Deuren: design, ideeën, inspiratie en foto's

Deuren

We staan er lang niet altijd bij stil, maar deuren kunnen echt het verschil maken in je huis. Elke etage bevat er minstens een paar en wanneer je kiest voor een stijlvol design dan bepalen ze in belangrijke mate de sfeer in huis. Denk daarbij aan fraaie massief houten paneeldeuren al dan niet met glas-in-lood ramen, trendy Franse deuren of een prachtige opvallende voordeur in een aparte kleur. Zo ben je verzekerd van een aantal belangrijke eyecatchers in je huis. En tegenwoordig zien we ook allerlei nieuwe varianten zoals filigrijn deuren, glazen deuren en zelfs schuifdeuren binnenshuis. Ze zorgen voor een grotere transparantie, gevoel van openheid en laten het natuurlijke licht vrij doorstromen.


Materialen

Hout is nog altijd de meest favoriete keuze en zien we daarom het meest als materiaal voor deuren binnenshuis. Dit materiaal zorgt voor een natuurlijk gevoel van warmte en behaaglijkheid en er is een zeer ruime keuze aan verschillende types en modellen. Trendy is om deze ruw en onbewerkt te laten in huis zodat de houtstructuur mooi naar voren komt en voor een extra accent zorgt. Kies je voor een niet al te exotische soort dan zijn ze ook redelijk betaalbaar. Glas wordt alleen gebruikt voor deuren binnenshuis en zorgt voor optimale doorstroming van het licht en een gevoel van openheid. Staal is zowel geschikt voor binnen als buiten omdat het waterresistent is. Je creëert er een fraaie industriële look mee in huis en ook hier is de keuze qua modellen en kleuren zeer breed. De prijs van een stalen deur ligt echter wel wat hoger. Glasvezel is een materiaal dat meer geschikt is voor je buitendeuren en is een redelijk voordelige keuze als materiaal. Nadeel is dat deze deuren vaak veel minder lang meegaan dan stalen deuren. Kunststof deuren zijn tegenwoordig qua look nauwelijks meer te onderscheiden van houten deuren en zijn eveneens een voordelige keuze. Ze zijn al geverfd en daardoor onderhoudsarm, zijn zeer duurzaam en hebben een hoge isolatiewaarde. Aluminium zien we alleen bij deuren binnenshuis als materiaal en heeft een zeer lange levensduur. Er is een brede keuze aan designs en de kosten zijn relatief laag. Ten slotte is er ook nog hol metaal. Dit materiaal is zeer duurzaam en geschikt voor zowel binnen- als buitendeuren. Het biedt goede bescherming bij alle weersomstandigheden, maar het nadeel is dat het soms kan gaan roesten en ook een lagere isolatiewaarde heeft waardoor het de kou en warmte minder goed buiten houdt.  


Sloten

Wanneer we het over deuren hebben en dan met name over buitendeuren zoals voordeuren dan is veiligheid natuurlijk een zeer belangrijk onderwerp. Hoe sluit je je deur op zodanige wijze af dat deze inbraakvrij is? Daarnaast kunt niet alle sloten plaatsen. Per type deur, materiaal  en draairichting zijn er specifieke sloten doe wel of niet geschikt zijn. De belangrijkste indeling qua sloten is in cilindersloten, insteeksloten en oplegsloten. Insteeksloten worden in de zijkant van de deur bevestigd en oplegsloten aan de binnenzijde op de deur zelf. Cillindersloten komen het meest voor, maar zijn wat minder sterk. Wil je een wat sterker slot? Dan kun je kiezen voor een driepuntsslot of zoeken naar speciale inbraakvrije sloten. Een goede optie voor een extra veilig slot is een zogenaamd kerntrek slot. Deze worden om het bestaande slot heen geplaatst en bieden extra beveiliging tegen uitboren van je slot. Je kunt ook kiezen voor zogenaamde veiligheidsdeuren. In sommige gevallen verplicht je huisverzekering je ook om een bepaald type slot te plaatsen. Check dit dus in je verzekeringsvoorwaarden. Wil je meer weten over de juiste keuze qua deur en slot? Laat dan hier je gegevens achter voor advies.


Types en modellen

Deuren kunnen we globaal onderverdelen in een aantal verschillende soorten en typen. De meest voorkomende zijn daarbij de traditionele deuren , met panelen of een glazen inzet, al dan niet met glas in lood.. Verder kunnen we deze deuren nog verder onderverdelen in stompe en opdekdeuren en in de draairichting: naar binnen of naar buiten. De opdekdeur valt daarbij deels in het kozijn en opdekdeuren zien we eigenlijk alleen maar bij stalen binnenkozijnen. Soms heb je een oud huis waar je een specifieke deur voor wilt of waarvan de bestaande maat niet bestaat. In dit geval kun je ervoor kiezen om je deuren op maat te laten maken door een vakman. Deze worden dan meestal van glasvezel of hout gemaakt en bevatten altijd één of meer ramen. Moderne deuren kenmerken zich door een breed palet aan fraaie kleurschakeringen en ook glas in verschillende tinten. De vormgeving van deze deuren is vrij strak met rechte lijnen. Dikke deuren, gemaakt van zware materialen zoals hout en steen, noemen we rustieke deuren. En ten slotte zijn er nog gewelfde deuren die zich onderscheiden door een fraaie halfronde boog aan de bovenzijde en die we vaak zien bij oude monumentale panden..


Hoe lang duurt het om een deur te plaatsen?

Hoe lang het duurt om een deur te plaatsen is afhankelijk van de maat en het type materiaal. Ben je een beetje handige doe-het-zelver dan kun je dit over het algemeen ook vrij eenvoudig zelf doen. Voor normale binnendeuren moet je rekenen op een tijdsbesteding van rond de 2,5 tot 4 uur. Voor een dubbele deur met een raam erboven kom je al snel uit op 4 tot 8 uur. In de meeste gevallen heb je daarbij ook twee personen nodig en in sommige gevallen zelfs drie personen. Dit is slechts een grove inschatting, want je kunt allerlei zaken tegenkomen waar je van tevoren niet op gerekend had. Daarom is het eigenlijk niet echt mogelijk om een exacte tijd aan te geven. Een professional heeft ruime ervaring en heeft de deur zeer snel geplaatst.

Wat kost het om een deur te plaatsen? Ook de kosten zijn uiteraard afhankelijk van het formaat en de gekozen materialen. De goedkoopste optie daarbij is kunststof. Daar betaal je rond de 750 euro per m2 voor. Dit wordt gevolgd door hout met een prijs van rond de 850 euro per m2 en als laatste is er de aluminium deur waarvoor je zo’n 900 euro per m2 neertelt. De plaatsingskosten van een binnendeur lopen uiteen van rond de 80 euro tot 190 euro voor douchedeuren. Voor het plaatsen van buitendeuren liggen de kosten een stuk hoger en moet je rekenen op rond de 375 tot 900 euro. Daar kunnen dan ook nog extra kosten bijkomen voor het plaatsen van het slot en eventuele afwerking met tochtstrips.