Bezoekerscentrum De Kennemerduinen door BBHD architecten | homify
Wijzig profielfoto
Wijzig omslag
BBHD architecten
BBHD architecten

BBHD architecten

BBHD architecten
BBHD architecten
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Laatste nieuws: Vorige week heeft dit project het duurzaamheidscertificaat van BREEAM ontvangen met de beoordeling EXCELLENT (vier sterren).

Voor informatie: ir. Dirk Vlaar, projectarchitect van dit project: dvlaar@bbhd.nl

Locatie | Zeeweg, Overveen
Opdrachtgever | PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland

Realisatie | 2012-2013

Architect | BBHD architecten

Projectarchitect | ir. Dirk Vlaar

Landschap | Ykema Tuin- en Landschapsarchitectuur i.s.m. BBHD architecten

Interieur | ir. Dirk Vlaar, BBHD architecten

Expositie | Perspekt Studio’s

Aannemer gebouw | BAM Utiliteitsbouw Regio Noordwest

Aannemer landschap | Min Infra

Sinds 1999 was het voormalige bezoekerscentrum De Zandwaaier gevestigd op de PWN-locatie Overveen in het machinegebouw van het Haarlemse Waterleidingbedrijf, gebouwd in 1898. Projectontwikkelaar Cobraspen is sinds 2003 eigenaar van de grond waarop een erfpacht met PWN van kracht was. Deze erfpacht is opgezegd en de grond krijgt op termijn een andere bestemming.

Op de voormalige locatie viel het aantal bezoekers bovendien tegen, onder andere door de enigzins onlogische en onzichtbare ligging aan de overzijde van de (drukke) Zeeweg. Een bezoek aan het Nationaal Park leidde daardoor niet vanzelfsprekend tot een bezoek aan het bezoekerscentrum. Het gebouw was naast de slechte ligging ook te groot waardoor duur in exploitatie. Het Overleg Orgaan Nationaal Park Zuid-Kennemerland stemde dan ook unaniem in met het voorstel om de huidige locatie van de Zandwaaier te verlaten. Het parkeerterrein Koevlak aan de overzijde van de Zeeweg en nabij de entree van het Nationaal Park De Kennemerduinen bleek de meest geschikte locatie te zijn. Deze grond was reeds eigendom van PWN.

BBHD architecten heeft het nieuwe bezoekerscentrum, met als historische referentie een Merovingische boerderij, een centrale plek gegeven in de achterruimte van het Koevlak. Iets verholen en visueel los van het parkeerterrein. Het vormgegeven programma van het gebouw en de directe relatie met de omgeving en het gewenste programma voor de buitenruimte bevestigt dat dit een eigen plek verdient. De benodigde ruimte voor uitzichten, flexibele tentoonstellingen, zitplekken, spelende kinderen en andere denkbare activiteiten, zoals schapenscheren en vertrekpunt voor excursie’s vragen om een heldere structuur. Dit past goed bij de historische referentie van het in cultuur brengen van een plek rond de Merovingische boerderij. Hierdoor ontstaat een erf, waarop het bovengenoemde programma ruimte heeft gekregen.

De begrenzing van het erf wordt gevormd door een greppel die tevens dienst doet voor de opvang van overtollig regenwater van het dak van het bezoekerscentrum. Het water kan hier worden teruggegeven aan het gebied. In de greppel zal van zijn directe omgeving onderscheidende vegatatie gaan ontwikkelen. De kale open ruimte van het Koevlak dat voorheen dienst deed als overloop van het parkeerterrein is in het ontwerp met het erf een stuk kleiner geworden. De restruimte die het erf deels omsluit is ingericht als een duinlandschap. Het terras bij de entree van het gebouw heeft direct zicht op de speelplekken in het nieuwe duinlandschap. Door de duinen lopen routes voor wandelaars, fietsers en ruiters. De locatie is Natura 2000 gebied. Bovendien is hier sprake van een aardkundig monument.

In oktober 2013 heeft minister Sharon Dijksma het gebouw officieel geopend. Het project heeft inmiddels het duurzaamheidscertificaat van BREEAM.NL ontvangen met de beoordeling EXCELLENT (vier sterren).

  •  Entreezijde :  Exhibitieruimten door BBHD architecten, Modern

    Entreezijde

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 2
    ["JP"] [Published] 太陽光発電システムを導入する前に知っておきたいこと
    ["NL"] [Published] homify 360º: Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

    Entreezijde van het bezoekerscentrum met PV-panelen verzonken het rieten dakpakket. Een moderne interpretatie van een Merovingische boerderij waarvan in de omgeving sporen zijn gevonden.

  • Achterzijde met kantoorruimten :  Exhibitieruimten door BBHD architecten, Modern

    Achterzijde met kantoorruimten

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] homify 360º: Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

    Een belangrijke inspiratiebron voor de verschijningsvorm van het gebouw wordt gevonden in de zogenaamde Merovingische boerderij. In 2006/2007 werden in de Hollandia-opgraving bij Bloemendaal sporen gevonden van merovingische boerderijen uit de 5e tot 8e eeuw.
    De Merovingsische boerderij kan in essentie worden gezien als het archetype langhuis dat men overal in Europa en in de wereld terugvindt. Eigenschappen van een dergelijk langhuis zijn onderandere:

    Eenvoudige, repeterende draagstructuur, flexibel in te delen, Herkenbare vorm die de identiteit van het bezoekerscentrum kan bepalen, Overstekende daken zorgen voor eenvoudige zonwering Mogelijkheden voor daglicht en ventilatie in de nok

    Naast de exposities en de informatie over de veelzijdige natuur en cultuurhistorie van het park die in het bezoekerscentrum zijn te vinden dragen ook de genoemde uitgangspunten voor het gebouw en de duurzaamheid van het gebouw bij aan de bewustwording van de bezoekers aan het Nationaal Park.

    De historische inspiratie is tot uiting gekomen in de vormgeving van het gebouw. Van belang is ondermeer de beleving van het langgerekte volume met een laag aangrijpend schuin dak . In de nok zijn mogelijkheden voor daglicht en natuurlijke ventilatie. Dakoverstekken zorgen voor zonwering. Daarnaast is gebruik gemaakt van een houten draagconstructie en een rieten dak. Verzonken in het riet zijn PV-cellen geplaatst. De gevels zijn afgewerkt met donkere houten delen, verwijzend naar oude schuren. Het facilitaire bouwdeel heeft gevels van houten latten. Door de open textuur van deze gevelafwerking gaat dit bouwdeel min of meer op in de bosrijke omgeving van het bezoekerscentrum.

  • Landschappelijke inpassing met kinderspeelduin:  Exhibitieruimten door BBHD architecten, Modern

    Landschappelijke inpassing met kinderspeelduin

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] homify 360º: Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

    Kinderspeelplaats in de duinen, zichtbaar vanaf het terras. De bezoekersaantallen overtreffen alle verwachtingen.

    Uitgangspunt van opdrachtgever PWN Waterleiding-bedrijf Noord-Holland was een zeer duurzaam gebouw te realiseren dat past in de omgeving, dat herkenbaar is en een voorbeeldfunctie vervult voor haar bezoekers.
    Omdat duurzaamheid een zeer rekbaar begrip kan zijn is er voor gekozen met een objectief ontwerpinstrument te werken dat de duurzaamheid op velerlei aspecten beoordeelt. Breeam is een breed geaccepteerde en gebruikte methode om de duurzaamheid van gebouwen te meten. Niet eerder was echter een gebouw met deze gebruiksfunctie op basis van Breeam ontworpen. In de ontwerpfase is de beoordeling Excellent behaald. Op dit moment wordt nog gewerkt om deze beoordeling ook voor de gebruiksfase te verkrijgen. Duurzame maatregelen in het gebouw zijn onder andere het materiaalgebruik van exterieur en interieur, gebruik van grijs water voor de toiletten, toepassing van PV-cellen, natuurlijke zomernachtventilatie, zeer goede isolatie. Maar ook robuuste detaillering en zorg voor het welbevinden van de gebruikers. Het voornemen om een systeem voor koude- en warmteopslag aan te leggen werd verhinderd door het feit dat het gebouw op een aardkundigmonument bleek te staan, een begrip dat een jaar vóór de bouw door de provincie was geïntroduceerd. Hierdoor mocht de bodem niet dieper dan één meter diep worden doorboord.

    Ter informatie voor de bezoekers wordt in de expositieruimte onder andere in beeld gebracht hoeveel energie het gebouw die dag heeft opgewekt.

  • Achterzijde met facilitaire ruimten / kantoren:  Exhibitieruimten door BBHD architecten, Modern

    Achterzijde met facilitaire ruimten / kantoren

    De lattengevel van het facilitaire deel. Deuren zijn geïntegreerd in de lattengevel.

  • Tentoonstellingsruimte met receptiebalie:  Exhibitieruimten door BBHD architecten, Modern

    Tentoonstellingsruimte met receptiebalie

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] homify 360º: Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

    Bezoekers kunnen in bezoekerscentrum De Kennemerduinen (voorheen De Zandwaaier) hun kennis vergroten over de veelzijdige natuur en cultuurhistorie van het park. Het fungeert als startpunt voor excursies en er vinden vele activiteiten plaats.

    Het gebouw is onder te verdelen in een publiekstoegankelijk deel en een kleiner facilitair deel. De publieke ruimten bevinden zich in het beeldbepalende deel van het gebouw dat is geïnspireerd op een Merovingische boerderij (zie ook volgende pagina). Hier bevinden zich onderandere de expositieruimten, filmzaal etc. (grote, hoge ruimten). Verwijzend naar de Merovingische boerderij is in het ontwerp getracht het bezoekerscentrum als één grote hoge ruimte te laten beleven. Er zijn doorzichten van voor naar achteren waardoor de typerende hoge ruimte onder de kapvorm overal aanwezig is.

    De centrale entree van het publiekstoegankelijke deel geeft direct toegang tot de expositie- en de horecaruimte. Deze twee ruimten worden van elkaar gescheiden door een ruimtehoge glazen pui waarin vitrines zijn verwerkt voor de expositie van opgezette dieren. Wanden en plafonds zijn afgewerkt met hsb-elementen. Het plafond is bovendien voorzien van een nauwelijks zichtbare microperforatie ten behoeve van de akoestiek. De vloeren zijn afgewerkt met gietvloeren die eerst zijn ingestrooid met zand waardoor de bezoeker het gevoel krijgt nog steeds op het duinzand van buiten te lopen.

    Installaties zijn zichtbaar in de ruimte aanwezig. Centraal in het gebouw boven de toiletten bevinden zich de meeste installatievoorzieningen. Verder bevinden zich nog instalaties in een klein bijgebouw in de duinrand.Boven op het dak loopt van voor naar achter een rechthoekige koof die het gebouw voorziet van daglicht van boven en ventilatielucht.

    De facilitaire ruimten met onder andere kantoorwerkplekken zijn in een lager bouwdeel ondergebracht. Deze zijn in principe alleen voor personeel toegankelijk (medewerkers excursies, tentoonstellings/baliepersoneel, boswachters, gidsen etc). Personeel beschikt over een bescheiden parkeergelegenheid achter het gebouw. De vormgeving is duidelijk bescheidener dan het hoofdvolume, zowel in vorm als materiaal. Op deze manier komt de karakteristieke uitstraling van het bezoekerscentrum optimaal tot zijn recht. Het gevelmateriaal van dit bouwdeel loopt door in het interieur en komt aan de buitenzijde ook terug bij de hoofdentree en het horecadeel van het bezoekerscentrum, zowel binnen als buiten. De twee bouwdelen zijn ten opzchte van elkaar iets gedraaid om aan te sluiten op het landschap en beide delen als individuele vormen te kunnen beschouwen.

  • ​Duincafé met op de achtergrond pui met vitrines tbv opgezette dieren:  Exhibitieruimten door BBHD architecten, Modern

    ​Duincafé met op de achtergrond pui met vitrines tbv opgezette dieren

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] homify 360º: Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

    Zicht vanuit de horecaruimte richting expositiezaal. Om ruimte te besparen zijn de vitrines met opgezette dieren in de pui geïntegreerd. Zij verleiden bovendien de bezoeker van de horeca om de expositie te bezoeken.

  • Veldwerkruimte  tbv vergaderingen en cursussen:  Congrescentra door BBHD architecten, Modern

    Veldwerkruimte tbv vergaderingen en cursussen

    Veldwerkruimte. De lattengevel loopt door van buiten naar binnen. D.m.v. flexibele wand is deze ruimte te combineren met de filmzaal.

  • Google Earth foto:  Exhibitieruimten door BBHD architecten, Modern

    Google Earth foto

    Situatie vanuit de lucht

Admin-Area