Villa Bergen door PP HP, Pleasant Places Happy People | homify
PP HP, Pleasant Places Happy People

PP HP, Pleasant Places Happy People

PP HP, Pleasant Places Happy People
PP HP, Pleasant Places Happy People
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Villa Bergen

Op een ondiep kavel is een woonhuis/atelier/schilderijengalerij ontworpen. Het gebouw is in de breedte aan het schilderachtige zuidwestelijke uitzicht over de polder gesitueerd, een uitzicht dat over een afstand van vijf kilometer vrij is, aan de rechterkant ingekaderd door reeksen beboste duinen, met in het blikveld wijd verspreid een paar molens, schuren, boerderijen. De eerste vraag bij de keuze van het architectonisch vocabulaire is, of het te maken huis alleen toeschouwer en daarmee buitenstaander, of ook deelnemer en daarmee onderdeel is van de totale enscenering; er is door opdrachtgever en architect ondubbelzinnig gekozen voor de tweede mogelijkheid.

De enorme ruimte van het landschap kan het beste beantwoord worden met de boerderij-grote maat van een oranje kap, die aan de zuidwestzijde zo laag komt dat de storm er moeiteloos overheen springt en aan de uiterste oostwestkant zover omhooggevouwen is dat daar twee verdiepingen hoog van het uitzicht kan worden genoten: de woonkamer en de slaapkamer in een erker op elkaar gestapeld. Door de wens om naar het landschap toe de maat van de kap te laten domineren, de entree aan de noordwestkant te situeren en daarmee de zuidoostkant en het uitzicht vrij te houden, konden de hoofdslaapkamer en badkamer makkelijk op deze daarvoor ideale oriëntatie worden gesitueerd. Door ook de overige drie slaapkamers in kappen onder te brengen met de daaruit voortvloeiende vloeroppervlak verliezen, ontstond er op de begane grond het grote vloeroppervlak dat de gewenste schilderijen- galerij aan de noordkant mogelijk maakt. En tenslotte: door de split-level positionering van respectievelijk garage en overig souterrain, entree onder de kap, voordeur op begane grond niveau en een eerste verdieping, allemaal bereikbaar met één lift, is de hal de knoop waar het voor een woonhuis uitgebreide programma ruimtelijk met elkaar is verbonden.

Zoals het hoort is dit huis niet in schema's te vatten, gaat het ook hier weer, behalve over de vorm en materialisering van de buitenkant, over de verschillende plekken binnen, de manier waarop overal verschillend licht is, en de verschillende uitzichten.

Zoals het ook hoort, is het huis minstens zo veel van de bewoners als van de architect, en zijn de opdrachtgevers er zo blij mee, dat zij het verhaal van hún huis graag uitgebreid vertellen.

Admin-Area