Bosvilla in Berlicum door Villa Delphia | homify
Villa Delphia

Villa Delphia

Villa Delphia
Villa Delphia
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Bosvilla in Berlicum

Op een fraai bosperceel is een villa met
eigentijdse vormen gerealiseerd. De vormgeving is een eigentijdse interpretatie op de traditionele regionale architectuur, waarbij de gebouwen als een functioneel ensemble zijn samengevoegd.

Deze bosvilla is samengesteld uit twee gelijkvormige volumes met verschillende functies.

De bosvilla is gelegen in een bosgebied ten noordoosten van Berlicum. De vele bomen en heesters op het terrein zorgen er voor dat de villa vanaf de openbare weg nauwelijks zichtbaar is. Door de soberheid in materialisatie en ingetogenheid in kleurgebruik gaat de woning op in zijn omgeving.

Belangrijke uitgangspunten in het PvE waren: privacy, (zon)oriëntatie en zichtlijnen.

Het gebouw is gesloten naar de wegzijde, open naar de tuinzijde en georiënteerd naar een fraaie open weide midden in het bos. Door de grote luifels gaan natuur en wonen op een vloeiende wijze in elkaar over.

Het gehele leefprogramma bevindt zich op de begane grond. Wonen en slapen zijn van elkaar gescheiden en door de tussenliggende entree met elkaar verbonden.

De grote glazen schuifpuien op het zuiden en het gebruik van lichte tinten in het interieur zorgen voor een prettige heldere leefruimte.

De ruime overstekken voorkomen een te grote opwarming in zomerse situaties.

De overdekte buitenruimte tussen de twee volumes geeft bescherming en beschutting tegen weersinvloeden en biedt vooral ook kansen om meer momenten buiten te leven.

Het stedenbouwkundig kader was ‘bosgebied’ met een hoofdgebouw van maximaal 500 m3 en een dakhelling van tenminste 25 graden.

De wens van de opdrachtgever was een samengesteld volume met platte daken.

De afdeling bouwen van de gemeente stond niet open voor een wijziging van het vigerende bestemmingsplan. Een latere vergunningvrije uitbreiding bood de mogelijkheid om het woonvolume nog iets te vergroten.

In het bijgebouw zijn een werkruimte en werkatelier opgenomen. De grotere afstand tussen villa en bijgebouw zorgen voor de gewenste fysieke afstand tussen wonen en werken. Tevens wordt hierdoor de villa autonomer en krachtig in het landschap verankerd.

De vormgeving van de bosvilla is een eigentijdse vertaling van de traditionele regionale architectuur. De geabstraheerde topgevels refereren aan de vormgeving van de traditionele woningen met topgevels in de directe omgeving.

De compositie van de volumes in verschillende richting geven de villa een boerderij-achtige setting.

De uitvoering in een donkere baksteen maken een lichte pui-invulling mogelijk zonder dat de volumes aan kracht inboeten. De dakoverstekken zijn afgewerkt met zink en begeleiden de overgang tussen binnen en buiten.

De hellende daken, gedekt met gesmoorde keramische leipannen, zijn ondergeschikt aanwezig, maar belangrijk voor de gehele materialisatie van de volumes.

Villa Delphia – villa architectuur

Paul Sloven – architect

---------------------------

Admin-Area