Garagebox: design, ideeën, inspiratie en foto's | homify Garagebox: design, ideeën, inspiratie en foto's

Garagebox: design, ideeën, inspiratie en foto's

Garagebox

Aan je huis kan altijd wel wat verbeterd worden. Zeker als je al jaren een eigen woning hebt, dan hoeven we je daar niets over te vertellen. Maar soms kan je wooncomfort juist worden verhoogd door iets toe te voegen aan jouw stukje grond zonder dat er iets aan je huis zelf gaat veranderen. In dit geval doelen we dan ook vooral op het plaatsen van een garagebox. Als een carport voor jou net te weinig bescherming biedt voor je auto en als je bovendien wat extra opslagruimte wilt creëren, dan is het plaatsen van een garagebox een ideale oplossing. En het zou dan ook zomaar kunnen zijn dat het om een tweede garage gaat die je wilt plaatsen. Wat jouw situatie ook precies is, we zijn graag bereid om je er meer over te vertellen.

Prefab garageboxen

We willen met deze informatie met name de focus leggen op prefab garageboxen. En dan is het natuurlijk wel handig dat jij precies weet waar we het over hebben. Een prefab garagebox is in feite een bouwpakket dat je besteld en dat jijzelf of een professional naast je huis kan bouwen. Een ideale manier om te besparen op alle kosten die komen kijken als je een garage op maat aan of naast je huis wilt bouwen. Prefab systemen hebben bovendien niet zo’n zware fundering nodig. En dat scheelt ook een hele hoop werk!

Materialen

Als je een prefab garagebox wilt plaatsen, dan is het natuurlijk wel handig dat je al weet wat voor materiaal je wilt gaan gebruiken. Allereerst is er natuurlijk hout. In feite is het dan een hele grote blokkendoos die je in elkaar gaat zetten. Maar ook een stalen constructie behoort tot de mogelijkheden, al eist die over het algemeen iets meer fundering. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor blokken van gasbeton.

Aan de slag met je eigen garage!

We gaan nu uit van het scenario dat jij zelf aan de slag gaat met het bouwen van je eigen prefab garagebox. Doe dit alleen als je het ook echt kunt en schaam je zeker niet om een timmerman of een andere professional in te schakelen die voor jou de werkzaamheden uit gaat voeren. Maar vanaf nu ben jij voor ons even de ideale doe-het-zelver en leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen.

·       Op zoek naar de locatie Het is belangrijk dat je weet waar de garage moet komen. Bepaal daarom nauwkeurig de locatie en de inventariseer ook gelijk de grond. Kun je dan uit de voeten met een tegelpad of moet er beton gestort worden om een meer stevige fundering en ondergrond te garanderen? Denk er verder over na met wat voor materiaal je wilt gaan werken.

·       Regel de vergunning! Elke gemeente in Nederland kent voorschriften op het gebied van bouwen en bestemmingsplan. De kans is dus groot dat jij een bouwvergunning moet hebben van je gemeente. Zoek dit heel erg goed uit, want je wilt na de bouw van je garagebox niet alsnog in de problemen komen!

·       Bouwen maar! Als alle voorbereidingen gelukt zijn dan kun je aan de slag gaan om je bouwpakket in elkaar te bouwen. Zorg voor goede gereedschappen en vergeet ook zeker niet om veilig te werken. Gebruik dus stevige ladders en beschermende kleding, handschoenen en werkbrillen als dat noodzakelijk is. Het eerste waar je je op focust is de fundering. Zoals we al aangegeven hebben, is dit per geval heel erg verschillend. En hier is zeker belangrijk dat je in geval van twijfel een professional inschakelt. Als de fundering eenmaal ligt (en in het geval van beton een paar dagen goed is uitgehard)  dan volg je de instructie die bij jouw prefab pakket worden geleverd. En als je dan (letterlijk en figuurlijk!) de schouders er goed onder zet, dan heb je in no time een nieuwe garage!

De kosten

Zoals aan vrijwel alles, hangt ook aan een prefab garagebox een prijskaartje. We willen je een paar verschillende opties laten zien zodat je al een beetje een indruk gaat krijgen hoeveel het project ongeveer gaat kosten. Een houten exemplaar is vanaf zo’n € 5000,- te koop. Dit lijkt misschien in eerste instantie veel, maar als je zoiets bij een bouwonderneming bestelt ben je al snel heel wat meer geld kwijt. Voor andere types garagebox kun je vrijblijvend een offerte aanvragen, maar reken dat je ook in die gevallen minimaal 50% bespaart op de kosten die je bij een bouwbedrijf kwijt zou zijn.

Verdere voor- en nadelen

Nu je al een beetje weet over de werkzaamheden die komen kijken bij het bouwen van je eigen garagebox en bij de prijzen, willen we je tot besluit nog even kort wat voor- en nadelen laten zien. Die flinke besparing op de kosten mag nu wel duidelijk zijn, maar we willen het ook vooral even hebben over de tijd die je kunt besparen. Een garage laten bouwen aan of naast je huis is een proces dat heel veel tijd in beslag neemt. Met een prefab systeem kost het werkelijke bouwen hooguit enkele dagen. En dat is ook wel fijn als je maar heel beperkt de tijd hebt om je druk te maken over een project als dit. Een nadeel kan wel de duurzaamheid van een prefab constructie zijn, maar als jij het in de loop van de jaren een beetje goed blijft onderhouden, dan moet dat ook niets iets zijn wat jou tegen gaat houden. Verder wensen we je heel veel succes bij dit project!