Pied-à-terre door Unknown Architects | homify
Wijzig profielfoto
Wijzig omslag
Unknown Architects
Unknown Architects

Unknown Architects

Unknown Architects
Unknown Architects
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Pied-à-terre

Een renovatie van een 17e eeuws woonhuis en gemeentemonument in het historisch centrum van Leiden tot een pied-à-terre en klein kantoor.

De woning is gelegen binnen de oude stadsmuren in een buurt welke gekenmerkt wordt door grachten, kleine woningen en een netwerk van smalle straten. De bestaande woning bestond uit een serie van gescheiden vertrekken met een schaarste aan daglicht. De benadering van dit project was rigoureus: alle niet authentieke elementen van dit monument, zoals niet dragende scheidingsmuren en verlaagde plafonds werden verwijderd zodat de oude karakteristieken van de woning weer blootgelegd konden worden. De woning is nu helder georganiseerd in drie boven elkaar geplaatste ruimtes verbonden door een open trap. De blootgelegde balkenplafonds zijn in het zicht gelaten en geven een goed beeld van de historie van het gebruik van de woning. De ruimtes zijn verder uitgewerkt door verschillende vaste multifunctionele meubels toe te voegen. Deze meubels zijn in nauw overleg met lokale ambachtslieden ontwikkeld.

Een bamboe meubel op de begane grond, die functioneert als kantoor en logeerkamer, incorporeert opslagruimte en een platform waaronder een uitschuifbaar bed is geplaatst. Op de eerste verdieping is de wens van de opdrachtgevers om de keuken het ‘hart van het huis’ te maken leidend geweest in het ontwerp, resulterend in twee keuken-elementen gemaakt uit gebleekt notenhout. Het centrale element bevat de keukentafel en keukenkast met een vaste bank die het trapgat afschermt en de beste zichtlijnen naar buiten biedt. Op de tweede verdieping is een kleine kast uit bamboe toegevoegd die het trapgat afschermt en een plek biedt om te zitten onder de dakkapel.

De gebruikte materialen, bamboe en notenhout, zijn zo min mogelijk bewerkt en vormen zodoende niet een contrast maar eerder een dialoog met de gevonden oude elementen van het woonhuis.

Afmetingen
75 m² (Oppervlakte)
  • Pied-à-terre - begane grond:  Studeerkamer/kantoor door Unknown Architects, Modern

    Pied-à-terre – begane grond

  • Pied-à-terre - begane grond:  Studeerkamer/kantoor door Unknown Architects, Modern

    Pied-à-terre – begane grond

  • Pied-à-terre - eerste verdieping:  Woonkamer door Unknown Architects, Modern

    Pied-à-terre – eerste verdieping

  • Pied-à-terre - eerste verdieping:  Woonkamer door Unknown Architects, Modern

    Pied-à-terre – eerste verdieping

  • Pied-à-terre - eerste verdieping:  Woonkamer door Unknown Architects, Modern

    Pied-à-terre – eerste verdieping

Admin-Area