Wenslauerstraat huisjes door m3h architecten | homify
Wijzig profielfoto
Wijzig omslag
m3h architecten
m3h architecten

m3h architecten

m3h architecten
m3h architecten
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Wenslauerstraat huisjes

Wenslauerstraat

huisjes 65-69

M3H architecten

In de afgelopen tien jaar heeft de Wenslauerstraat in de Amsterdamse Bellamybuurt een gedaanteverwisseling ondergaan. In een samenwerking van Stadsdeel West, woningcorporatie Stadgenoot en verschillende particulieren, architecten en kleine ontwikkelaars zijn tientallen woningen gerenoveerd en meer dan tien oude woningen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De Bellamybuurt is een buurt waar van oudsher wonen en werken gemengd voorkomen en waar een grote diversiteit aan gebouwen voorkomt. In 2011 heeft M3H al een woning gerestaureerd en een nieuw 'stalen' huisje gebouwd. Nu zijn er weer vijf door M3H ontworpen woningen opgeleverd: een ensemble van twee eengezinswoningen met tuin en drie kleine appartementen.

Vanwege het bijzondere, diverse, en kleinschalige karakter van de Bellamybuurt is het bestemmingsplan voor de Wenslauerstraat als een 'krimpfolie' om de volumes van de bestaande bebouwing gelegd. Daarmee wordt de hoge historisch-stedenbouwkundige waarde van de buurt bewaard. Door de slechte staat van de panden komt de buurt niet in aanmerking voor de status “Beschermd gezicht”.

De stedenbouwkundige kenmerken van de straat worden bepaald door de verspringende gevel rooilijn, de onregelmatige verkaveling en de in hoogte verspringende bouwblokken. Bedrijfskavels worden afgewisseld met kleine en grotere woonhuiskavels. De in het begin van de 20e eeuw nog aanwezige voortuinen en bomen in de straat zijn verdwenen, in tegenstelling tot de naastgelegen Bellamystraat waar deze nog grotendeels bewaard zijn gebleven. De architectonische kenmerken volgen uit de onregelmatige verkaveling, die dikwijls een gevolg zijn van de bestemming bedrijfsgebouw of woning. De hoogteverschillen van de bebouwing zijn deels terug te voeren op het dorpse karakter van de buurt, maar Amsterdamse aannemers en timmerlieden bouwden ook grootschaliger woningbouwblokken naast de oorspronkelijke polderbebouwing.

Om het voor de bewoners economisch haalbaar en aantrekkelijk te maken om de woningen te verbeteren zijn er mogelijkheden voor uitbreiding van de huisjes gemaakt. Deze zijn vastgelegd in een volumestudie die in 2005 is gemaakt is door Marina Roosebeek. Op basis hiervan konden er vrijstellingen op het bestemmingsplan worden aangevraagd voor uitbreidingen van de bestaande volumes. Aan de volumestudie ligt een bezonningsstudie van de smalle straat ten grondslag. Verder is er geprobeerd om de bestaande variatie en onregelmatige verkaveling van de straat en het beeld van de verspringende bouwhoogtes te handhaven.

Het bouwvolume voor het door M3H ontworpen ensemble is bepaald door de in de volumestudie vastgestelde grenzen. Voor huisnummers 65 en 67 is dat aan de straatzijde een één-laagse bebouwing met een schuin dak. Ook aan de achterkant is de rooilijn vastgelegd in de volumestudie. Hier zijn twee eengezinswoningen met tuin gerealiseerd. Door het schuine dak valt er veel zon in de smalle straat. Het in de nok van het dak gelegen raam zorgt ervoor dat de zon ook in de op het noorden gelegen keuken en slaapkamer valt.

Nummer 69 staat naast een gebouw dat vier verdiepingen hoog is. Hier was een drie-laagse bebouwing toegestaan. Daarin zijn drie kleine appartementen ondergebracht. Elk appartement heeft zijn eigen ruimtelijke kwaliteit en een eigen buitenruimte.

De woning op de begane grond heeft een patio op het zuiden waar zowel de woonkamer als de slaapkamer op uit komen. Door de patio is er een lange zichtlijn door de hele woning van voor tot achter. De woning op de eerste verdieping heeft een dakterras op het zuiden en de woning op de tweede verdieping heeft de mogelijkheid tot een dakterras boven op het dak. Deze woning heeft bovendien een bijzonder overhoeks raam aan de voorkant dat uitzicht biedt op de hele straat. Aan de achterkant hebben zowel de woning op de eerste als op de tweede verdieping een overhoeks raam met uitzicht over het binnenterrein. Hoewel het hier zeer kleine woningen betreft hebben ze door de royale hoeveelheid daglicht, het uitzicht en de grote buitenruimtes toch ieder een bijzondere kwaliteit en krijg je nergens een opgesloten gevoel.

De gevels, dakkapellen en schuine dakvlakken zijn in één materiaal uitgevoerd. Hierdoor ontstaat een sculpturaal volume met een eigenzinnige uitstraling die prima past bij de diversiteit een huizen in de Wenslauerstraat. Door de eenvoudige en abstracte detaillering wordt de scupluraliteit versterkt. De toegepaste houtsoort is onbehandeld fsc gekeurd Sucupira Amarela. Deze zal binnen twee jaar gelijkmatig vergrijzen. Essentieel bij het toepassen van onbehandeld hout in Nederlandse klimaat is dat het gevelhout goed geventileerd wordt waardoor het hout na regen snel kan drogen. Daarvoor is er een dubbel lattenwerk in de achterconstructie toegepast. De achterconstructie van houtskeletbouw heeft een waterkerende klaag van bitumen. De houten latten zijn hier middels de dubbele lattenconstructie op afstand voorgeplaatst. De dakgoot en de hemelwaterafvoeren konden hierdoor eenvoudig achter de houten gevel uit het zicht weggewerkt worden. Ook dit komt de sculpturaliteit van het bouwwerk ten goede.

Het ensemble is in een hybride constructie gebouwd. De ruwbouw is uitgevoerd in een in Nederland gangbare bouwwijze, met kalkzandsteen wanden en breedplaat betonvloeren. De gevels, de dakkapellen en schuine dakvlakken zijn gemaakt in houtskeletbouw. M3H heeft ondanks het beperkte budget geprobeerd zoveel mogelijk onderdelen in hout uit te voeren. De Wenslauerstraat huisjes laten in ieder geval al een voor Nederland bijzondere verschuiving zien in de toepassing van hout voor constructie en gevelonderdelen van hout. In de baksteenstad Amsterdam is het niet gebruikelijk hout toe te passen. Met deze zorgvuldige inpassing hopen we bij te dragen aan een grotere acceptatie van houten gebouwen door zowel opdrachtgevers, aannemers en bewoners.

Het project is gerealiseerd in opdracht van Sticks & Stones Developments BV en gebouwd door Structure BV.

Projectteam M3H:

Tobias Bader & Machiel Spaan – Projectarchitecten

Marc Reniers & Wouter Kroeze – Medewerkers

  • Voorgevel in straat:  Huizen door m3h architecten, Modern

    Voorgevel in straat

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] Wenslauerstraat huisjes
  • voorgevel:  Huizen door m3h architecten, Modern

    voorgevel

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] Wenslauerstraat huisjes
  • voorgevel:  Huizen door m3h architecten, Modern

    voorgevel

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] Wenslauerstraat huisjes
  • voorgevel:  Huizen door m3h architecten, Modern

    voorgevel

  • achtergevel:  Huizen door m3h architecten, Modern

    achtergevel

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] Wenslauerstraat huisjes
  • interieur nr 69 bg:  Woonkamer door m3h architecten, Modern

    interieur nr 69 bg

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] Wenslauerstraat huisjes

Admin-Area