Garagedeur: design, ideeën, inspiratie en foto's

Garagedeuren

De garagedeur is een belangrijk sfeerbepalend element van je huis. Hij ligt vaak dicht bij de straat en is daarmee het eerste element dat onze aandacht trekt. De keuze voor een ontwerp dat past bij de stijl van je voortuin en gevel is dus belangrijk. Daarnaast komen er ook praktische zaken bij kijken zoals het formaat van de deur, het materiaal, de veiligheid, het sluitsysteem en de snelheid van openen en sluiten.  Stuk voor stuk belangrijke facetten om even goed over na te denken voordat je overgaat tot de aanschaf. Garagedeuren worden ingedeeld op afmeting (voor een bestelbus heb je immers een andere maat deur nodig), op  openingsysteem: openslaand, kiepend of rollend en op materiaal (hout, metaal, glasvezel, aluminium en kunststof).   

De drie basistypen 

De keuze voor de juiste soort deur is belangrijk. Zowel qua uitstraling maar ook inzake veiligheid, gebruiksgemak en tijd. Grofweg kunnen we garagedeuren indelen in drie typen: rollend, kiepend en openslaand. Los van het gebruiksgemak kies je het type deur ook op basis van de stijl en uitstraling. Bij een oude traditionele boerderij is het zeer fraai en sfeervol om een grote garage met openslaande houten deuren te plaatsen. Deze kunnen bovendien indien gewenst altijd achteraf nog elektrisch gemaakt worden. Een kiepende garagedeur klapt in één keer in zijn geheel omhoog. Dit type deur heeft dus wat extra binnenruimte nodig onder het plafond. Bij een rollende deur is hier geen sprake van. Deze rolt vanzelf omhoog en heeft geen extra binnenruimte nodig in de garage zelf. Wil je de garage ook gebruiken om spullen op te bergen of voor andere doeleinden? Denk dan ook eens aan een geïsoleerde garagedeur die vochtproblemen vermindert en de ruimte warmer houdt. 


Materialen 

Hout is een zeer populaire keuze omdat dit zorgt voor die fraaie warme en natuurlijke uitstraling. Deze deuren zijn redelijk voordelig, maar vragen natuurlijk wel het nodige onderhoud zodat ze niet krom trekken of gaan rotten. Dit type deuren kun je aanschaffen voor ongeveer 500-800 euro. Als luxere variant vinden we hier de zogenaamde paneeldeuren van (soms driedimensionale) houten panelen die op een houten frame zijn geplaatst. Voor dit type deuren moet je rekenen op 900-1100 euro. Daarnaast zijn er ook paneeldeuren die volledig van massief hout worden vervaardigd en die rond de 1600-2200 euro kosten. Deze zien we vaak bij dure landhuizen als openslaande garagedeuren. Ook stalen deuren zien we veel omdat dit materiaal meer zekerheid biedt dan de andere materialen. Bovendien kun je deze deuren tegenwoordig ook in hout-optiek kopen. Ze zijn duurzaam, sterk en vragen weinig onderhoud. Metalen en aluminium deuren worden ook wel gezien als de beste garagedeuren. Nadeel is dat de kleur soms vervaagt en dat eventuele deuken lastig te herstellen zijn. Sommige deuren zijn enkelwandig en de duurdere varianten hebben dubbele wanden met isolatie en tochtstrips aan de zijkant. Deze deuren koop je voor rond de 800-1300 euro. Glasvezel deuren zijn gemaakt van een metalen frame met een glasvezelpaneel in het midden. Voordeel is dat deze deuren zeer licht zijn en ook het natuurlijke licht doorlaten. Ze kunnen ook goed tegen een zoute lucht waardoor we ze veel zien langs de kust. Aluminium deuren zijn qua eigenschappen vergelijkbaar met metalen deuren. Ze zijn lichter in gewicht, roesten niet en zijn voordelig met prijzen tussen de 500-800 euro.  Kunststof deuren zien er vaak uit als houten deuren maar hebben geen onderhoud nodig en gaan lang mee. Om een indruk te krijgen van de prijzen en het aanbod kun je je het beste even oriënteren bij een paar verschillende garagedeurbedrijven.  Wil je graag advies van een professional? Laat dan hier je gegevens achter.


Design 

Er is niet alleen maar een onderscheid in het type deur en het systeem maar ook de basis-designs zijn zeer verschillend. Het basistype design is het cassettemotief; een klassiek design dat uit vierkanten bestaat. De meest voorkomende versie in Nederland is de planken garagedeur. Een eenvoudig model maar voldoende dik om voor voldoende isolatie te zorgen. De lijnvariant deur lijkt op de planken deur maar hierbij zijn de planken wat smaller wat zorgt voor een andere look en textuur. Een vlakke deur zien we vaak bij bedrijfspanden en is glad zonder structuur; kortom een eenvoudig ontwerp. 


De standaard afmetingen 

Voor een enkele garagedeur moet je rekenen op een minimale afmeting van rond de 3,7 B x 6,7 L meter en voor een dubbele garage 5,5 B  x 6,7 L. Dit zijn gemiddelde afmetingen dus voor een grotere auto gelden andere maten. Dit zijn de minimale afmetingen dus in deze ruimte past je auto exact en is er geen ruimte over voor andere zaken. Kies dus indien mogelijk voor een wat grotere garage en dan liever voor een wat bredere dan voor een diepere garage. Zo kun je ook gemakkelijk in- en uitstappen en heb je wat extra plek als opbergruimte.


Prijzen van garagedeuren en levensduur 

Garagedeuren zijn een belangrijke kwalitatieve investering in je huis en gaan ook jarenlang mee. Afhankelijk van het materiaal kun je rekenen op een levensduur van 20-40 jaar. De juiste kwaliteit deuren voegen ook waarde toe aan je huis. De gemiddelde garagedeur prijs ligt afhankelijk van de kwaliteit en het gekozen materiaal  tussen de 900-1300 euro. De handmatige kanteldeur is daarbij de voordeligste keuze met prijzen vanaf 500 euro en de openslaande garagedeuren van massief hout zijn de duurste optie. Extra opties zoals elektrische opening, isolatie, tochtstrips en beveiliging maken de garagedeur duurder qua prijs.


Garagedeur installatie

Met een beetje handigheid plaats je de deuren zelf. De meeste deuren worden als kant-en-klaarpakket geleverd met handleiding en hoeksteunen. Vooraf meet je de breedte en hoogte van de opening zeer nauwkeurig op. Daarna meet je de vrije bovenruimte op tot aan het plafond en de diepte van het plafond. Deze moet minstens 8 cm dieper zijn dan de deur. Installeer je de deur zelf dan volg je de instructies. Je kunt de garagedeur-installatie ook laten uitvoeren door een professional. De kosten hiervoor bedragen rond de 250 euro of meer afhankelijk van het type deur en de werkzaamheden.