Binnendeuren: design, ideeën, inspiratie en foto's

Binnendeuren

Iets wat iedereen in huis heeft, zijn binnendeuren. En misschien heb jij je eigenlijk wel nooit echt zo verdiept in dit onderwerp, maar deze deuren zijn zeker de moeite waard om wat meer van af te weten. Al zou het alleen maar zijn omdat er zo’n grote variatie is op het gebied van verschijningsvormen en materialen. Teveel dus om allemaal even in een paar zinnen op te noemen. We laten je kennismaken met de verschillende types binnendeuren en alle andere zaken waar je daarbij aan moet denken. Tot slot geven we nog een paar tips wat je zelf met je deuren kunt doen. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

De verschillende vormen van binnendeuren

Binnendeuren kunnen zoals al in de inleiding gezegd, verschillende verschijningsvormen hebben. Om jou een beetje meer bekend te maken met de verschillende types, volgt hier een kort overzicht.

·       Gewone binnendeur 

Een betere omschrijving dan een gewone binnendeur is er eigenlijk niet. Want dit zijn de normale deuren die je overal in huis tegen kunt komen. Soms gewoon heel simpel uitgevoerd en met name in oudere huizen vaak voorzien van sierrandjes. Maar de functie is duidelijk en simpel: een zwaaideur in een kozijn die een ruimte af kan sluiten.

·       Louvredeuren 

De Louvredeuren ken je vast ook wel als toepassing binnenshuis. Dit zijn deuren met horizontale schrootjes die ventileren. Ideaal voor een kast of een wasruimte. Wordt ook regelmatig uitgevoerd in de vorm van kleinere klapdeurtjes zoals je dit wel kent uit Westernfilms.

·       Schuifdeuren 

Een schuifdeur wordt ook zeer geregeld binnenshuis toegepast. Bijvoorbeeld voor kasten, een kamer en suite deur of ergens op een andere plek waar geen ruimte is voor een gewone binnendeur.

·       Glazen schuifdeuren 

Naast de normale schuifdeuren, heb je ook glazen schuifdeuren. Deze kunnen onder de buitendeuren vallen als ze naar je terras leiden, maar af en toe worden ze ook wel binnenshuis gebruikt.

·       Franse deuren 

Onder Franse deuren verstaan we een deur die helemaal opgebouwd is uit kleine ruitjes. Een zeer sfeervolle oplossing die bovendien goed is voor een huis dat veel licht naar binnen laat.

De verschillende materialen

Naast de diverse types deuren, kunnen ook verschillende materialen worden gebruikt voor jouw deuren en kozijnen binnenshuis. We geven je er ook gelijk even globale prijzen bij.

·       Deuren met holle kern 

Dit zijn deuren die zijn opgebouwd uit een fineerlaag van hout of kunststof en daartussen een holle kern die veelal is opgevuld met karton in honingraatverband. Dit zijn goedkope deuren die je al vaak vanaf zo’n € 25,- per stuk kunt krijgen. Bovendien zijn deze deuren erg licht. Let wel dat je vaak dan meerdere deuren in één keer moet bestellen en dat dit type niet zo heel erg sterk is.

·       Deuren met harde kern Ook deze deuren bestaan uit een fineerlaag met daartussen een kern van isolerend materiaal. Dit kan een vorm van kunststof zijn die geluiddempend is. Erg handig dus! De prijzen van deze deuren beginnen vanaf zo’n € 50,-.

·       Massieve houten deuren 

Misschien toch wel het allermooiste voor in huis, maar ook gelijk de prijzigste: massieve houten deuren. Daar hoeven we als het goed is weinig meer over uit te leggen! Deze zou je door een timmerman ook op maat kunnen laten maken. De kosten beginnen vanaf zo ongeveer € 100,-.

Waar moet ik allemaal om denken bij het uitzoeken van binnendeuren?

Bij het uitzoeken van binnendeuren zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Ook daar helpen we je uiteraard een handje mee op weg. Allereerst meet je het kozijn op, vervolgens de hoogte en de breedte van de deur. Vergeet ook zeker niet de dikte van de deur op te meten. Als je de exacte afmetingen goed weet, kun je online of bij een bouwmarkt of speciaalzaak gaan kijken voor de meest leuke exemplaren.

Het hang- en sluitwerk

Het hang- en sluitwerk, dat zegt je vast wel wat. Voor iedereen die er toch niet zo heel erg bekend mee is, een klein beetje uitleg. Er wordt met hang- en sluitwerk gedoeld op de scharnieren en handgrepen die je nodig hebt voor je (binnen)deuren. Want dat is aan de praktische kant uiteraard noodzakelijk om de deur te kunnen gebruiken, maar het moet ook qua sfeer en stijl een beetje aansluiten bij de deur zelf en bij de rest van je interieur. Daarbij moet jij je ook nog even afvragen of je bepaalde ruimtes af wilt kunnen sluiten door middel van een sleutel. Er zijn trouwens ook elektronische systemen mogelijk als je dat zou willen. Zorg in ieder geval voor een mooie eenheid in stijl. Heb je een simpele moderne deur uitgezocht? Kies dan voor een eenvoudige metalen deurkruk. Bij meer klassieke deuren kun je kiezen voor een mooie gebogen goudkleurige deurkruk. Is het rustiek? Een mooie houten deurknop is dan al snel voldoende! En voor industrieel geldt dat je het beste mooi robuust ijzeren hang- en sluitwerk kunt gebruiken. Voor wat betreft de scharnieren: als die niet echt zichtbaar zijn dan maakt het niet zoveel uit. En als dat wel het geval is, zorg dan ook voor een scharnier in stijl.

De deur ophangen en afwerken

Tot slot voor de doorgewinterde doe-het-zelvers nog even een paar aanwijzingen. Hang alleen een deur op als je het ook echt goed kunt en schakel anders een expert in. Als je zelf aan de slag gaat, moet de deur altijd waterpas worden opgehangen. Check dit erg goed en voer het werk bij voorkeur met twee personen uit. Vooral het ophangen in de scharnieren kan erg lastig zijn. En voorbereiding is het allerbelangrijkste: meten is weten! Het afwerken bestaat vaak uit schilderen. Dit kun je het beste voor het ophangen doen. Zorg dat de deur goed geschuurd is en bovendien vetvrij, dat geeft het beste schilderresultaat.