Huis in Harkstede - wonen en werken in een budget-villa door RVDV architectuur | homify
Wijzig profielfoto
Wijzig omslag
RVDV architectuur
RVDV architectuur

RVDV architectuur

RVDV architectuur
RVDV architectuur
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Huis in Harkstede – wonen en werken in een budget-villa

Een Amsterdams gezin besloot in 2005 de stad te verruilen voor de ruimte en de rust in het noorden van het land. Zij vonden een ruim nieuwbouwkavel (ruim 1100 m2) in Harkstede, een dorp in de omgeving van de stad Groningen. Zij gaven RVDV architectuur de opdracht hier een vrijstaand huis voor te ontwerpen.

Het huis moest niet alleen plaats bieden aan het gezin, maar ook aan de pedicurepraktijk van de opdrachtgeefster. Deze moest een eigen ingang hebben en voldoende zijn afgescheiden van het woongedeelte, zodat de privacy in huis bewaard bleef. Het moest daarnaast ruim van opzet zijn, maar de totale kosten (aankoop grond, bouw- en advieskosten) mochten niet hoger zijn dan de opbrengst van de Amsterdamse stadswoning. Voor de bouwkosten was daardoor een bedrag beschikbaar van rond de € 300.000 (excl. BTW). Aan RVDV de uitdaging om voor dit budget een ruime vrijstaande villa te bedenken.

RVDV ontwierp een huis in een U-vorm, met in de linkervleugel de praktijkruimte. Via een open hof, die op de openbare ruimte is gericht, kom je bij de entree van de woning. De praktijkruimte heeft zijn eigen entree aan de buitenzijde van de “U”. De woonkamer grenst aan een kant aan de open hof en aan de andere kant aan de tuin aan de achterzijde van het huis. Het is een dubbelhoge ruimte, waar een loopbrug doorheen loopt die op de verdieping de linker en rechter vleugel – hier bevinden zich de slaapkamers en studieruimtes – met elkaar verbindt. Het huis heeft een inpandige garage. Deze bevindt zich in de rechter ‘poot’ van de “U” en is verbonden met de entree.

Het hele huis is gemaakt van hout. Alle buiten- en binnenwanden, de vloeren en het dak bestaan uit houtskeletbouwelementen. Deze zijn in de werkplaats geproduceerd en vervolgens in enkele dagen tijd op de bouwplaats gemonteerd. RVDV is bij de maatvoering van het huis uitgegaan van de maten van de houten platen die bij het maken van de houtskeletelementen worden gebruikt, waardoor het zaagverlies tot een minimum kon worden beperkt. De houtskeletbouwelementen zijn gevuld met 18 cm glaswol. Het huis heeft daardoor een zeer laag energieverlies. Bijkomend voordeel van de houtskeletbouwconstructie is dat deze zeer aardbevingsbestendig is, een belangrijk issue, omdat door de gaswinning in Groningen steeds vaker aardbevingen voorkomen.

De gevelbekleding bestaat uit houten latten van Western Red Cedar. Deze zijn vooraf geïmpregneerd met een middel dat de natuurlijke vergrijzing van het hout versnelt, met als voordeel dat dit op een egale manier gebeurt. Doordat de latten steeds met een tussenruimte van een centimeter zijn aangebracht, vormen zij een geventileerde gevel, zodat het vochttransport via de houtskeletbouwelementen ongehinderd kan plaatsvinden.

Door de efficiënte bouwmethode en het gebruik van eenvoudige afwerkingen en materialen kon de complete villa, die een bruto vloeroppervlak heeft van 316 m2, worden gerealiseerd voor slechts € 295.137. Dit komt overeen met een bedrag van € 934 per m2. Voor dit bedrag is de villa ook nog voorzien van een zeer energiezuinige en duurzame warmtepomp, waarbij gebruik wordt gemaakt van de warmte die in de bodem ligt opgeslagen.

PROJECTGEGEVENS

Locatie: Jonker Egbert Clantsingel 43 Harkstede (Groningen) Nederland

Ontwerp: 2005

Bouw: 2007-2008

Oplevering: 2008

Bouwkosten: € 295.137 (excl. BTW)*

Bruto vloeroppervlakte: 316 m2

Gebruiksoppervlakte: 266 m2

Bruto inhoud: 1108 m3

Architect: RVDV architecture

Constructeur: Ingenieursbureau Boorsma BV / H. Havinga

Installatieadviseur: -

Aannemer: Kuiper Blijham BV

Houtskeletbouw: De Mâr Houtconstructies BV

* excl. sanitair, keuken, terreinafwerking en tuin

  • Huis in Harkstede, foto Wouter van der Sar:  Huizen door RVDV architectuur, Modern

    Huis in Harkstede, foto Wouter van der Sar

  • Huis in Harkstede, foto Wouter van der Sar:  Huizen door RVDV architectuur, Modern

    Huis in Harkstede, foto Wouter van der Sar

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] Veel stof in huis? Met deze 7 tips wordt het blijvend minder!
  • Huis in Harkstede, begane grond: modern  door RVDV architectuur, Modern

    Huis in Harkstede, begane grond

  • Huis in Harkstede, eerste verdieping: modern  door RVDV architectuur, Modern

    Huis in Harkstede, eerste verdieping

  • Huis in Harkstede, doorsnede 1: modern  door RVDV architectuur, Modern

    Huis in Harkstede, doorsnede 1

  • Huis in Harkstede, doorsnede 2: modern  door RVDV architectuur, Modern

    Huis in Harkstede, doorsnede 2

Admin-Area