste levensduur van alle materialen; het gaat tot wel zo’n 80 jaar mee. Nadelen zijn dat het meer onderhoud vraagt en regelmatig opnieuw gelakt of geverfd moet worden. Daar staat tegenover dat je het hout bij aanschaf kunt laten behandelen met een coating waardoor het langer beschermd blijft. Ten slotte is hout niet geschikt voor huizen die dichtbij zee staan en zijn de kosten bij aanschaf hoger dan van de andere materialen. Dit wordt echter weer gecompenseerd door de langere levensduur. In ons overzicht onder de categorie ramen vind je meer informatie over de richtprijzen. Wil je graag meer advies over de aanschaf van nieuwe ramen? Laat dan hier je gegevens achter, dan nemen we contact met je op.

Houtsoorten

De keuze voor de soort hout is uiteraard  afhankelijk van de architectuur van je woning, de stijl van je gevel en je persoonlijke smaak. Met een aparte houtsoort kun je hier een echt opvallend statement creëren. En er is een zeer ruime keuze aan houtsoorten van de bekende soorten zoals Europees eikenhout, tamme kastanje, Meranti, Merbau en Douglas tot aan Oregon pine, Itauba, Afzelia en Lorken. Belangrijk om te weten is dat niet alle houtsoorten even duurzaam zijn en ook niet elke houtsoort is optimaal geschikt voor elke soort buitenafwerking. Op internet vind je praktische tabellen met overzichten van al deze houtsoorten, hun stabiliteit en voor welke buitenafwerking ze het meest geschikt zijn.

De beste manier om het hout te onderhouden

Een goed onderhouden raam heeft de langste levensduur. Kortom goed onderhoud is dus zeer belangrijk om de aanschafkosten weer terug te verdienen. Belangrijk is om de houten raamkozijnen continu vrij te houden van vuil en stof en ze dan ook direct even na te kijken op barsten en kieren. Let daarbij op elke kleine opening waar water doorheen kan sijpelen, op houtrot, klevende ramen, insecten-nesten of scheurtjes in de lak. Eens in de paar jaar moet de buitenste laag opnieuw geschilderd worden.

Laat het hout bij aanschaf bij voorkeur voorbehandelen met een speciale coating of kies voor een geïntegreerde afwerking waarbij een spuitmachine de verf tot diep in het hout brengt. Deze manier van afwerken zorgt ervoor dat je het hout pas na tien jaar over hoeft te schilderen. Laat de ramen ook plaatsen door een erkende  raaminstallateur die dit op professionele wijze uitvoert en alle randen en kieren op goede wijze afdicht.

Houten ramen in koude of warme weersomstandigheden

Houten ramen zijn bij uitstek geschikt voor kouder weer en zorgen voor een veel betere isolatiewaarde van de woning dan de andere materialen. Niet alleen maar bij hitte en kou maar ook tegen geluiden van buiten. Doordat hout een natuurlijk materiaal is zorgt het ook voor een natuurlijke isolatie. Stijgen de temperaturen buiten dan werkt hout verkoelend en bij lagere temperaturen verwarmt het de woning. Dat levert ook een besparing op qua stookkosten. Bovendien is het een ademend materiaal dat zorgt voor een prettige en gezonde leefomgeving. In het algemeen kan hout wat minder goed tegen extreme kou en hitte omdat het een natuurlijk materiaal is dat bij vocht en warmte uitzet en bij warmte juist krimpt.