Buitenzwembad: design, ideeën, inspiratie en foto's | homify Buitenzwembad: design, ideeën, inspiratie en foto's

Buitenzwembad: design, ideeën, inspiratie en foto's

Buitenzwembad

Wie droomt er niet van een azuurblauw zwembad in de tuin voor een heerlijke verfrissende duik op warme zomerdagen? Het lijkt onbereikbaar, maar toch zijn er met het grote aanbod tegenwoordig veel meer mogelijkheden voor een zwembad buiten in je tuin. Er is een enorme hoeveelheid soorten en typen zwembaden. De belangrijkste keuze daarbij is of je het zwembad in de grond plaatst of boven de grond. Dat heeft natuurlijk ook grote invloed op de kosten. En dan is er ook nog het zwembad zelf natuurlijk. Qua soorten kun je kiezen uit een volledig op maat gebouwd zwembad, een kunststof (monoblock) zwembad en een opzetzwembad die allemaal weer in verschillende materialen verkrijgbaar zijn. En als laatste worden zwembaden ook nog ingedeeld op basis van hoe de afwatering plaatsvindt. Dit kan met behulp van een zichtbare skimmer, over de rand van het zwembad in een goot of net onder de rand in een rooster. De opzetzwembaden zijn over het algemeen de meest voordelige keuze en deze kun je eventueel ook zelf plaatsen. En als laatste is er dan ook nog de infinity pool, zeer trendy deze dagen en ook wel bekend als het zwembad zonder rand. Deze zwembaden lijken naadloos over te gaan in het uitzicht op de omgeving. Kortom keuze-mogelijkheden te over wanneer je een buitenzwembad wilt plaatsen! 

Vormen en materialen 

Ook de vorm van het zwembad kent een brede variëteit. Meestal wordt er gekozen voor een rechthoekig model. Dit zorgt voor een moderne look en is geschikt om banen in te zwemmen. Daarnaast wordt ook steeds vaker voor de ovalen vorm gekozen. Deze oogt wat organischer en natuurlijker en is nog steeds geschikt om baantjes in te trekken. Een unieke vorm is de lagunevorm die eruitziet als een volledig natuurlijk klein meer. Ideaal voor in een zeer natuurlijke omgeving maar wel een wat duurdere optie. De kostbaarste optie is een infinity pool. Dit type zwembad is voorzien van een speciale pomp en vorm. Ook de gebruikte materialen voor een buitenzwembad zijn zeer uitgebreid. Over het algemeen wordt er gekozen voor beton, kunststof of staal. Polyester is sterk, duurzaam en vraagt weinig onderhoud. Dit zijn dan ook vaak prefab zwembaden die je direct en snel kunt plaatsen. Bij betonnen zwembaden wordt er beton in de ruimte gegoten waardoor er meer mogelijkheden zijn qua vorm. Het is een wat duurdere optie, maar je kunt het volledig afstemmen op je wensen en het vraagt weinig onderhoud. Voordeel van een stalen zwembad is dat dit materiaal goedkoper is en je zwembad in totaal minder zal kosten. Het is stevig, duurzaam en zeer stabiel.


In de grond of boven de grond? 

Kies je voor een zwembad in de grond of juist boven de grond? Beiden hebben hun eigen voor-  en nadelen. Voor een zwembad in de grond moet er uiteraard een flink gat gegraven worden, waardoor het extra kosten met zich meebrengt. En het is natuurlijk ook een vrij permanente keuze wanneer daar beton in wordt gestort. Je kunt dan wel uit veel meer verschillende vormen kiezen, oftewel je mogelijkheden zijn groter. Vaak krijg je ook te maken met regelgeving en heb je een vergunning nodig. Neem dus altijd contact op met de gemeente inzake de regels. Een buitenzwembad boven de grond is voordeliger maar ziet er niet altijd even charmant en kan ook het fraaie zicht op de rest van je tuin belemmeren. Ze worden daarom vaak ingebouwd in een verhoogd vlonderdek.


Klein budget en kleine tuin? 

Geen probleem! Er zijn tegenwoordig ook veel verschillende soorten compacte en betaalbare zwembaden te koop, juist omdat daar zoveel behoefte aan is. Ook al zijn de Nederlandse zomers niet zo heel warm, toch is het heerlijk om juist op die paar warmere dagen even te genieten van dat vakantiegevoel van een zwembad met ligbed in je tuin. Ze zijn er al met een afmeting van 4 x 2 meter. Trendy is om deze op je terras te plaatsen, direct grenzend aan je huis. Plaats wel een warmwaterpomp in je kleine zwembad want verwarming van het water is echt nodig in ons frisse land. En heb je nog minder ruimte? Overweeg dan eens een jacuzzi of hottub in de tuin. Deze kun je bijvoorbeeld plaatsen in een verhoogd vlonderdek in je tuin. 


Kindveiligheid 

Het is natuurlijk heerlijk een zwembad in de tuin, maar hoe zorg je dat de kinderen ook veilig zijn? Gelukkig bestaan er tegenwoordig vele mogelijkheden waardoor er absoluut geen gevaar is voor de kinderen. Zo kun je een alarm plaatsen dat afgaat wanneer de kinderen in de buurt komen, antislip tegels of -matten plaatsen of een hoes of overkapping over je zwembad plaatsen zodat het wateroppervlak is afgedekt wanneer je het niet gebruikt. Kortom je kunt met een gerust hart een zwembad plaatsen en zeker weten dat je kinderen absoluut veilig zijn. Wel zo fijn! 


Zwembadbouw, kosten en regelgeving 

Voor een klein zwembad heb je meestal geen vergunning nodig, maar dan kunnen er wel nog locatie-eisen zijn oftewel plekken waar je je zwembad wel of niet mag plaatsen. Boven de 30 vierkante meter en 1,5 meter diep heb je wel een vergunning nodig. De kosten van je buitenzwembad variëren afhankelijk van het soort zwembad en de totale omvang. Laat je een zwembad bouwen door een professional dan moet je voor een polyester inbouw zwembad of zwemvijver rekenen op rond de 20.000-30.000 euro (40m2) Een houten of kunststof opbouw zwembad kost rond de 4.000 euro(16m2)  en een zwemspa kost rond de 15.000 euro. Daar komen natuurlijk de kosten van onderhoud en verwarming nog bij. Voor het verwarmen moet je rekenen op 200-400 euro per jaar afhankelijk van het soort pomp (dus vraag naar een zuinige pomp!). Daarnaast zijn er uiteraard nog de kosten van het water en chemicaliën om je zwembad schoon te houden. Voor een redelijk groot zwembad moet je rekenen op rond de 1.000 euro per jaar. Gemiddeld genomen komt dit dus neer op zo’n 100 euro per maand. Heb je zin om een zelf aan de slag te gaan, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij het inhuren van een professional? Laat dan hier je gegevens achter en wie weet ga jij binnenkort samen met professional aan de slag met  de bouw van een nieuw zwembad!