Blokhut: design, ideeën, inspiratie en foto's

Wat is een blokhut? 

Dit is een kleine eenvoudige houten woning. Een kenmerk is dat de woning is gebouwd met boomstammen of zware houten balken die op de hoeken middels uitsparingen in elkaar passen. Traditioneel vind je veel blokhutten in Scandinavische landen en in Midden-Europese berggebieden, maar ook bijvoorbeeld in delen van Oost-Europa.

Welke soorten blokhutten zijn er? 

We kennen allemaal die speelhuisjes voor kinderen. Deze zijn niet bedoelt om in te wonen, maar doen wel sterk denken aan een woning. Ze zijn uiteraard aangepast aan de wensen van kinderen om zo de ideale speelplek te creëren.  

Daarnaast heb je ook de houten saunahuisjes die je wel eens tegenkomt in een spa of wellnesscentrum. In Finland bijvoorbeeld, hebben mensen dit type blokhutten in de achtertuin (vaak een weiland) staan. Een heerlijke saunasessie is iets waar we allemaal naar verlangen, helemaal tijdens de wintermaanden. De Finnen combineren het meestal met een korte duik in open water. Vaak een wak. Ze geloven dat dit goed is voor de bloedsomloop.

Dan zijn er ook nog tuinhuisjes, veel mensen in Nederland hebben deze in de achtertuin staan. Meestal worden deze schuurtjes gebruik voor de opslag van tuinmeubilair en gereedschap. Vaak wordt de fiets er ook in gestald.

Blokhutten in Nederland Je ziet ze niet veel als woning in ons land, eerder in de hierboven beschreven vormen. In Scandinavië  wonen wel veel mensen in huizen als deze. Met name in Noorwegen vind je deze woningen veel. Je hebt ze uiteraard ook in Amerika,in bijna elke Amerikaanse film of serie zie je wel eens een ‘cabin in the woods’. Deze huisjes staan vaak middenin het bos en worden veelal gebruikt als buitenverblijf, of een huis vanwaar gejaagd kan worden.  


Het bouwen van een blokhut

Begin met de fundering, zorg dat alles waterpas is. Een ondergrond van beton is vaak het meest stabiel. Zet daarna de steunbalken neer en leg de subvloer. Daarna kun je aan de slag met het leggen van de wanden: de houten balken! Het dak is daarna aan de beurt, gebruik hier wederom balken voor en dakpannen als finishing touch. Als laatste monteer je de deur en de ramen.


Wat zijn de kosten van een blokhut? 

Als je research hebt gedaan en zeker weet dat een blokhut iets voor jou is, dan is de volgende stap om na te denken over waar de woning precies moet staan, welke materialen je wilt gebruiken en of je misschien een bestaande woning wilt kopen. Het is ook mogelijk om een bestaande hut te renoveren, of om voor een nieuwe prefab woning te kiezen om de bouwtijd en de moeite te verminderen. Wat de prijzen betreft kan je in een doe-het-zelfmarkt een houten tuinhuis aanschaffen vanaf ongeveer 700 euro. Dit is dan erg ‘basic’ met onbehandeld hout, zonder ventilatieroosters en simpele ramen van plexiglas. Voor een tuinhuis van betere kwaliteit betaal ongeveer 1.000 á 1.400 euro.   De uiteindelijke prijs die je betaalt, zal variëren, deze is uiteraard afhankelijk van waar je gaat bouwen, de kwaliteit van de materialen en het tijdsbestek. Duurdere varianten die wat luxer zijn kunnen 8.000 euro kosten. Zorg ervoor dat je de hulp van een ervaren architect aanwendt om je door het proces te begeleiden.


Prefab vs traditioneel gebouwd blokhut? 

Als je een blokhut wilt bouwen waar je in kan wonen, dan is de grootste vraag of je voor traditionele bouw of prefab kiest. Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet om uiteindelijk voor de beste optie te kunnen gaan. Het kan namelijk om veel geld gaan. Prefab huizen staan bekend om hun snelle constructie, betaalbaarheid en energie-efficiëntie, perfect als je haast hebt en een beperkt budget hebt. Een nadeel  is uiteraard dat je minder mogelijkheden hebt. Als je bijvoorbeeld spectaculaire unieke ramen wilt inbouwen, dan is dit met traditionele bouw iets beter te realiseren.


Gratis consult

Mocht je enthousiast geworden zijn en meteen aan de slag willen gaan met de bouw van een blokhut. Laat dan je gegevens en de details van het project hier achter voor een gratis consult.