Bungalow: design, ideeën, inspiratie en foto's

Wat is een bungalow?  

Dit is een woning met 1 woonlaag en is vaak een relatief kleine woning met 1 tot 3 slaapvertrekken. Vaak denken we bij een bungalow aan een vakantiewoning. Maar er zijn uiteraard ook mensen die in een huis als dit wonen. Oorspronkelijk komt ze uit Zuid-Azië. De naam vindt zijn oorsprong in India, wat verwijst naar een huis in Bengalese stijl, vaak te vinden op het Bengalese platteland. Daarnaast zijn er ook semi-bungalows, in dit type woning bevindt één kamer zich op een tweede woonlaag. We gaan hier vooral in op de woningen met 1 woonlaag.

Welke soort bungalows zijn er? 

Er zijn diverse bungalowsoorten. Uiteraard zijn er de traditionele modellen. Deze worden ter plekke gebouwd; net als bij reguliere woningen wordt het beton ter plekke op de bouwplaats gegoten. Toch ligt een prefab woning eigenlijk het meest voor de hand. Dit soort woningen worden in een fabriek gemaakt. Een voordeel is dat het huis al binnen 2 maanden klaar is en dat je minder snel tegen onverwachte vertragingen aanloopt. Als duurzaamheid belangrijk is voor je, dan kun je het beste kiezen voor een goed geïsoleerde, duurzame woning met zonnepanelen op het platte dak. Daarnaast is dit type woning uitermate geschikt om aan te passen en toegankelijk te maken voor jong en oud, met bijvoorbeeld, indien nodig, drempelloze vloeren en bredere deuropeningen.

Voordelen van een bungalow 

Dit type constructie wordt over het algemeen sneller afgerond, omdat deze minder complex is dan een reguliere woning, aangezien het gebruik van steigers en het transporteren van werkmateriaal voor de bovenverdieping simpelweg niet nodig is. Hierdoor vallen deze type woningen vaak goedkoper dan reguliere huizen. Een ander voordeel van een huis met één woonlaag is dat het aantal toiletten verminderd kan worden, omdat alle kamers zich op dezelfde verdieping bevinden. Woningen met 1 woonlaag zijn ook veel praktischer om schoon te maken. Ook heb je niet veel meubels nodig om het in te richten.

Nadelen van een bungalow 

Andere kosten, zoals die voor een dak, zijn gelijk aan die van de reguliere woning. Een bungalow is in dat opzicht en in verhouding zeer prijzig. Dit geldt ook voor de grondprijs.

Uiteindelijk is de keuze uiteraard zeer persoonlijk, en hangt deze af van verschillende factoren, zoals de afmeting van het terrein en het budget dat je hebt. De omvang van je huishouden speelt uiteraard ook rol. De woning dient wel voldoende  ruimte te kunnen bieden aan alle gezinsleden.

Wat zijn de kosten van een bungalow?

De kosten van een huis met 1 woonlaag zijn uiteraard afhankelijk van heel veel factoren. Welk materiaal gebruik je? Waar wordt het huis gefabriceerd? In een fabriek, of ter plekke? Welke afmeting heeft de woning? En uiteraard moet je bij de kosten van de bouw ook rekening houden met de grond. De grondprijs is afhankelijk van de locatie. De kosten van een bungalow beginnen bij de 90.000 euro.

Als je na het lezen geïnteresseerd bent in het bouwen van een woning met 1 woonlaag, of als je nog vragen hebt, neem dan contact op met onze professionals. Zij kunnen je helpen en bijstaan bij je project.

Als je nog geen concrete vragen hebt, neem dan een kijkje in ons magazine en laat je inspireren op het gebied van home & living.