Dakterras: design, ideeën, inspiratie en foto's

Dakterras

Wie droomt er niet van om ‘s-avonds bij zonsondergang bovenop het dak te zitten en te genieten van het weidse uitzicht op de omgeving? Een gevoel van ongekende luxe dat resulteert in een instant vakantiegevoel. Lekker ontspannen in de frisse buitenlucht met bovendien optimale privacy! En ook wanneer je geen plat dak hebt, dan kun je een dakterras plaatsen op een schuur of tuinhuis of kun je een aanbouw aan je huis bouwen met terras op het dak. Het is een belangrijke toevoeging waardoor de waarde van je huis ook stijgt. Daarmee verdien je de investering dus deels weer terug. Wil je geen terras plaatsen? Denk dan ook eens aan de mogelijkheden van een moestuin, daktuin of groendak. Met heerlijke verse biologische groenten en kruiden van eigen dak! We zien deze trend vooral opkomen in grote steden waar complete daktuinen en -parken worden aangelegd bovenop de daken.

Leg zelf je dakterras aan!

Allereerst is natuurlijk de vraag wat je er precies wilt aanleggen en of je dak er geschikt voor is. Wil je een complete daktuin, een groot terras of is het alleen voor het zicht? Voor alleen maar een groendak of moestuin is de bestaande structuur van een schuurtje meestal al voldoende stevig. Voor een terras waar je op wilt zitten en lopen of zware tegels op wilt plaatsen, moet je dak voldoende draagkracht hebben en zijn er vrijwel altijd aanpassingen nodig. In dit geval is het aan te bevelen om een architect of aannemer in te schakelen om na te gaan of je een vergunning nodig hebt, welke aanpassingen er nodig zijn en om bij de buren na te gaan of zij bezwaren hebben. De volgende stap is het ontwerp. Dit kun je laten maken door een professional of je kunt je terras ook zelf inrichten. Denk daarbij aan prachtige houten vlonderdekken, grote potten of bakken met fraaie planten, jacuzzi of zwembad, grote loungehoek, sfeervolle dakverlichting, buitenkeuken of bar en open haard. Neem zeker een kijkje op onze pagina’s om even te watertanden bij alle schitterende designs van onze tuinarchitecten. Wanneer je design klaar is dan is de tijd aangebroken om je te verdiepen in de materialen. Ook hier zijn de keuzes legio. Hieronder hebben we een paragraaf opgenomen met de verschillende materialen waar je uit kunt kiezen en de bijbehorende voor- en nadelen. En als laatste stap begin je met de bouw van je dakterras volgens een professioneel bouwkundig plan. Deze vind je op internet of misschien wil je graag de ondersteuning van een professional. Laat dan hier je gegevens achter, dan neemt een van onze experts contact met je op. 

Groendak 

Een andere optie die razendsnel toeneemt aan populariteit is het groendak. Misschien wil je niet zitten op je dakterras maar wel uitzicht op een fraaie groene tuin in plaats van een saai grijs dak? Overweeg dan ook eens de aanleg van een of meer groendaken. Met een speciaal systeem wordt er een tuin met gras of Sedum op je dak aangelegd. Natuurlijk kun je er ook een moestuin van maken. Dit ziet er niet alleen maar mooi fris groen uit maar zorgt ook voor extra natuurlijke isolatie van je dak. Bovendien gaat je dak er langer door mee. En een groendak kun je zelfs ook op een schuin dak aanleggen. Go green: een leuk idee ook om met een paar buren of de hele straat samen te doen en zo op de kosten te besparen. De kosten vallen over het algemeen erg mee.   

Heb ik een vergunning nodig?

Je kunt niet zomaar een dakterras bouwen op je dak. Daarvoor heb je een zogenaamde omgevingsvergunning nodig. Deze houdt rekening met een aantal verschillende factoren. Allereerst wordt er gekeken of je dakterras het zicht of de privacy van de buren niet belemmert. Ook mag er geen sprake zijn van burenhinder. Goed overleg met je buren vooraf is dus ook belangrijk! Verder heb je ook een vergunning nodig wanneer het totale gewicht van je dakterras meer dan 200 kilo per m2 bedraagt. Daarnaast is het belangrijk dat je dak voldoende draagstructuur heeft.  De meeste daken kunnen tot een gewicht van 175 kilo per m2 dragen aan gewicht. Daarboven zijn er aanpassingen nodig. Voor een gemiddeld dakterras geldt dus dat je vrijwel altijd de draagstructuur van het dak moet verbeteren.

De verschillende materialen en hun voor- en nadelen

Voor een dakterras en plat dak zijn de meeste bekende materialen zoals asfalt shingles, dakpannen en metaal niet geschikt omdat deze vrijwel zeker voor lekkage zorgen. We geven je een overzicht van de materialen die wel geschikt zijn met hun voor- en nadelen. 

PVC

PVC is een zeer duurzaam materiaal dat wel 15 tot 30 jaar meegaat. Het is zeer sterk en duurzaam. De randen worden met hitte gedicht (met hete lucht) en vormen een waterdichte laag. De meeste PVC materialen, vooral de witte, zijn energie-efficiënt omdat ze de zonnewarmte weerkaatsen in plaats van absorberen. De plaatsing van PVC folie is echter wel vrij kostbaar. Je moet daarbij rekenen zo’n 55 euro per vierkante meter. EPDM rubber Een andere optie qua materiaal is EPDM rubber. Dit heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar, is goedkoper dan PVC maar minder sterk. Het heeft de neiging om hitte te absorberen waardoor de ruimte eronder in de zomer warmer wordt dan met andere materialen. 

EPDM 

EPDM kun je installeren voor rond de 50 euro per vierkante meter.

Bitumen

Bitumen heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 20 jaar en bestaat uit verschillende lagen. Ook dit materiaal absorbeert vaak warmte en is complex qua installatie. De kosten liggen wat lager. Gemiddeld moet je rekenen op rond de 40 euro per vierkante meter.

Groendak 

En de laatste optie: een groendak gaat tot wel 60 jaar mee en heeft daarmee de langste levensduur van alle materialen: 15 tot 20 jaar. Dit komt omdat het groendak de dakstructuur beschermt tegen weersinvloeden en bovendien binnenshuis een betere isolatie biedt. De kosten liggen niet veel hoger dan de andere opties. Gemiddeld bedraagt een groendak rond de 55 euro per vierkante meter. 

Bescherming tegen de zon en verlichting 

Je dakterras ligt meestal pal in de zon waardoor het er flink warm kan worden. Goede bescherming tegen de zon en warmte is dus een aanrader. Daarnaast kan ook de wind er vrij spel hebben en dient je zonnescherm ook goed windproof te zijn. Zorg dus altijd voor een fraaie pergola, overkapping of stevig bevestigd triangel zonnescherm zodat je er heerlijk koel kunt zitten. En er bestaan tegenwoordig ook pergola’s met een volautomatisch zonnescherm aan de bovenkant waarmee je met een simpele druk op de knop voor wat verkoelende schaduw zorgt. En ‘s avonds is natuurlijk de juiste fraaie sfeerverlichting doorslaggevend voor een knus en intiem gevoel. Plaats wat onderwaterspots in je jacuzzi, plantenbakken, of kies voor fraaie lampions en lantaarns. Er is zeer veel fraaie sfeerverlichting te koop tegenwoordig waarmee je die sprookjesachtige sfeer creëert.