pluspunt architectuur

pluspunt architectuur

pluspunt architectuur
pluspunt architectuur
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

woning en architectenkantoor volledig in ter plaatse gestort beton

Privewoning en architectenkantoor: 2 functies, 1 locatie. Maar beiden functioneren volledig onafhankelijk, hebben eigen toegang, keuken en sanitair. Enkel zaakvoerder en architect Ellen Vertommen kan tussen beiden circuleren. De woning voelt het kantoor niet, het kantoor voelt de woning niet.

Om het bovengrondse volume te beperken en schaalbreuk met de omgeving te vermijden is het kantoor – dat ruimte biedt aan een 10-tal medewerkers – gelegen op kelderniveau. Daarom werd er gezocht naar alternatieve manieren van lichtinval.

Het is bereikbaar door middel van een groene helling en grote glaspartij aan de straatkant. Bijkomend brengen bewandelbare lichtstraten bijkomend daglicht binnen op kelderniveau.

De woning is bovenop het kantoor geplaatst, weliswaar met een kleinere ‘voetafdruk’ dan het kantoor teneinde de lichtstraten boven de kelder te kunnen realiseren.

De bovengelegen woning is met haar volledig gesloten voorgevel van 15 op 7 meter opengewerkt naar de tuin. Zo wordt de privacy van de woning gegarandeerd en is er geen storende wisselwerking tussen woning en kantoor.

De woning is mede door de grote glasvlakken in achter- en zijgevels een oase van licht en ruimte.

Door gebruik te maken van stalen schrijnwerk zijn de glaspartijen groot en de profielen opvallend slank. Hun donkergrijze kleur laat ze bovendien volledig verdwijnen in het glas. Door op sommige plaatsen te werken met donkergrijze glasgordijnen merkt men van buiten niet of er gordijnen hangen en of ze al dan niet open of gesloten zijn.

Wat het karakter en de eigenheid van het gebouw nog het meest versterkt is het feit dat de volledige constructie (zowel gevels als binnenmuren) is uitgevoerd in ter plaatse gestort zelfverdichtend zichtbeton. De gevels bestaan uit een betonnen buitenspouwblad van 12 cm en een binnenspouwblad van 20 cm. Uitgangspunt was om alle wanden in zo weinig mogelijke stortfasen uit te voeren. Zo zijn de grote gevelvlakken met hoogte van 6 meter telkenmale in 1 fase gestort. Alle beton (zowel buiten als binnen) is bovendien ook zichtbaar gelaten. Wel kregen ze een antistof- en antigraffiti behandeling die ook waterwerend werkt maar volledig onzichtbaar is.

De techniek om een gebouw volledig ter plaatse in beton te storten kent een enorme complexiteit tijdens de uitvoering aangezien alle kanalen, kabels en leidingen ingestort of uitgespaard moeten worden tijdens de ruwbouw. De circuits van alle  leidingen moet dus exact gekend zijn tijdens de ruwbouwfase gezien aanpassingen achteraf vrijwel onmogelijk zijn. Deze zijn dan ook allemaal tot in het kleinste detail vastgelegd en uitgetekend alvorens aan de ruwbouw te starten. Een titanenwerk dat zijn gelijke niet kent. Maar het resultaat achteraf is verbluffend en indrukwekkend.

Alle vloeren zijn uitgevoerd in gepolierd beton.  Om toch een onderscheid te maken tussen een woon- en werkomgeving en een industriepand hebben we enkel rechte zaagsnedes  laten uitvoeren en zijn alle snede’s en de randvoeg elastisch opgekit. Zo kan er zich geen vuil verzamelen in de snede’s, is de randisolatie nergens zichtbaar en zijn plinten overbodig wat het minimalistische karakter nog versterkt.

In het kantoorgedeelte zijn ook de predallen zichtbaar gebleven.

Zo goed als alle interieurelementen (keukens, badkamers, bibliotheek, tafels, banken… ) zijn specifiek ontworpen voor dit project. De binnendeuren zijn blokdeuren van vloer tot plafond zonder bovenkader. Zo lopen de plafonds door tussen de verschillende lokalen en komt dit de ruimtelijkheid ten goede. De deuren zelf zijn geschilderd in betongrijs waardoor ze grotendeels opgaan in de muren.

Voor dit project is de architect de bouwheer en dus optimaal geplaatst om het programma exact te vertalen zoals zij het in gedachte had.

Het architectenkantoor Pluspunt architectuur  is voor de helft van haar activiteiten ook een restauratiebureau. Gezien zij ook deze tak van de activiteiten gepresenteerd wil zien worden er (wanneer het donker is) beelden van de restauratieprojecten geprojecteerd op de grote blinde betonnen voorgevel. Deze beelden geven de blinde voorgevel een gezicht. Bovendien komen zo oud en nieuw weer samen en volledig tot hun recht.

Tot slot is er ook veel aandacht geschonken aan milieuvriendelijke en energiebesparende maatregelen zoals warmtepomp met beo-veld, zonnepanelen, groendak, recuperatie van regenwater,…

Ellen Vertommen

  • woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton:  Huizen door pluspunt architectuur

    woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] Minimalistische woning van gegoten beton

    Een van de grote volle zijgevels volledig in ter plaatste gestort beton. Zelfs deze grote vlakken zijn in slechts één enkele stortfase uitgevoerd.

    De gevel weerspiegelt zich in de lichtstraat boven de kantoorruimten van de kelder.

  • woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton:  Eetkamer door pluspunt architectuur

    woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] Minimalistische woning van gegoten beton

    Zicht vanuit de eetplaats op de keuken. De lange eettafel van ca 5 meter telt 6 stoelen en 2 lange sobere banken. De banken zijn toegevoegd om geen eindeloze rij stoelen te moeten plaatsen. Het totaalbeeld straalt zo ook meer rust uit. De eettafel is gesitueerd onder een grote hoge vide waardoor waardoor de ruimtelijkheid extra geaccentueerd wordt.

  • woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton:  Studeerkamer/kantoor door pluspunt architectuur

    woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] Minimalistische woning van gegoten beton

    Zicht in de kantoorruimte in het ondergronds verdiep. De diverse lichtstraten geven deze ruimten voldoende daglicht. De verdeling van de lichtstraat projecteert een prachtig lijnenspel op de betonnen binnenwanden, afhankelijk van het weer en de stand van de zon.

  • woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton:  Keuken door pluspunt architectuur

    woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton

    De keuken bestaat uit een groot eiland met enkele krukken aan de buitenkant, een kookaanrecht en een hoge wandkast volledig weggewerkt in een nis en overlopend in een berging. Aangezien men in deze berging niet het gevoel heeft zich in een berging te begeven is deze volledig zichtbaar gehouden vanuit de keuken.

  • woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton:  Keuken door pluspunt architectuur

    woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] Bang voor krassen? 6 aanrechtbladen en hun krasbestendigheid

    De keuken bestaat uit een groot eiland met enkele krukken aan de buitenkant, een kookaanrecht en een hoge wandkast volledig weggewerkt in een nis en overlopend in een berging.De hoge wandkast omvat onder andere de ovens, ijskast, diepvriezer en wijnkast. Ook een af te sluiten ontbijtkast zorgt er voor dat het aanrecht en het eiland minimaal belast worden door losse attributen.

  • woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton:  Huizen door pluspunt architectuur

    woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton

    Een van de grote volle zijgevels volledig in ter plaatste gestort beton. Zelfs deze grote vlakken zijn in slechts één enkele stortfase uitgevoerd.

    Dit beeld gaat van binnenmuur over raamprofiel naar buitenmuur. De keuze voor het stalen schrijnwerk versterkt zeer sterk het minimalistische karakter.

  • woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton:  Muren door pluspunt architectuur

    woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton

    Kop van een spouwmuur met vlnr: buitenmuur, raamprofiel, binnenmuur als dwarse stuk van het binnenspouwblad.

  • woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton:  Muren door pluspunt architectuur

    woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton

    Editors´ Ideabooks met deze foto
    Ideabooks: 1
    ["NL"] [Published] Minimalistische woning van gegoten beton

    Binnenzicht zonder meubels. De strakke sobere betonnenwanden weerspiegelen de prachtige tekeningen van het ter plaatse gestort zelfverdichtend beton. De kamerhoge blokdeuren in betongrijs geschilderd worden volledig opgenomen in de wanden. Ook de vloeren zijn overal uitgevoerd in beton, weliswaar gepolierd waardoor ze onopvallend opgaan in het geheel.

  • woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton:  Eetkamer door pluspunt architectuur

    woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton

    Zicht op de eetplaats onder de grote vide met zicht om de 6 meter hoge betonwand. Op het tweede plan zicht op een hoekraam met antracietgrijze glasgordijn.

    De keuze van antracietgrijze glasgordijnen is ingegeven door het feit dat je van buitenaf niet kan zien of een gordijn open of toe is. Van buiten gezien is de kleur van de raamkaders, het glas en de gordijnen identiek.

  • woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton:  Muren door pluspunt architectuur

    woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton

    Binnenzicht.

Admin-Area