Glazen deuren: design, ideeën, inspiratie en foto's

Glazen deuren

Als je op zoekt bent naar de perfecte deur, dan moet je het zeker niet nalaten om wat meer informatie tot je te nemen. Bij homify ben je gelukkig aan het juiste adres, want ook over dit onderwerp kunnen we je heel wat informatie geven. Naast de stijl en uitstraling die daarbij van zeer groot belang is, hebben we het ook over de meer praktische kanten. Waarom zou ik kiezen voor glazen deuren?

De grote vraag bij glazen deuren is: waarom zou jij er voor kiezen? Die redenen zetten we voor jou natuurlijk graag uiteen! Allereerst is het van belang of je het als buitendeur of als binnendeur wilt gaan gebruiken. Of zie je ze het liefste zowel binnen als buiten? Dat kan natuurlijk ook! Het voordeel van een glazen deur ten opzichte van bijvoorbeeld een houten deur, is dat glas licht door laat. En dat is zowel in je interieur als van buiten naar binnen erg aangenaam. Het stimuleert de natuurlijke inval van daglicht en daardoor krijgt je huis een meer ruimtelijke en lichte uitstraling. Zoiets kan er ook gelijk voor zorgen dat jij vrolijker en opgewekter kunt zijn in je eigen vertrouwde omgeving. En tel er dan ook nog eens bij op dat je door middel van een deur van glas een prachtig uitzicht hebt naar je tuin. Heel wat redenen dus om hier even goed over na te denken!


De verschillende soorten glas

Dit type deur is een overkoepelende term voor heel veel verschillende uitvoeringen. Het soort glas dat wordt gebruikt is daarbij het belangrijkste punt om in overweging te nemen. We hebben de diverse soorten even voor je op een rijtje gezet:

·       Helder glas: misschien  wel het eerste glas waar je aan denkt als het om glazen deuren gaat. Dit biedt een prachtig uitzicht naar buiten en kan bijvoorbeeld tussen woonkamer en keuken ook voor een heel ruim en licht gevoel zorgen. 

·       Glas-in-lood: deuren met glas-in-lood zijn prachtig in oudere woningen, zoals bijvoorbeeld huizen uit de jaren 30. Vooral als er veel kleur in zit, geeft het een prachtig effect als zon- of kunstlicht door de ruitjes valt. 

·       Ruitjesglas: lijkt op glas in lood, maar in dit geval is het veelal helder glas dat in een ruitjespatroon in een raam of deur is aangebracht. Ook voor de wat oudere huizen en meer klassiek geïnspireerde interieurs een super goede oplossing. 

·       Franse deuren: deuren met grotere glazen ruiten, bijvoorbeeld 8 of 12 kleine raampjes. Voor de meer landelijke interieurs heel erg geschikt. 

·       Matglas: ideaal voor ruimtes waar je deuren van glas wilt hebben, maar ook de nodige privacy wilt bewaren. Denk dus aan een toilet en een badkamer.


Glazen deuren schoonmaken en onderhouden

We hebben het voornamelijk over de voordelen en alle andere leuke kanten van dit type deur gehad, maar helaas is er ook een schaduwzijde. Dat heeft vooral te maken met het schoonmaken. Glazen deuren worden nou eenmaal sneller smerig dan andere deurtypen. Maar met wat handige tips kun je het prima schoonmaken. Je kunt deze eigenlijk op dezelfde wijze schoonmaken als de ramen van je woning. Gebruik een speciaal schoonmaakmiddel en probeer dit elke week even te doen of te laten doen. Als je het met water schoon gaat maken, droog het dan wel goed, anders krijg je lelijke vlekken. Het frame en de kozijnen zijn wat makkelijker om schoon te houden. Een doekje met wat schoonmaakmiddel is in feite genoeg. En dan heb je verder nog het onderhoud van de deuren. In feite volstaat het met het onderhouden van het hang- en sluitwerk. Piept het of kraakt het? Een beetje olie (WD 40 of een ander synthetische olie) is voldoende om de deur weer soepel te laten werken.


Veiligheidsglas

Ben je er ondertussen al over uit wat voor soort glazen deur je wilt hebben? Wordt het een schuifdeur, een pocketdeur of toch een patiodeur? De keuze is geheel aan jou! Een expert kan je ook altijd helpen om de juiste keuzes te maken op dit gebied. Een ander aspect waar we het nog even met je over willen hebben, is het overwegen van veiligheidsglas. Denk daar ook even over na. Zeker bij heldere glazen deuren is het aan te bevelen om voor veiligheidsglas te kiezen. Dit is heel erg sterk glas dat, zoals de naam het eigenlijk ook al zegt, prima tegen een stootje kan. En dat is bij een deur zeker niet onbelangrijk.


De prijzen van glazen deuren

De prijs van een glazen deur is uiteraard van meerdere factoren afhankelijk. Een vaste prijs is dan ook simpelweg niet te geven. Je moet je bedenken dat veiligheidsglas wat duurder is en dat geldt ook zeker voor glas-in-lood. En de grootte en uitvoering speelt uiteraard ook een rol bij het kostenplaatje. Ga er voor het gemak maar vanuit dat de goedkoopste variant zo’n € 100,- kost en dat de duurdere exemplaren zo richting de € 500,- kunnen gaan. Bekijk dus maar even wat het beste bij jouw wensen en budget past, dan komt het vast goed!