Vlaamse schuur Bolberg door Arend Groenewegen Architect BNA | homify
Wijzig profielfoto
Wijzig omslag
Arend Groenewegen Architect BNA
Arend Groenewegen Architect BNA

Arend Groenewegen Architect…

Arend Groenewegen Architect BNA
Arend Groenewegen Architect...
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Vlaamse schuur Bolberg

Vlaamse schuur Bolberg

Bestaande situatie:

De vlaamse schuur is rond 1800 gebouwd en stond bij een langgevelboerderij. Het is een markant object. Het pand diende als hooiopslag en veestal en was in volledig originele staat, maar slecht onderhouden. In de oude functie van doorrijd-schuur waren aan beide korte zijden hoge deuren nodig voor de hooiwagens. Op die plekken glooit het dak hoog uit waarmee de herkenbare vorm wordt bepaald. Er is in een vroeg stadium overeenstemming bereikt met de gemeente over herbestemming van de schuur naar kantoor. De verhuurmogelijkheid als economische drager is cruciaal om het pand toekomstwaarde te geven.

Programma:

De essentie van de opgave was om binnen licht, lucht en ruimte te brengen en van buiten de typische kenmerken van een vlaamse schuur te behouden, zoals de geslotenheid van de lage zwart gepotdekselde gevel en een groot rieten dak. Het binnenbrengen van voldoende daglicht was een belangrijke eis.

De opgave was om een te verhuren kantoorruimte te realiseren van 280m2, voorzien van toiletten, pantry, en eigentijds comfort op duurzame wijze. De eindgebruiker was nog niet bekend. Het was de wens om de ruimte flexibel te kunnen gebruiken, o.a. verhuurbaarheid in twee delen.

Resultaat:

De nieuwe kantoor functie stelt volledig andere eisen aan het pand dan voorheen. Dit levert interessante oplossingen op, waarin toekomstwaarde en de kwaliteit van het oude hand in hand gaan. Om de nieuwe functie van voldoende daglicht te voorzien is een geïntegreerde oplossing gevonden voor alle gevels. Door de authentieke zwarte potdekseldelen (inlands thermisch gemodificeerd vurenhout, Platowood) van de gevel ‘open te zetten’ werken ze als lamellen die gefilterd licht binnen laten. Zo ontstaat een gevel die van binnen licht is en van buiten een gesloten karakter heeft.

Door het plaatsen van één organiserend element in het interieur, in de vorm van een houten kubus, is een oplossing gevonden voor diverse programmatische eisen zoals installaties, pantry en toiletgroep.De houten constructie is zoveel als mogelijk behouden gebleven; de fundering, vloer, gevel en dakpakket zijn vernieuwd. In het interieur is de eenheid van de ruimte steeds belangrijk geweest. Het overzicht over het spantwerk, sporen en dakbeschot geeft de kwaliteit van de schuur in een oogopslag weer. Er is voor gekozen om met elementen in het interieur zo min mogelijk aan te sluiten op de gevel en dak om deze kwaliteit zo min mogelijk te doorbreken.

Installaties:

Hoewel het een oud pand betreft is ervoor gekozen om na renovatie te voldoen aan geldende EPC eisen. De gehele ruimte wordt verwarmd middels vloerverwarming. De verwarmingsinstallatie is voorbereid om in een later stadium aan te sluiten op een warmtepompinstallatie. Er wordt geventileerd middels een vraaggestuurd mechanisch afzuigsysteem dat middels 10 geïntegreerde roosters in de kubus lucht uit de ruimte afzuigt. De aansturing van de afzuiging gebeurt op basis van een CO2 sensor die de intensiteit van het gebruik van de ruimte meet, hierdoor wordt zeer bewust omgegaan met warmteverliezen. De toevoer van verse lucht vindt plaats middels zelfregelende roosters die zich in de gehele gevel rondom bevinden. In de nok van het pand is een spuiventilator aangebracht die met hoge capaciteit afzuigt en zo voorziet in passieve koeling o.b.v. nachtventilatie.

De esthetische kwaliteit van het pand en het duurzame karakter gaan hand in hand en vullen elkaar op meerdere vlakken goed aan. Een duurzame ambitie is nodig om het pand weer toekomstwaarde te geven. Door in een vroeg stadium met alle partijen het plan uit te ontwikkelen zijn alle installatietechnische ingrepen harmonieus geïntegreerd in het plan. Hoge isolatiewaarden voor de vloer, het glas en het dak zijn hiervoor de basis. Vaste zonwering houdt de warmtelast laag.

Door slim zonwering toe te passen (vaste houten lamellen) is er een sterk verminderde warmtelast in de zomer. Hier vullen esthetische kwaliteit en duurzame ambitie elkaar aan.

De ventilatieroosters zijn geïntegreerd in de lamellengevel en zo niet zichtbaar van buiten.

De opening voor nachtventilatie in de nok van het dak is gemaakt op de plaats van het uilebord, hierdoor oogt het als een logisch element in het dak.

  • Vlaamse schuur Bolberg:  Huizen door Arend Groenewegen Architect BNA, Modern

    Vlaamse schuur Bolberg

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] Voor & Na: transformatie van een schuur in Breda
  • Vlaamse schuur Bolberg:  Huizen door Arend Groenewegen Architect BNA, Modern

    Vlaamse schuur Bolberg

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] Voor & Na: transformatie van een schuur in Breda
  • Vlaamse schuur Bolberg:  Huizen door Arend Groenewegen Architect BNA, Modern

    Vlaamse schuur Bolberg

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] Voor & Na: transformatie van een schuur in Breda
  • Vlaamse schuur Bolberg:  Huizen door Arend Groenewegen Architect BNA, Modern

    Vlaamse schuur Bolberg

  • Vlaamse schuur Bolberg:  Huizen door Arend Groenewegen Architect BNA, Modern

    Vlaamse schuur Bolberg

  • Vlaamse schuur Bolberg:  Huizen door Arend Groenewegen Architect BNA, Modern

    Vlaamse schuur Bolberg

  • Vlaamse schuur Bolberg:  Huizen door Arend Groenewegen Architect BNA, Modern

    Vlaamse schuur Bolberg

  • Vlaamse schuur Bolberg:  Huizen door Arend Groenewegen Architect BNA, Modern

    Vlaamse schuur Bolberg

  • Vlaamse schuur Bolberg:  Huizen door Arend Groenewegen Architect BNA, Modern

    Vlaamse schuur Bolberg

  • Vlaamse schuur Bolberg:  Gang en hal door Arend Groenewegen Architect BNA, Modern

    Vlaamse schuur Bolberg

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] Voor & Na: transformatie van een schuur in Breda

Admin-Area