Houten deuren: design, ideeën, inspiratie en foto's

Houten deuren

De deuren in je huis zijn een erg interessant onderwerp om wat meer vanaf te weten. Misschien sta je er wel niet zo vaak bij stil, maar daar willen we door middel van deze informatie zeker verandering in gaan brengen. In dit geval willen we de focus op houten deuren leggen. Dit zijn fraaie deuren voor zowel binnen als buiten. Wellicht wil je er ook zelf wel mee aan de slag gaan. We doen er dan ook alles aan om zoveel mogelijk voor je op een rijtje te zetten. Ben je net zo benieuwd als wij? Lees dan snel verder!


De voor- en nadelen van houten deuren

Ben je van plan om één of meerdere deuren van hout in huis te halen? Het is in dat geval wel handig om wat van de voordelen af te weten, maar we moeten wel een eerlijk beeld geven en daarom hebben we ook wat nadelen opgesomd.


De voordelen:

·       Hout ziet er stijlvol uit en geeft een hele specifieke warmte en schoonheid aan je interieur. 

·       Hout is erg duurzaam als het goed behandeld is en goed onderhouden wordt. 

·       Houten deuren en ramen kunnen heel goed op maat worden gemaakt. 

·       Hout is op het gebied van isolatie een ideaal materiaal. 

·       Er zijn talloze uitvoeringen en variaties mogelijk met hout. De nadelen:

·       Hout heeft regelmatig onderhoud nodig. 

·       Behandeld hout is duurder dan andere materialen.


Houtsoorten die geschikt zijn voor jouw deuren

Niet elke soort hout is geschikt voor deuren. Maar toch is er een grote variatie mogelijk waar het op houtsoorten aan gaat komen. Elke soort heeft z’n eigen sfeer en daarom is er vast wel eentje te vinden die goed aansluit bij de stijl van jouw woning en interieur. We hebben even wat verschillende soorten voor je op een rijtje gezet en hebben indien mogelijk ook geprobeerd een prijsindicatie te geven.

·       Mahonie: een warme houtsoort met een rode kleur. Deze houtsoort is eenvoudig te verven en heeft een erg lange levensduur. Ideaal voor een meer klassiek geïnspireerd interieur. Deze deuren zijn vanaf circa € 150,- te verkrijgen. 

·       (Amerikaans) grenen: hout van dennenbomen. Qua gewicht een lichte houtsoort die eenvoudig te bewerken is. Heeft kleuren uiteenlopend van lichtbruin naar geel en rood. Verkrijgbaar in diverse prijsklassen, afhankelijk van het type deur. 

·       Esdoorn: heeft een prachtige witte kleur. Wel is het een minder sterke houtsoort en kost één plank al snel € 50,-. 

·       Populierenhout: een lichtgewicht houtsoort met kleuren variërend van bruin tot geel. Het is eenvoudig te bewerken. Platen van deze houtsoort zijn vanaf zo’n € 40,- te verkrijgen. 

·       Eikenhout: een soort die van oorsprong inheems is. Voor een traditioneel of landelijk interieur erg geschikt. De deuren zijn over het algemeen vanaf zo’n € 200,- per stuk te verkrijgen.

Veiligheid en hang- en sluitwerk

Veiligheid is zeker op het gebied van deuren en ramen van erg groot belang. Daarom stellen we hier dan ook de vraag of een houten deur bijdraagt aan de veiligheid in huis. Ons antwoord is: ja! Hout is een stevig materiaal dat jouw huis veilig afschermt van de buitenwereld. Het hang- en sluitwerk speelt daarin uiteraard een grote rol. Een stevig slot met dievenklauwen kan perfect in een houten deur worden verwerkt. Kijk altijd even of de sloten en scharnieren ook een Veilig Wonen keurmerk hebben. Denk verder bij buitendeuren ook aan een deurketting. Zitten er ramen in de deuren? Zorg dan voor een tralies zodat inbrekers geen schijn van kans maken.


Het onderhoud van houten deuren

Een houten deur heeft enig onderhoud nodig om de deur in topconditie te houden. Daarbij kun je een onderscheid maken tussen het schoonmaken van de deur en het onderhoud op de langere termijn. Uiteraard maakt het daarbij nog een verschil of het gaat om een binnen- of een buitendeur. Je kunt deze eenvoudig schoonmaken met een sopje. Niet zo moeilijk dus! Binnenshuis zal dat dan ook voldoende zijn, maar een buitendeur moet je minimaal één keer per jaar goed schoonmaken. En begint het verfwerk wat te bladderen? Dan is het tijd om te gaan schilderen! Gebruik je dan een kleurtje of beits om de natuurlijke kleur te behouden? Ook die keuze is uiteraard geheel aan jou. Zorg er in ieder geval voor dat je de deur eerst grondig reinigt met bijvoorbeeld ammoniak. En goed schuren is ook erg belangrijk! Werk trouwens stofvrij. Als het even kan, breng de deur dan naar de garage om daar te gaan schilderen. En zie je dit werkje toch niet zo zitten? Vraag dan gewoon een professional om je te helpen! Tot slot willen we nog even opmerken dat je de sloten en scharnieren ook regelmatig moet smeren om ze soepel te houden. Een synthetische olie zoals WD 40 is daar erg geschikt voor.


Stijlen en ideeën

We sluiten af met nog een paar leuke tips op het gebied van stijlen en ideeën voor houten deuren. Ben je op zoek naar een koloniale inslag? Kies dan voor mooi donker tropisch hardhout. Wil je het echter wat landelijker houden, dan kun je prima eiken gebruiken. En voor klassieke interieurs kun je op zoek gaan naar deuren met mooi houtsnijwerk. Tot slot kunnen we je adviseren om het in een modern interieur lekker simpel en strak te houden, verven kan dan dus zeker geen kwaad! Wil je nog meer weten over andere deuren? Hier kom je meer te weten over glazen deuren!