Buitenhuis: design, ideeën, inspiratie en foto's

Buitenhuis

Als geld geen rol speelde, dan zouden we waarschijnlijk allemaal een tweede huis op het platteland hebben. We verlangen bijna allemaal wel eens naar een rustige omgeving in de bossen of weilanden, waar je enkel het gekwetter van vogels hoort, ver weg van een drukke en bruisende stad. Het concept  buitenverblijf bestaat al eeuwen: de rijke aristocraten bezaten meerdere woningen, met grote stukken land. Zij deden hun zaken in de stad en zochten ter ontspanning in de weekenden de wat rustigere gebieden op.

Vaak hebben we de neiging om de term 'landhuis' of ‘buitenhuis’ met luxe en status te associëren, maar tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten plattelandshuisjes om uit te kiezen, dat er zelfs voor de kleine beurs wat bij zit. Het hoeft dus niet direct een grote en dure villa te zijn. Ondanks dat er een brede selectie van buitenhuizen zijn, is het toch zo dat we kunnen zeggen dat de meeste modellen toch een eenvoudige constructie hebben en voor een groot deel uit natuurlijke materialen bestaan. Dit kunnen ook oude boerderijen, schuren, houten hutten, stenen huisjes, een traditionele statige woning, of lodge zijn. Als je overweegt te verhuizen naar het platteland, dan moet je goed nadenken over de exacte locatie, de grootte en de stijl van je toekomstige woning. Ook is het belangrijk dat je een beslissing maakt over wat je precies koopt: een bouwval die je transformeert naar een woning of een bestaande woning waar je maar heel weinig of niets aan hoeft te doen. Renoveren of niet, dat is vaak de vraag. Het renoveren van een woning en het bouwen van een woning hoef je echt niet helemaal zelf te doen. Schakel de hulp van een expert in om je woondroom uit te laten komen.


Wat zijn de voordelen van het plattelandsleven?

Voor degenen die liever niet in een jungle van steen, beton en glas wil wonen is het landleven perfect. Stel je voor, elke ochtend, zie je de zon opkomen, terwijl je uitkijkt over blauw kabbelend water, of over een mooi groen bos. Je vult je dag met het maken van wandelingen en fietstochten en je geniet volop van de frisse plattelandslucht. Er zijn veel steden die een escape als deze dichtbij hebben. Dat is natuurlijk ideaal. Je hebt het beste van alles. Voor sommige mensen is dit niet genoeg: zij willen het allerliefst gewoon ontsnappen uit de drukke steden of dorpen waar ze wonen. Een voordeel van het landleven is dat de lucht schoon is, je buren zijn (waarschijnlijk) vriendelijk en daarbij is het veel goedkoper om een groter stuk grond te krijgen voor hetzelfde geld dat je zou betalen voor een studio in de stad. Het is ook geweldig om je kinderen op te voeden in de natuur en ook de huisdieren hebben alle vrijheid. Misschien komt je droom van een grote tuin of een veranda ook wel uit op het platteland. Je brengt gezellige avonden door in deze buitenruimten met vrienden en familie. Hier hoef je je geen zorgen te maken over vervuiling en drukte. Je kunt permanent gezondheid leven.


Wat zijn de nadelen van een buitenhuis? 

Het spreekt voor zich dat het leven in een stad betekent dat je betere toegang hebt tot luchthavens, treinstations en en andere openbare vervoersopties. Dit zorgt ervoor dat je meer van de rest van de wereld ziet en ook meer in aanraking komt met verschillende culturen. Op het platteland kun je in een bubbel leven en alleen dezelfde type mensen om je heen hebben, wat weer voor kortzichtigheid kan zorgen. Voor degenen die geen waarde hechten aan de hoeveelheid vierkante meters leefruimte, is het stadsleven gewoon de beste optie. Een overvloed aan cafés, restaurants en bistro's komt ook mooi uit, aangezien je keukenruimte misschien niet groot is. Ook de mensen die niet van koken houden zullen het lastig hebben in een buitenhuis. Vaak heb je maar 1 of 2 restaurtant-opties in de buurt, daar zou je snel op uitgekeken kunnen raken. Pas er ook voor op dat je niet geïsoleerd raakt. En tenslotte, als je naar het platteland wilt verhuizen moet je ook niet vergeten dat daar iets kleine kruipers voorkomen, zoals spinnen.


Hoeveel kost een landhuis? 

De kosten van het bouwen en ontwerpen van een landhuis hangen af van verschillende factoren, maar met name de materialen die je kiest spelen een grote rol. Traditionele opties zijn hout of steen, maar moderne bakstenen, beton of een hedendaagse combinatie van het bovenstaande: het is tegenwoordig allemaal mogelijk. Ook het type woning speelt een rol, is het een boerderij of schuur een schuur, een groot huis of juist klein?  

Als je een idee wilt krijgen over de kosten van een buitenhuis of hulp wilt bij een project, vul dan het contactformulier in om de hulp van een ervaren architect in te schakelen.