Carport: design, ideeën, inspiratie en foto's | homify Carport: design, ideeën, inspiratie en foto's

Carport: design, ideeën, inspiratie en foto's

 1. Carport door Gelker Ribeiro Arquitetura | Arquiteto Rio de Janeiro
  Ad
 2. Carport door Munera y Molina
 3. Hulp nodig met uw woonproject?
  Hulp nodig met uw woonproject?
 4. Carport door Comelite Architecture, Structure and Interior Design
 5. Carport door Arquitectura Bur Zurita
 6. Carport door Schmiedekunstwerk GmbH
 7. Carport door BVS+GN ARQUITECTURA
 8. Hulp nodig met uw woonproject?
  Hulp nodig met uw woonproject?
 9. Carport door Estudio Tava
 10. Carport door sinnic
 11. Carport door บริษัท พี นัมเบอร์วัน ดีไซน์ แอนด์ คอนสตรัคชั่น จำกัด
 12. Carport door Steelmanufaktur Beyer
 13. Carport door ANTE MİMARLIK
  Ad
 14. Carport door Carport-Schmiede GmbH & Co. KG Hersteller für Metallcarports und Stahlcarports
  Ad
 15. Carport door GRUPO VOLTA
  Ad
 16. Carport door JAGRAM-PRO
 17. Carport door Steelmanufaktur Beyer
 18. Carport door Schmiedekunstwerk GmbH
 19. Carport door Carport-Schmiede GmbH & Co. KG Hersteller für Metallcarports und Stahlcarports
  Ad
 20. Carport door Incofusta
 21. Carport door Pergomadera Pérgolas y Porches de madera
 22. Carport door MSM Estudio
 23. Carport door Palram.pl
 24. Carport door Schmiedekunstwerk GmbH
 25. Carport door Tila Design
 26. Carport door VANNO arquitectura
 27. Carport door RJ Arquitectos
 28. Carport door ONLYWOOD
  Ad
 29. Carport door ASVS Arquitectos Associados
 30. Carport door Pergomadera Pérgolas y Porches de madera
 31. Carport door Zayas Group
  Ad
 32. Carport door Carport-Schmiede GmbH & Co. KG Hersteller für Metallcarports und Stahlcarports
  Ad
 33. Carport door STUDIO ZINKIN

Carport

Ben jij het zat dat je auto elke keer weer zo smerig wordt op de oprit en heb je geen garage om je auto in onder te brengen? Een carport kan dan uitkomst bieden! Een relatief simpele en goedkope constructie die de handige klusser zelf kan bouwen. En hoe fijn zou het dan zijn als je auto niet meer zo onder de bladeren, stof of vogelpoep zit? Je weet dan ook zeker dat je iets aan je huis toevoegt waar je woon- en leefplezier van gaat verbeteren.

Garage versus carport

Het verschil tussen een garage en een carport mag je misschien wel duidelijk zijn, maar om er geen misverstanden over te laten bestaan, leggen we de belangrijkste verschillen hier even uit. Een garage is een aangebouwde of zelfstandige constructie die volledig afgesloten kan worden door middel van een of meerdere grote deuren. Je zou het daardoor in principe ook als zelfstandige kamer van je huis kunnen gebruiken (als je deze tenminste goed isoleert en voorziet van stroom en eventueel verwarming en stromend water). Het is een constructie die qua vorm veel simpeler is en doorgaans alleen maar een dak kent en verder open is. Wel is er soms een achterkant of een zijkant, maar een garagedeur ontbreekt sowieso. Overigens kan ook de ruimte voor een garage overdekt zijn en als carport dienst doen. Er zijn dan ook heel veel verschillende varianten mogelijk. Het is bijna overbodig om nog te noemen, maar laat er geen misverstanden over bestaan: het is in principe bedoeld om onderdak te bieden aan een auto, een camper, caravan of aanhangwagen

Ideeën voor een losse carport

Zoals we net al aangegeven hebben, zijn er verschillende varianten mogelijk. We willen je nu eerst op weg helpen met ideeën voor een ‘losse’ variant. Een volledig losstaande constructie op je oprit of in de tuin. Het gaat dan om vier stevige (houten) palen die een dak ondersteunen. De ruimte tussen de palen is open, al zou je er voor kunnen kiezen om een of meerdere zijden dicht te maken zodat je auto beter beschermd is tegen weersinvloeden. Wel is het in zo’n geval om te kijken naar heersende windrichtingen rond je huis. Je wilt immers niet dat zo’n muur er bij de eerste de beste storm uit wordt geblazen en je auto en eventueel je huis kan beschadigen!

Ideeën voor een carport ‘vast’ aan je huis

Je kunt zoals gezegd kun je deze ook ‘vast’ aan je huis maken. Een groot voordeel is dat je dan niet meer uit hoeft te gaan van vier palen. Als je bijvoorbeeld een garage aan de zijkant van je huis hebt, dan kunnen de zijmuur van de woning en het dak van de garage als belangrijkste pijlers dienst gaan doen. Je hebt dan nog maar één of twee palen nodig ter ondersteuning! Dat scheelt dus weer een hoop werk en kan ook meer voordelen hebben. Het zou zomaar kunnen zijn dat je voordeur ook aan de zijkant van het huis te vinden is. Zo kun je bij slecht weer droog uit je auto stappen en via de voordeur (of je garage) de woning betreden. In het geval van een dergelijke overkapping kun je er ook over nadenken om een of meerdere dakramen in de constructie te plaatsen. Alleen op die manier gaat ‘ie niet ten koste van de lichtinval in je woning.

Aan de slag met een prefab carport

Heb je de indruk dat het de hoogste tijd geworden is om er een aan te schaffen en zie je het wel zitten om een prefab exemplaar zelf in elkaar te zetten? Laten we dan eens gaan kijken wat er op dit gebied allemaal te vinden is! Een casco exemplaar van hout kun je vanaf een kleine € 800,- krijgen, alleen moet daar nog wel een dak op worden geplaatst. Voor meer informatie over daken kun je trouwens hier even een kijkje nemen. Uiteraard zijn er ook exemplaren die enkele duizenden euro’s kosten en die eigenlijk meer een garage zonder deuren zijn. Het is wat dat betreft dan ook volledig afhankelijk van jouw budget en wensen wat voor type je kiest. Zeker de duurdere exemplaren zullen ook een stuk ingewikkelder zijn om in elkaar te zetten, dus je kunt daarvoor dan ook het beste een professional inschakelen.

Toch willen we je nog even meer bekendmaken met de werkelijke werkzaamheden. We gaan in dit geval uit van een simpeler exemplaar dat je los op de oprit of in de tuin plaatst. Allereerst is het belangrijk dat je voor een stevige ondergrond zorgt. Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om de ruimte onder het dak te betegelen zodra het casco staat. Van belang is dat je de houten palen goed uitlijnt en dat je ze goed verankert in de grond. Alleen op die manier kun je er vrijwel zeker van zijn dat ‘ie tijdens een stevige storm in de herfst blijft staan. Informeer trouwens altijd bij je gemeente of je ook een vergunning nodig hebt, dit kan namelijk sterk verschillen per wijk en gemeente.

De voordelen en nadelen van de carport

Als je de garage en de carport nog even tegenover elkaar zet, dan is het handig om de voor- en nadelen van beiden te weten. Een garage heeft als grootste nadeel vooral de prijs en de ruimte die het vraagt. Het is goedkoper en veel gemakkelijker om te bouwen, maar biedt weer iets minder bescherming aan je auto. Aan jou daarom de juiste afweging te maken!