Poppodium Gebr. de Nobel, Leiden door Ector Hoogstad Architecten | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Poppodium Gebr. de Nobel, Leiden

Om het cultuuraanbod in Leiden te versterken en de binnenstad nog aantrekkelijker te maken, zette de gemeente Leiden haar zinnen op een modern poppodium. Daartoe kocht de gemeente door de jaren heen een aantal panden aan in een bouwblok in de negentiende-eeuwse ring rond de binnenstad, tussen Museum de Lakenhal en cultuurcomplex Scheltema. In dit bouwblok stonden charmante woonhuisjes, maar de onbetwiste parel was het negentiende-eeuwse en voor Leiden zeldzame bakstenen fabriekspand aan de Marktsteeg, destijds gebouwd voor de productie van tras. Ector Hoogstad Architecten werd gevraagd om binnen het ‘zoekgebied’ van dit bouwblok een popcentrum te ontwerpen en daarbij de monumentale panden zo veel mogelijk te hergebruiken. Met het nodige improvisatievermogen resulteerde dat in een plan waarin oud en nieuw elkaar perfect aanvullen, zowel qua functionaliteit als qua sfeer.

In het hart van het bouwblok zijn de twee nieuwe concertzalen gesitueerd – een grote zaal voor ruim 700 bezoekers en een kleine voor 200 bezoekers. De zalen worden aan de Marktsteeg geflankeerd door het historische fabriekspand dat nu dienstdoet als entree en foyer. Aan de kant van de Lange Scheistraat is het backstage-programma ondergebracht, deels in nieuwe bouwdelen en deels in een oud woonhuisje aan de Lammermarkt.

Rode draad in het ontwerp, zowel voor het interieur als het exterieur, zijn subtiele combinaties van twee tegenstellingen: oud versus nieuw enerzijds en grof versus fijn anderzijds. De nieuwe gevels zijn in maat en schaal afgestemd op het ritme van de woonhuizen die hier ooit stonden. Als nieuw gevelmateriaal is gekozen voor cortenstaal dat door zijn dieporanje kleur aansluit bij de tinten van het omringende metselwerk. De hogere delen van het gebouw zijn contrasterend bekleed met zacht glanzend rvs, dat ervoor zorgt dat ze soms spannend reflecteren en dan weer wegvallen tegen de lucht.

In het interieur komen dezelfde materialen terug: staal, (bak-)steen en hout. De entree en foyer in het oude fabriekspand worden gedomineerd door de ruwe oude bakstenen gevels en karaktervolle houten spanten. De nieuw toegevoegde elementen bestaan uit dezelfde materialen, maar dan strakker en meer gepolijst. Een grote centrale trappartij dient als tribune voor kleinschalige akoestische optredens, waardoor de foyer een podium wordt.

Ook in de zalen zijn de wanden bekleed met combinaties van staal en hout. De kleine zaal wordt gekenmerkt door een clubachtige sfeer en zal worden gebruikt voor dance-acts en beginnende bands. In het hele complex zijn ingenieuze akoestische maatregelen genomen zodat muziek alleen in de zalen hoorbaar is en zo min mogelijk daarbuiten. Vooral belangrijk voor de omwonenden, die soms op een afstand van slechts twintig meter van de zalen hun woon- en slaapkamers hebben.

Onbetwist hoogtepunt van het gebouw is de grote concertzaal. Met twee U-vormige balkons heeft deze zaal een aangename hoogte en een bijzonder theatrale uitstraling. Voor alle bezoekers is de afstand tot het podium uiterst klein, waardoor een groot gevoel van intimiteit ontstaat, wat zowel door het publiek als door artiesten gewaardeerd wordt. De zaalakoestiek is fantastisch en kenners noemen de zaal nu al één van de beste in Nederland.

 • Lammermarkt Leiden (Foto: Petra Appelhof) Moderne bars & clubs van Ector Hoogstad Architecten Modern

  Lammermarkt Leiden (Foto: Petra Appelhof)

 • Lange Scheistraat, hoek Lammermarkt (Foto: Petra Appelhof) Moderne bars & clubs van Ector Hoogstad Architecten Modern

  Lange Scheistraat, hoek Lammermarkt (Foto: Petra Appelhof)

 • Lange Scheistraat (Foto: Petra Appelhof) Moderne bars & clubs van Ector Hoogstad Architecten Modern

  Lange Scheistraat (Foto: Petra Appelhof)

  Editors´ Ideabooks met deze foto
  Ideabooks: 1
  ["NL"] [Published] homify 360°: Gebr. De Nobel in Leiden
 • Marktsteeg (Foto: Petra Appelhof) Moderne bars & clubs van Ector Hoogstad Architecten Modern

  Marktsteeg (Foto: Petra Appelhof)

  Editors´ Ideabooks met deze foto
  Ideabooks: 1
  ["NL"] [Published] homify 360°: Gebr. De Nobel in Leiden
 • Foyer (Foto: Petra Appelhof) Moderne bars & clubs van Ector Hoogstad Architecten Modern

  Foyer (Foto: Petra Appelhof)

  Editors´ Ideabooks met deze foto
  Ideabooks: 1
  ["NL"] [Published] homify 360°: Gebr. De Nobel in Leiden
 • Ingang (Foto: Petra Appelhof) Moderne bars & clubs van Ector Hoogstad Architecten Modern

  Ingang (Foto: Petra Appelhof)

  Editors´ Ideabooks met deze foto
  Ideabooks: 1
  ["NL"] [Published] homify 360°: Gebr. De Nobel in Leiden
 • Grote Zaal (Foto: Petra Appelhof) Moderne bars & clubs van Ector Hoogstad Architecten Modern

  Grote Zaal (Foto: Petra Appelhof)

  Editors´ Ideabooks met deze foto
  Ideabooks: 1
  ["NL"] [Published] homify 360°: Gebr. De Nobel in Leiden
 • Grote Zaal (Foto: Arend Jan Hermsen) Moderne bars & clubs van Ector Hoogstad Architecten Modern

  Grote Zaal (Foto: Arend Jan Hermsen)

Admin-Area