Huis in een kerk door Ruud Visser Architecten | homify
Ruud Visser Architecten

Ruud Visser Architecten

Ruud Visser Architecten
Ruud Visser Architecten
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Huis in een kerk

Aan de rivier de Rotte in Rotterdam staat een houten kerkje uit 1930. De kerk is sinds de jaren ’60 niet meer in functie en was sindsdien in gebruik als ruimte voor opslag en garage. De kerk werd geheel bekleed met aluminium beplating en getransformeerd tot opslag bedrijf. Totdat een gezin met twee kinderen de kerk opkocht om er in te wonen.

In plaats van het zomaar transformeren van de kerk in een huis met 12 slaapkamers, hebben we een ‘gewoon’ huis gemaakt dat als los object in de kerk is geplaatst. Je kan als het ware om het huis heen lopen terwijl je ‘in’ de kerk loopt. De laatste beuk van de kerk, het dwarsschip is helemaal open gehouden. De voorgevel en de zijgevels zijn, als praktisch gebruik dit toeliet, zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Aan de achterzijde van de kerk stond een koor. Een kleiner gesloten volume, pal aan de rivier de Rotte. Dit volume is gesloopt en vervangen door een moderne aanbouw. Deze aanbouw volgt de vorm en contour van het oorspronkelijk koor, maar is een stuk korter. Doordat de gevel van de nieuwe aanbouw volledig van glas is, maken we de kerk open naar de achterzijde. Het ‘woonhuis’ in de kerk wordt hierdoor verbonden met het weidse landschap. Het dwarsschip fungeert nu als buffer tussen het buiten (landschap en rivier) en het privé gedeelte (het woonhuis).

Admin-Area