Ed Bergers Architecten

Ed Bergers Architecten

Ed Bergers Architecten
Ed Bergers Architecten
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Noorderligt | 31 zorgwoningen voor Amarant

De huidige stad Tilburg kent zijn oorsprong in een aantal buurtschappen, al in de middeleuwen gevormt aan driehoekige pleinen waar 's avonds ook het vee werd ondergbracht. Deze zogeheten herdgangen zijn onderling verbonden middels de linten. In de huidige hoofdstructuur van de stad zijn deze herdgangen en linten nog duidelijk herkenbaar aanwezig.

Op een diep perceel aan één van de linten in Tilburg, de locatie van de voormalige bioscoop Noorderlicht respectievelijk poppodium Noorderligt, is een stedenbouwkundige invulling gevonden met een carrébebouwing met binnenhof. Het hof geeft de bewoners een besloten woonomgeving, midden in de stad. Doorzicht naar het binnenhof geeft passanten aan het lint een fraai ruimtelijke beleving, bevestigd door de boom midden in het hof. De hoogte aan het lint is beperkt gehouden tot de vierlaagse bebouwing, daar waar het bestemmingsplan ruimte gaf voor een bouwhoogte van 15 meter.

Passend binnen het model van het carré is de gevel ook 'klassiek' opgebouwd. De opbouw in plint, tussenbouw en kroon, abstract opgenomen in de plastiek van het metselwerk in kruisverband, sluit in maat aan op het naastgelegen café en overige bebouwing. De verticaal verschoven posities van de kozijnen verraad de hedendaagse verdiepingshoogtes. Horizontale verschuivingen maken de gevels ontspannen binnen een verwachte symmetrie. Gevels aan de omloop zijn van hout voor en warme uitstraling en positief akoestische eigenschappen. De omloop is vrijdragend vanwege de bereikbaarheid van de parkeerplaatsen op het achterterrein.

De enorme inzet van alle betrokken partijen, opdrachtgever, afnemer, aannemer en architect, heeft het mogelijk gemaakt dit project te realiseren voor een zeer beperkt bouwbudget. Gezien de verhouding gevel/plattegrond is dit een behoorlijke prestatie. Bezuinigingsrondes zijn aangewend om het ontwerp te versoberen en te versterken.

opdrachtgever
Roozen van Hoppe, Haghorst

aannemer

Wijnen Bouw, Schijndel

konstrukteur

Hooijen Konstruktiebureau BV, Tilburg

fotografie

Stijn Poelstra

ontwerp

2008-2012

realisatie

2013

  • Lichthof in de gangen:   door Ed Bergers Architecten

    Lichthof in de gangen

  • Lichthof in de gangen:   door Ed Bergers Architecten

    Lichthof in de gangen

  • Lichthof in de gangen:   door Ed Bergers Architecten

    Lichthof in de gangen

  • De omloop zorgt voor ontsluiting van de appartementen:   door Ed Bergers Architecten

    De omloop zorgt voor ontsluiting van de appartementen

  • Binnenhof met hoofdentree:   door Ed Bergers Architecten

    Binnenhof met hoofdentree

  • Binnenhof met toegangspoort, doorzicht naar straat:   door Ed Bergers Architecten

    Binnenhof met toegangspoort, doorzicht naar straat

  • Binnenhof:   door Ed Bergers Architecten

    Binnenhof

  • Straatgevel, doorzicht naar binnenhof:   door Ed Bergers Architecten

    Straatgevel, doorzicht naar binnenhof

  • Straatgevel:   door Ed Bergers Architecten

    Straatgevel

  • Straatgevel:   door Ed Bergers Architecten

    Straatgevel

Admin-Area