Dakramen: design, ideeën, inspiratie en foto's | homify Dakramen: design, ideeën, inspiratie en foto's

Dakramen: design, ideeën, inspiratie en foto's

Dakramen

Er is weinig belangrijker in huis dan voldoende daglicht. Een dakraam zorgt voor extra lichtinval van boven en wordt zoals de naam al aangeeft in het dak geplaatst. Het extra natuurlijke licht dat via dit raam naar binnen stroomt, maakt een donker huis of donkere ruimte aangenamer en zorgt voor een gezonder en prettiger leefklimaat. Soms zien we ook dat er een lichtzuil of atrium door alle verdiepingen heen wordt gebouwd zodat het natuurlijke licht van bovenaf alle etages en ruimtes vult met natuurlijk dag- en zonlicht. Dakramen zorgen voor een verbinding met buiten en geven een gevoel van openheid in huis. Daarnaast zorgen ze voor passieve koeling en frisse lucht Op zonnige dagen in de winter schijnt de zon naar binnen en verwarmt de ruimte. Sommige dakramen worden bewust open gelaten zodat je ‘s-ochtends wakker wordt door de eerste zonnestralen. Een automatische wekker. Deze ramen zijn er in veel soorten en vormen, van kiepraam tot lichtkoepel en van rond tot rechthoekig. Sommige kun je openen en andere zijn dicht en kunnen niet geopend worden. Zeer populair zijn de bekende Velux dakramen die bekend staan vanwege hun hoge kwaliteit. 


Keuzemogelijkheden 

Allereerst is het belangrijk om na te denken over de functie van het dakraam. Wil je extra daglicht in een ruimte, in meer ruimtes of overal in huis? En wil je ook extra ruimte? Wanneer je graag meer daglicht in meer ruimtes wenst dan is een lichtkoepel of atrium een overweging. Wil je ook meer ruimte dan zou je een dakkapel kunnen plaatsen. Gaat het puur om extra daglicht in een ruimte dan is een dakraam de beste keuze. Wil je graag meer advies en weten wat voor jou de beste optie is? Laat dan hier je gegevens achter. 


Plaatsing van een dakraam 

Voordat je een dakraam plaatst is het allereerst belangrijk om te kijken of je dak geschikt is en hoeveel ruimte er tussen de eventuele balken in het dak is. En natuurlijk is het belangrijk om te kijken welke stijl ramen passen bij de architectuur van je woning. In veel gevallen heb je geen vergunning nodig, maar er zijn uitzonderingen zoals bij monumenten of winkelpanden. Vraag dit dus altijd even na. Voor de plaatsing van het raam wordt een gat gezaagd in het dak waar een frame in wordt geplaatst. Hier wordt het raam in geplaatst. Uiteraard moet het raam aan de buitenkant op professionele wijze afgedicht worden om lekkages te voorkomen. Naast het raam zelf kun je kiezen voor diverse extra opties zoals ingebouwde dakverlichting, licht-verdelers, ventilatie- en verduisteringssystemen. 


Onderhoud 

Net zoals gewone ramen dienen dakvensters af en toe gereinigd te worden. Doe dit liever niet op een warme dag. Controleer dan ook direct even de randen en het glas op kieren, gaatjes en of barsten. Zijn er mankementen? Laat dit dan bij voorkeur door een professional herstellen om toekomstige problemen te voorkomen. Controleer ook direct eventuele ventilatiesystemen en het openingssysteem van je dakvenster of test de motor even bij een elektrisch systeem. Heb je een houten dakraam dan heeft dit eens in de paar jaar een nieuwe verflaag nodig en check je venster ook op eventuele condensatieproblemen. 


Rolluiken of gordijnen? 

Rolluiken 

Rolluiken geven je dakraam een zeer stijlvolle look. Ze zitten vast aan het raam en kunnen handmatig of automatisch geopend worden. Daarmee kun je zelf bepalen hoe ver je de luiken opent en hoeveel zon- of daglicht er in de ruimte naar binnen stroomt. Rolluiken zijn er van PVC, aluminium en composiet in allerlei kleurschakeringen in diverse standaardmaten. Heb je een ongebruikelijke maat? Dan kun je er ook custom made luiken laten maken.   


Rolgordijnen 

Ook met een rolgordijn kun je de hoeveelheid licht in de ruimte prima controleren. Je kunt ze omhoog doen wanneer je meer licht wilt of deels sluiten om het zonlicht buiten te houden. Ze zijn er met elektrische en handmatige bediening. Je kunt ze aanpassen aan de stijl van de ruimte want ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, patronen en kleuren. Denk daarbij aan plisségordijnen, jaloezieën en vouwgordijnen. Verder kun je kiezen uit verschillende soorten materiaal zoals verduisterend, zonreflecterend, lichtdoorlatend etcetera. Een goede kwaliteit rolgordijn gaat wanneer hij goed bevestigd is jarenlang mee. Voor de kinderkamer kun je grappige rolgordijnen met cartoons of kleurrijke prints kopen. 


Extra (technologische) opties 

En natuurlijk ontbreken ook de laatste technologische snufjes niet bij de rolgordijnen en dakramen. Kies voor het gemak van volautomatische rolgordijnen die met één druk op de knop allemaal omhoog of naar beneden gaan. Wel zo makkelijk! Of voorzie ze van fraaie dimbare ingebouwde sfeerverlichting. Zo creëer je die gezellige en intieme sfeer in je slaapkamer. Om de ruimte tegen de zon te beschermen kun je speciale zonwering voor aan de buitenzijde kopen en voor aan de binnenzijde zijn er ook speciale insectenhorren verkrijgbaar.