Houten huis: design, ideeën, inspiratie en foto's

Houten huizen zijn een goed en betaalbaar alternatief voor iedereen die de traditionele (en vaak duurdere) optie wilt vermijden. De kosten voor houten prefab woningen kunnen 40% lager uitvallen dan die van een traditioneel gemetseld huis. Hoewel er in Nederland weinig houten huizen gebouwd worden, zijn er toch veel mensen die dit type woning graag zouden willen bouwen. Daarom hebben we onderstaande tekst geschreven, zodat iedereen die van plan is om zelf aan de slag te gaan met dit type woning, straks goed beslagen ten ijs komt. 

Voordelen van een houten woning 

Naast dat de woning sfeer en gezelligheid uitstraalt (het doet vaak denken aan een tuinhuis of vakantiewoning), zorgt hout ook voor een goed binnenklimaat. En niet onbelangrijk: vanwege het unieke aspect, zal een houten woning de ster van de straat zijn!  

Nadelen van een houten huis 

Een nadeel zou het onderhoud kunnen zijn. Hout reageert namelijk op de weersomstandigheden. In Nederland kan het vochtig zijn, daarom is het belangrijk dat je het hout altijd goed behandelt met olie, was, beits of lak. Afhankelijk van je keuze moet je dit uiteraard eens in de zoveel tijd behandelen. Dit kan elk jaar zijn of eens in de vijf jaar. Een houten woning kan helaas geen natuurrampen als zware aardbevingen, overstromingen en orkanen weerstaan. Als je de woning in een gebied wilt bouwen waar de kans groot is dat deze natuurrampen kunnen plaatsvinden, kies dan voor een betonnen woning.

Welke materialen en onderhoud is nodig voor een houten huis?

De meest voorkomende houtsoort voor dit type constructie is massief hout en hardhout, de reden is dat deze houtsoorten over het algemeen geen risico voor termiet-beschadiging vormen. Je vermijdt deze problemen met verschillende soorten producten en behandelingen. Andere belangrijke aspecten zijn de houtkeuze, keuze van de afwerking en het onderhoud. Voor een lange levensduur zijn de volgende zaken van belang: de natuurlijke duurzaamheid moet worden afgestemd op de gewenste levensduur en zoals eerder genoemd, het hout moet goed beschermd worden tegen klimaatinvloeden en een te grote vochtbelasting.

Wat is de duurzaamheid van een houten huis?

Wie denkt dat de duurzaamheid van een constructie als deze minder goed is dan die van metselwerk, moet even blijven lezen. Het enige waar je rekening mee moet houden is de ligging van het houten huis: dus waar het is gebouwd. Zoals eerder genoemd: je zou kunnen zeggen dat een dergelijk huis geen natuurrampen zou kunnen weerstaan, zoals overstromingen, orkanen en aardbevingen. Een gemetselde woning of een betonnen huis is hier uiteraard beter tegen bestand. Welke verschillende stijlen houten huizen zijn er?

Klassieke stijl 

Naast hardhout en hout, kunnen deze woningen ook gebouwd worden met  gerecycled hout. Dit geeft extra charme aan het uiterlijk van het huis. Het zorgt ook voor een meer rustieke en landelijke touch. Helemaal wanneer het met hout is gemaakt zonder veel behandeling, vernis of kleurverandering. Erg hip en trendy in Nederland is het gebruik van steigerhout. Dit type hout ziet er robuust en stoer uit. Houd hierbij wel rekening met de kosten, steigerhout is zo populair op het moment, dat het lastig is om dit voor een prikkie aan te schaffen.

Moderne stijl 

Bij de moderne stijl heeft het huis een meer vierkante vorm en strakke lijnen. Het hout is daarbij vaak geschilderd in een mooie tint, zoals wit, zwart, grijs of rood.

Hoe vind ik de beste professional?

Hier bij homify verbinden wij de beste architecten, landschapsontwerpers en interieurontwerpers uit Nederland en andere landen, met mensen die een woning willen bouwen, renoveren of herontwerpen. Laat je projectaanvraag achter en vindt de professional die bij jou past!  Op deze manier kun je je woondroom uit laten komen!

Ideabooks 

Naast dat je hier de perfecte architect kunt vinden voor de bouw van een houten woning, kun je op deze website ook een grote selectie afbeeldingen bekijken die verband hebben met architectuur, decoratie en design. Deze afbeeldingen kun je voor je eigen inspiratie opslaan in een ideabook. Waar wacht je nog op, neem een kijkje in ons magazine!