Peter van Aarsen Architect

Peter van Aarsen Architect

Peter van Aarsen Architect
Peter van Aarsen Architect
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Bredeschool Groot Holthuizen, Zevenaar

Op een plek waar de torenvalk nestelt, ontworpen als boeren erf met een hergebruikt monumentaal boerderijtje, volwassen lindes en een slingerend fietspad, is een spannende wereld geschapen waar kinderen worden uitgedaagd hun eigen wereld te ontdekken.

Het project betreft de nieuwbouw van een bredeschool met daarin twee basisscholen met flexlokalen, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, bso, een gymzaal en het terrein.

Leidend voor het ontwerp zijn geweest, de stedenbouwkundige kaders waarin de Bredeschool als boeren buurtschap rond het oude boerderijtje de Bem is gedacht. Vrij letterlijk is gerefereerd aan de spannende wereld van een oud boeren erf met moestuin, kippen, konijnen en een waakhond. Evenals een kinderboerderij bedoeld om het referentiekader van jonge kinderen te vormen, vertrouwd te laten worden met een wereld waar wat te ontdekken valt. Immers zelfontplooiing is de beste leerschool.

De boerderijen bestaan uit metselwerk en keramische pannen. Het metselwerk verschilt in formaat, bezanding en voegen waardoor er genuanceerde verschillen bestaan zonder onrustig te worden. De boerderijvormen zijn geabstraheerd. Met diepe neggen, geen overstekken en verholen goten is op eigentijdse wijze nieuwe invulling gegeven aan de archetypische vorm van een boerderij. De voor de streek karakteristieke versnijdingen in de kap zorgen voor geleding van de vrij grote volumes. De opvallende versnijdingen spelen een belangrijke rol bij het benaderen van het gebouw over het fietspad.

Het parkeerterrein voor brengen en halen van de kinderen wordt dubbel gebruikt. Overdag door de kinderopvang en na schooltijd door de buurt. Het karakteristieke boeren erf is bestraat met gebakken klinkers, de naastgelegen bongerd is omzoomd door esdoornhagen en kan ingezet worden voor educatieve doeleinden.

Het bestaande boerderijtje met rieten dak en gebintconstructie is authentiek herbouwd voor gebruik door het kindercentrum. Iedere gebruiker heeft een eigen boerderij. De plattegronden zijn flexibel in te delen, glazen gangpuien kunnen worden weg gevouwen, en tussen de lokalen zitten schuifdeuren. Onder de kap zijn entresols gerealiseerd als extra op de norm. Tussen de boerderijen is een multifunctionele hal gekoppeld aan twee speellokalen. De hal heeft een volledig glazen gevel, aan de zonzijde voorzien van een zeefdrukpatroon. De vliesgevels bieden uitzicht op de volwassen bomen op het terrein, het zeefdrukpatroon zorgt voor een spel van zon en schaduw op de vloer. De flexlokalen vangen groei en krimp van de gebruikers op. Met kunststof kozijnen en afwasbare wanden is er geen schilderwerk. Peter van Aarsen Architect is voor deze opdracht een samenwerking aangegaan met bouwbedrijf Van Wijnen Eibergen die het project in een bouwteam risicodragend ontwikkeld hebben. Landstra bouwfysica is als adviseur aangetrokken om bouwkundige en installatievoorwaarden te bepalen die een Frisse School, niveau B+  tot gevolg hebben. Met betrekking tot een gezond binnenklimaat is het gemiddelde doel geweest; minimaal twee keer de wettelijke norm. Prestaties van leerlingen gaan hierdoor 10% omhoog, dat betekend voor de leerprestaties het verschil tussen een 6 en een 7.

Het project is door het ministerie van OCW genomineerd voor de Scholenbouwprijs 2013.

fotografie: Thea van den Heuvel / DAPh

  • Fietspad:  Scholen door Peter van Aarsen Architect

    Fietspad

    De scholen en de kinderopvang zijn bereikbaar vanaf het regionale fietspad dat de buurten in de wijk Groot Holthuizen verbind. Peter van Aarsen Architect

  • Kinderopvang:  Scholen door Peter van Aarsen Architect

    Kinderopvang

    Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal zijn ondergebracht in het gerestaureerde boerderijtje met uitbreiding. Peter van Aarsen Architect

  • Entreehal:  Scholen door Peter van Aarsen Architect

    Entreehal

    In de glazen entreehal zijn de speellokalen en gemeenschappelijke ruimte te koppelen tot grote multifunctionele ruimte voor bijeenkomsten. Peter van Aarsen Architect

  • Sterrenschool Zevenaar:  Scholen door Peter van Aarsen Architect

    Sterrenschool Zevenaar

    De bredeschool bestaat uit een clustering van herkenbare boerderijen. In dit deel is de openbare Sterrenschool Zevenaar gevestigd. Peter van Aarsen Architect

  • Basisschool De Bem:  Scholen door Peter van Aarsen Architect

    Basisschool De Bem

    De redeschool bestaat uit een clustering van herkenbare boerderijen. In dit deel is de katholieke basisschool De Bem gevestigd. Peter van Aarsen Architect

  • Flexlokalen:  Scholen door Peter van Aarsen Architect

    Flexlokalen

    Gekoppeld aan weerszijden van de glazen entreehal zijn flexlokalen ontworpen. Deze kunnen wisselingen in leerlingenaantallen opvangen en in geval van krimp andere functies huisvesten voor bijvoorbeeld buurtzorg of verenigingsleven. Peter van Aarsen Architect

  • Kapversnijdingen:  Scholen door Peter van Aarsen Architect

    Kapversnijdingen

    Karakteristiek voor regionale boerderijen is de opgetilde goot van het voorhuis. In het ontwerp is dit thema op eigentijdse wijze ingezet om geleding te geven aan de hoofdgebouwen. Peter van Aarsen Architect

  • Multifunctionele hal:  Scholen door Peter van Aarsen Architect

    Multifunctionele hal

    Als de panelenwanden tussen de speellokalen en gemeenschappelijke ruimte geopend zijn kan de multifunctionele hal gebruikt worden door derden terwijl de scholen gewoon in bedrijf zijn. Peter van Aarsen Architect

  • Speellokaal:  Scholen door Peter van Aarsen Architect

    Speellokaal

    Eén van de beide speellokalen ligt verdiept. Op deze wijze kan de trap ingezet worden als podium bij toneelspel. Peter van Aarsen Architect

  • Mediatheekruimte:  Scholen door Peter van Aarsen Architect

    Mediatheekruimte

    In de entreehal is op de verdieping ruimte voor de mediatheek. Van hieruit zijn ook de flexlokalen te bereiken. Peter van Aarsen Architect 

Admin-Area