Dak: design, ideeën, inspiratie en foto's

Dak

Naast de gevel is het dak één van de meest opvallende elementen aan de buitenzijde van je huis. En het dak is er niet alleen maar om ons huis te beschermen tegen gure weersomstandigheden en om je huis warm te houden maar is ook een belangrijke blikvanger die de stijl van je huis bepaalt. Zo heeft een rieten dak een totaal andere uitstraling dan dakpannen, leisteen of een plat dak. En bij een oud huis kunnen glanzende geglazuurde dakpannen weer voor een schitterend extra accent zorgen. Daarnaast kun je je dak ook verfraaien met een mooie dakkapel in traditionele stijl en zo ook de ruimte in huis vergroten. Wanneer je je dak gaat vervangen en tegelijkertijd een dakkapel, extra isolatie of groendak laat plaatsen dan bespaar je op de totale kosten. Neem dit dus zeker mee in de overwegingen, wanneer je van plan bent om wijzigingen aan te brengen in je dak. Ook biedt het dak vaak goede mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo kun je je huis meer energieneutraal maken en ook de energiekosten omlaag brengen. Om een wat beter beeld te krijgen van de mogelijkheden, zetten we alle mogelijkheden qua soorten materialen en vormen daken even overzichtelijk op een rij:

Soorten materialen

Dakpannen

Dakpannen zijn nog steeds de meest populaire dakbedekking. Ze zijn er van klei, steen of beton of geglazuurd voor een fraaie glanzende optiek. Qua vorm kun je kiezen voor holle of platte dakpannen. Ze bieden een goede bescherming tegen alle weersomstandigheden maar kunnen bij harde storm wel soms van het dak afwaaien. Dit is op te lossen door de dakpannen te zekeren op het dak. Dakpannen van klei gaan wanneer ze door een professional zijn geplaatst gemiddeld genomen rond de 100 per jaar mee en zijn dus zeer duurzaam. Ze kosten tussen de 35-65 per m2. Betonnen dakpannen zijn wat goedkoper: 20-40 euro maar gaan dan ook minder lang mee: zo rond de dertig jaar.

Leien

Ook deze vorm van dakbekleding zien we steeds vaker en voegt een prachtige klassieke uitstraling toe aan je woning. Je kunt kiezen daarbij voor natuurlijke leien of kunststof leien (gemaakt van vezelcement). Ze zijn platter dan de reguliere dakpannen en hebben ook meestal een meer vierkante vorm. De hoeken kunnen afgerond of scherp zijn. Natuurleien hebben daarbij de uitstraling en kleur van natuursteen. Daarmee zorgen ze dus voor een totale andere uitstraling van je huis. De natuurlijke leien dakpannen zijn vrij kostbaar en kosten rond de 110 euro per m2 maar gaan wel rond de 90 jaar mee. Kunststof leien dakpannen zijn voordeliger en hebben een minder natuurlijke uitstraling maar zijn wel in allerlei kleuren en stijlen verkrijgbaar. Voor een vierkante meter betaal je rond de 65 euro maar de levensduur is korter en bedraagt zo’n dertig jaar.

Riet

Bij huizen buiten de stad zien we vaak rieten daken wat natuurlijk garant staat voor een prachtige natuurlijke en landelijke uitstraling. Qua kosten moet je voor een rieten dak zo rond de 80 euro per m2 uittrekken en dit dak blijft dan rond de 35 jaar in goede staat.

Bitumen

Bitumen wordt vooral op platte daken geplaatst en bestaat uit stroken dakleer en wordt gemaakt van ruwe aardolie.Het is goedkoop en zeer goed bestand tegen alle weersomstandigheden. Het wordt vaak geplaatst op platte of licht hellende daken en gaat zo’n 25 jaar mee. De kosten inclusief montage bedragen rond de 45 euro per m2.

PVC

Een PVC dak is van kunststof en heeft dezelfde kwaliteiten en voordelen als bitumen. De kosten liggen met 50 euro per m2 net iets hoger dan bitumen. Een voordeel van PVC is dat je zelf de kleur kunt kiezen en PVC ook in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een wit dak waardoor de ruimte eronder koeler blijft in de zomermaanden. Een belangrijk voordeel bij een plat dak.

EPDM

EPDM is gemaakt van synthetisch rubber en lijkt qua uiterlijk op bitumen en PVC en heeft ook dezelfde eigenschappen als deze materialen. Het verschil is dat EPDM beter tegen temperatuurswisselingen kan doordat het een zeer elastisch materiaal is waardoor er ook zelden sprake is van lekkages. Dit, samen met de lange levensduur maken EPDM tot een zeer populaire keuze. Het gaat gemiddeld genomen zo’n veertig jaar mee en kost rond de 50 euro per vierkante meter.

Groendak

Een groendak is een belangrijke trend en biedt meer voordelen dan je zou denken. Het ziet er niet alleen fraai uit zo’n kleurrijk groen dak of kleine moestuin op je dak maar je dak gaat er ook veel langer door mee en biedt ook een betere isolatie door deze extra laag. De kosten vallen mee. Voor 55 euro per m2 heb je een compleet nieuw dak inclusief de daktuin en montage en dit dak gaat 60 jaar mee.

Soorten en vormen daken

Zadeldak

Het zadeldak is een van de meest voorkomende daken in Nederland. Ze zijn zeer populair omdat ze bij vrijwel alle bouwstijlen passen. Dit dak bestaat uit twee vlakken die samenkomen in een punt vormen en aan de onderzijde van elk van deze vlakken een dakgoot. De helling is minimaal 15 graden maar je kunt dit dak zo steil maken als je wilt. Een zadeldak biedt goede bescherming tegen alle weersomstandigheden en voert overtollig water of sneeuw snel af. Een nadeel van een zadeldak is dat je niet altijd stahoogte hebt en dus geen volwaardige kamers hebt onder dit dak.

Plat dak

Een plat dak is zoals de naam al aangeeft volledig horizontaal. Er is echter altijd wel een kleine helling (maximaal 15 graden) om voor een goede afwatering te zorgen. Is de helling groter dan 15 graden dan noemen we het een lessenaarsdak. Een plat dak is zeer eenvoudig qua constructie en dus ook voordelig maar brengt eveneens een aantal nadelen met zich mee. Zo moet het dak altijd bladvrij gehouden worden zodat de afwatering in orde blijft. Wanneer er regelmatig water en vuil op het dak blijft liggen dan heeft dit een nadelig effect op de dakconstructie. Voordelen van een plat dak zijn dat het er strak en stijlvol uitziet en er geen risico’s zijn bij harde storm. Naast de lage kosten is het feit dat je er een dakterras, zonnepanelen of groendak aan kunt leggen of een volledige extra etage op kunt bouwen wanneer de constructie dit toelaat.

Schilddak

Een schilddak bestaat uit vier verschillende vlakken. Twee langwerpige dakdelen die samenkomen in een punt en aan de zijkant twee kleinere dakdelen in driehoekvorm. Met zijn traditionele uitstraling geeft dit dak een luxe uitstraling aan een woning en we zien het dan ook vaak bij landhuizen en boerderijen. Het is goed bestand tegen harde wind en dus zeer geschikt voor ons klimaat.

Mansardedak

Een Mansardedak is een vorm van schilddak en bestaat eveneens uit vier verschillende langwerpige delen waarbij de bovenste twee het kleinst zijn en samenkomen in de nok van het dak. De twee langwerpige delen eronder zijn groter en monden uit in de dakgoot. Dit type dak wordt ook wel een Frans dak genoemd. Dit type dak geeft eveneens een mooie en luxueuze klassieke uitstraling aan een woning en biedt veel ruimte onder het dak.

Tentdak

Bij een tentdak komen vier gelijke driehoeken samen in een punt net als bij een tent. Het formaat van deze dakdelen kan verschillend zijn waardoor er veel verschillende stijlen mogelijk zijn. Evenals bij een zadeldak is de ruimte onder het dak hier beperkt.

Isolatie

Een belangrijke factor voor warmteverlies in huis is de goede isolatie van je dak. En dus reden te meer om hierin te investeren.Bovendien verbetert hierdoor ook het energielabel van je huis wat van invloed is op de waarde van je huis. Wanneer je je dak gaat vervangen is het dus zeker aan te bevelen om ook direct de isolatie te optimaliseren volgens de huidige normen. De kosten daarvan zijn afhankelijk van het soort dak en de totale oppervlakte. De kosten lopen uiteen van 25 euro per m2 voor een zadeldak tot 115 euro aan de buitenzijde van een plat dak. Overweeg ook om direct je zoldervloer te laten isoleren. Naast het dak heeft ook dit belangrijke invloed op het vasthouden van de warmte in huis. Heb je nog vragen over het plaatsen van een nieuw dak? Laat dan hier je gegevens achter dan nemen we even contact met je op.