Eengezinswoning: design, ideeën, inspiratie en foto's

Eengezinswoningen 

Onze woning is de plek waar we ons thuisvoelen. Het is de basis van ons bestaan, biedt ons bescherming en comfort, en je komt er samen met familie en vrienden. Eengezinswoningen zijn perfect voor meerdere personen en, zoals de naam al doet vermoeden, voor gezinnen! Dit type woning kan uiteraard ook door een eenpersoonshuishouden betrokken zijn, maar de kenmerken, maken de woning zo dat je er er eenvoudig met meerdere personen kan wonen. Een ander kenmerk is dat het huis zich op de begane grond bevindt. 

Een van de voordelen  van een eengezinswoning is dat je over meerdere kamers beschikt, waardoor je een grotere leefruimte hebt. Een nadeel is dat de (huur)prijs van een huis vaak hoger ligt dan van een appartement. Daarom is een huis niet voor iedereen weggelegd 

Vrijstaande woning

Een vrijstaand huis is zo gebouwd dat de buitenmuren de muren van de huizen ernaast niet raken. De grootte van je huis spreekt geen rol, er is sprake van een vrijstaande woning, zolang de muren zijn gescheiden van het naastgelegen gebouw. 

Twee-onder-een-kapwoning 

Een twee-onder-een-kapwoning, ook wel een dubbelwoning is een woningtype waarbij twee huizen een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur hebben. De twee met elkaar verbonden huizen hebben geen verbinding met  andere huizen.

Rijtjeshuis 

Bij dit woningtype hebben meerdere huizen (meer dan 2) een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur. Je deelt in principe de muur met de buren. Daarbij delen rijtjeshuizen een identiek gemeenschappelijk ontwerp. Een nadeel van een rijtjeswoning en een twee-onder-een-kapwoning is dat je plannen voor een verbouwing of uitbreiding altijd met de buren moet bespreken. 


Woningstijlen 

Moderne woning 

Een modern huis heeft strakke en minimalistische kenmerken. Je ziet hier weinig kleuren en decoratieve elementen. Aan de buitenzijde van het huis tref je rechte muren en hoeken met industriële elementen zoals beton en metalen lplaten. Binnen wordt deze lijn doorgetrokken. Je ziet dit terugkomen in de wanden, vormgeving, interieur en het meubilair. Een gezellig huis is echter niet onbelangrijk. Daarom hebben moderne huizen steeds vaker een rieten kap. 

Industriële woning

In dit woningtype zie je vaak materialen als staal, metaal, beton, monoliet en glas. Ok hier vormen strakke, rechte vlakken de basis van de woning. Het interieur bestaat uit grof afgewerkte elementen zodat ze hun oorspronkelijke ruwe look behouden. 


De kosten van eengezinswoningen in Nederland 

Om een idee te krijgen van de huur- en huizenprijzen in Nederland, kun je het beste zelf online een kijkje nemen. De prijs van een eengezinswoning is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie en afmeting van het huis. Nadat je een idee hebt van deze prijzen is het erg belangrijk dat je de onderhoudskosten van een koophuis in gedachten houdt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schilderen van het buitenwerk. Vergeet ook het groot onderhoud niet zoals het vervangen van een cv-ketel en het vervangen van een hek of kozijnen. Deze kosten liggen gemiddeld rond de 300 euro per maand. Daarbij, wil je in de toekomst vast ook het een en ander veranderen aan het huis. Misschien wil je wel uitbouwen? Het is geheel aan jou welk bedrag je wilt besteden en of je hier geld voor opzij wilt zetten. 

De onderhoudskosten hangen daarnaast ook af van het soort woning dat je hebt en het bouwjaar van de woning. 

Het bouwen van een eengezinswoning  

Als je overweegt om zelf een eengezinswoning te bouwen, vraag de professionals van homify dan om advies. Dit kun je doen als je bijvoorbeeld vragen hebt over welk materiaal je het beste kunt toepassen bij het bouwen van een eengezinswoning. Zo bereik je je droomhuis heel eenvoudig.