Garage/ Schuur: design, ideeën, inspiratie en foto's

Hoe ziet de perfecte garage er uit?

Het gebruik van een garage is voor iedereen anders. Waar de een z’n garage gebruikt als ruimte om te ontspannen gebruikt de ander de garage als hobby- of speelruimte. En uiteraard hebben heel wat garages de traditionele functie als schuur: opslag van allerlei huisraad en wellicht ook het onderdak voor de auto. Hoe de perfecte garage er uit ziet hangt dus ook volledig af van het gebruik er van. Vaak geldt dat laatste ook als uitgangspunt voor het bouwen van een garage. Wil je jouw garage anders gaan gebruiken of ben je van plan een nieuwe garage te bouwen maar weet je nog niet precies wat je er mee wilt? Geen nood, homify helpt je ook op het gebied van garages op weg!

Ideeën voor opslag in je garage

Vaak valt het niet mee om je garage opgeruimd en georganiseerd in te richten. Met wat simpele hulpmiddelen kan dit echter een stuk gemakkelijker worden. Je kunt hierbij denken aan:

Planken: simpel en effectief is om gewoon wat houten planken of metalen panelen aan de muren van je garage te bevestigen om spullen op te plaatsen.

Haken: nog simpeler dan het aanbrengen van planken is het plaatsen van stevige haken in de muur van je garage. Ideaal voor het ophangen van kleding, tuingereedschap en vele andere zaken. Met speciale haken kun je zelfs een fiets aan de muur hangen!

Dozen: een ‘klassieke’ oplossing voor het opruimen van spullen is door gebruik te maken van dozen. Kartonnen dozen zijn een mogelijkheid, maar steviger (en beter bestand tegen vocht) zijn natuurlijk plastic opruimboxen.

Speciale rekken voor (tuin)gereedschap: met speciale rekken kun je heel veel gereedschap en tuingereedschap gemakkelijk en georganiseerd opbergen. Je hoeft alleen maar het rek aan de muur te bevestigen en kunt al je spullen daar aan ophangen.

Kasten: gewoon simpele en stevige kasten kunnen ook een ideale manier zijn om veel spullen in je garage in op te ruimen.

Hoe moet ik mijn garage inrichten?

Het is belangrijk dat je een goed idee hebt wat je met je garage wilt doen en wat je er in op wilt slaan. Als je van plan bent je auto er in te zetten dan blijft er vanzelfsprekend minder ruimte over voor opslag. Maar met praktische oplossingen is een combinatie van zowel opslag als onderdak voor je auto een mogelijkheid.

Hoeveel kost een nieuwe garage?

Een compleet nieuwe garage bouwen is niet goedkoop. Er zijn veel zaken waar je dan aan moet denken: de fundering, de muren, deuren en ramen, het timmerwerk en natuurlijk het dak. Wil je nog meer zolderruimte? Dan is een zolder op je nieuwe garage natuurlijk ook een optie. En als je twee auto’s kwijt wilt dan kun je kiezen voor een dubbele garage. Het ligt er net aan hoeveel geld je hiervoor beschikbaar hebt, maar ook hoeveel ruimte er bij je huis is. Je moet in ieder geval een duidelijk beeld hebben van je budget en het doel van je garage. Professionals die je garage gaan bouwen kosten uiteraard geld. Maar met hulp van homify kun je gelukkig eerst inspiratie opdoen en vervolgens op zoek gaan naar een architect en een aannemer die jouw nieuwe garage werkelijkheid laten worden. Er is op dat gebied voor elk budget iemand te vinden.

Waar moet ik verder allemaal aan denken bij het bouwen van een garage?

Van groot belang is dat je van tevoren op de hoogte bent van de regels op het gebied van bouwvergunningen in de gemeente waar je woont. Voor vrijwel elke garage zal je in een Nederlandse gemeente een bouwvergunning nodig hebben. Het kan zelfs zo zijn dat je volgens het bestemmingsplan van de gemeente geen (extra) garage mag bouwen. Zoek dit dus eerst goed uit voor je aan de slag gaat.

Daarnaast is, zoals hierboven al aangegeven, van groot belang dat je voor jezelf duidelijk is waar je de garage voor wilt gaan gebruiken. Als je niet teveel geld wilt uitgeven aan een garage maar hem wel bouwt met het doel er één of meerdere auto’s in te zetten dan doe je iets niet helemaal goed. Aan de andere kant hoef je geen dubbele garage te gaan bouwen als je hem alleen maar voor opslag gaat gebruiken.

Zoals ook al aan de orde is geweest, moet je goed weten wat je budget is. Materiaalkeuze kan daarbij een groot verschil maken. Een houten schuur is een stuk goedkoper dan een bakstenen exemplaar met een zolder. Houd daarbij ook een slag om de arm en maak een spaarpotje voor eventuele onvoorziene uitgaven, tegenvallers of meerwerk.

De aanwezigheid van elektriciteit is daarnaast ook van groot belang. Het ligt voor de hand dat je graag verlichting in je garage wilt hebben en dat je ook een of meerdere elektrische apparaten aan wilt sluiten. En wat dacht je van buitenverlichting? Hier moet je ook van tevoren goed over nadenken. Heb jij speciale apparatuur die bijvoorbeeld veel vermogen of krachtstroom nodig heeft? Zorg er dan ook voor dat het elektrische systeem in je huis en garage hiervoor geschikt is, het is levensgevaarlijk als dit niet in orde is en kan er voor zorgen dat je pas gebouwde garage in vlammen op gaat!

Als je de garage voor een ander doel dan opslag wil gebruiken dan kan het natuurlijk goed mogelijk zijn dat je in de winter verwarming nodig hebt. Wil je de ruimte stijlvol gaan inrichten en geen last hebben van radiatoren? Kies dan voor vloerverwarming! Maar radiatoren zijn natuurlijk prima mogelijk als je daar liever op bespaart. Denk je dat je de garage niet dagelijks gaat gebruiken en zeker niet in de winter? Mobiele verwarmingselementen zijn dan in principe voldoende. Zorg er overigens wel voor dat de garage goed wordt geïsoleerd. Dat kost misschien wat meer, maar werkt na een aantal koude winters zeker kostenbesparend!

Tips voor de ideale opslag in je garage

Er zijn al heel wat mogelijkheden voorbijgekomen om het opruimen en opbergen in je garage zo efficiënt mogelijk te maken door middel van planken, haken en dozen. Zorg er met die hulpmiddelen vooral voor dat je de wanden van de garage zo optimaal mogelijk benut. Op die manier houd je genoeg ruimte over voor multifunctionele gebruiksopties in je garage.

Waar moet ik rekening mee houden als ik de functie van mijn garage wil veranderen?

Als je de functie van je garage gaat veranderen moet je daarbij goed weten wat je wilt doen en vooral ook niet de financiële kant vergeten. Als je een doorgewinterde klusser bent dan kun je natuurlijk zelf aan de slag gaan, maar als dit niet het geval is dan kun je dit beter aan professionals overlaten. Daarnaast is erg belangrijk of je garage ook groot genoeg is voor de bestemming die jij in gedachten hebt.

Ideeën voor een nieuwe functie van je garage

Denk jij serieus na over een nieuwe functie voor je oude garage? Hieronder staan een aantal ideeën waar jij misschien wel wat aan hebt!

Woonkamer/keuken: Als je huis een beetje te klein geworden is, maar je garage nog behoorlijk leeg, dan kun je een garage natuurlijk ombouwen tot een keuken of als uitbreiding voor je woonkamer gebruiken.

Speelruimte: Ben je er helemaal klaar mee steeds het speelgoed van je kinderen op te moeten ruimen? Bouw je garage dan om tot een klein speelparadijs voor kinderen! Ze kunnen zich afgezonderd helemaal vermaken en blijven toch binnenshuis, ideaal!

Tuinschuur: Als je veel van tuinieren houdt dan kun je je garage ook gebruiken als opslagruimte voor je al je tuingereedschap maar daarnaast ook prima gebruiken als ruimte om plantjes te verpoten of misschien wel zelf te kweken!

Extra slaapkamer: Kom je een slaapkamer tekort of wil je een ruimte voor je gasten? Maak dan van je garage een extra slaapkamer. Als de ruimte groot genoeg is zou je er zelfs een bed & breakfast van kunnen maken! Vergeet daarbij ook zeker niet dat een extra slaapkamer ook een verhoging van de waarde van je huis betekent!

Hobbyruimte/atelier: Creatievelingen kunnen hun gang gaan in een garage die in gebruik is als hobbyruimte of atelier. Ideaal om te schilderen, zelf kleding te maken of om te klussen.

Gezelligheidsruimte: Heb je altijd al gedroomd van je thuisbioscoop? Of wil je je eigen bar waar je lekker met je vrienden kunt drinken? Ook hiervoor kan een garage ideaal gebruikt worden.

Hierboven is slechts een aantal mogelijkheden aan de orde geweest. Je kunt nog veel meer mogelijkheden bedenken voor het gebruik van je garage: van zwembad tot spa en van badkamer tot kapsalon. homify helpt je met vele foto’s en voorbeelden graag op weg!

Stijlen voor garages

Als je van plan bent een nieuwe garage te bouwen of een bestaande garage opnieuw in te richten dan kun je uit heel wat stijlen kiezen. Enkele belangrijke stijlen worden hier wat uitgebreider voor je beschreven.

Moderne garage

Bij een moderne woning hoort ook een moderne garage. Een strak en minimalistisch design, zowel binnen als buiten past heel goed bij een moderne uitstraling. Dit is prachtig te combineren met mooie strakke buitenverlichting en mooie zwart-wit accenten.

Eclectische garage

Het is ook een optie meerdere stijlen met elkaar te combineren, je krijgt dan een eclectische stijl. Je kunt hier je eigen creativiteit, al dan niet samen met een architect, interieurarchitect of ontwerper, helemaal in kwijt.

Klassieke garage

Bij oudere huizen kan een klassieke garage een perfecte aanvulling of uitbreiding zijn. Maar ook bij nieuwbouwwoningen die een klassiek uiterlijk hebben doet een klassieke garage het erg goed. Klassiek kan hierbij natuurlijk heel breed zijn: van landelijk tot heel oud.

Nog meer ideeën nodig?

Als je nog meer inspiratie zoekt kijk dan vooral ook op andere pagina’s van homify. Je vindt alles wat je nodig hebt om de perfecte garage in te richten.