Fenix I door Mei architects and planners | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3
Mei architects and planners
Mei architects and planners
Mei architects and planners
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Fenix I

De bouw van Fenix I in Katendrecht is gestart. Met bijna 45.000 m2 is dit één van de grootste bouwprojecten in Nederland. Op de bestaande Fenixloods komen 212 nieuwe loftappartementen die volledig naar wens van de kopers zijn in te delen. Dit kunnen zowel horizontaal als verticaal ingedeelde appartementen (inclusief vide!) zijn. In Nederland is dit een uniek concept. Mei architects and planners heeft in 2013 de architectenselectie gewonnen voor herbestemming van loods Fenix I in Katendrecht. De voormalige loods zal worden gevuld met een gemixt programma van wonen, werken, parkeren en recreëren. Hier bovenop verrijzen ruim 200 nieuwbouw loft appartementen.

De Fenixloodsen, gelegen tegenover Hotel New York en de Rijnhavenbrug, zijn in 1922 gebouwd in verband met de forse uitbreiding van het aantal lijnen van de Holland Amerika Lijn fors. Architect was de heer C.N. van Goor. De loods heette toen de San Franciscoloods en was maar liefst 360 meter lang. Bijzonder aan de loods was dat er twee spoorlijnen doorheen liepen en er zelfs een aantal goederenliften waren waarmee vrachtwagens hun waar konden laden en lossen op de eerste verdieping.

Aan het eind van W.O.II zijn gedeeltes van de kade vernield en heeft een brand het middengedeelte van de loods zwaar beschadigd. In 1954 is de kade herbouwd en hebben de resterende loodsen aan weerszijde van het huidige Fenixplein de naam Fenix I en Fenix II gekregen. In de jaren ’80 verplaatsten de havenactiviteiten zich naar het Westen en zijn de loodsen in onbruik geraakt.

Vanaf 2007 heeft de stad Rotterdam zich sterk gemaakt voor herstructurering en transformatie van de wijk Katendrecht. Met name het Deliplein vormde hierin een belangrijk onderdeel. Het groeide de afgelopen jaren uit van een achterstandsgebied naar een hippe plek en gewilde wijk met vele culinaire, creatieve en culturele ondernemingen.

Fenix Lofts

Rond 2009 is Heijmans begonnen met plannen voor ontwikkeling van de Fenix I loods. Na onderzoek van de rondom gelegen bouwvolumes aan de Rijnhaven werd in overleg met de Dienst Stadontwikkeling besloten om een nieuw volume bovenop de loods toe te voegen.

In het voorstel van Mei zijn aan de kant van de Rijnhaven extra bouwlagen toegevoegd ten opzichte van het voorstel van de Dienst Stadsontwikkeling. De appartementen aan de Rijnhavenzijde krijgen zo een zeer indrukwekkend uitzicht naar twee kanten. Aan de Veerlaan is het aantal bouwlagen verkleind om beter aan te sluiten op de lagere omringende bebouwing van Katendrecht.

De nieuwbouw en de bestaande loods worden gescheiden door een tussenlaag die bestaat uit een enorme vakwerkconstructie. In deze tussenlaag worden ook loftwoningen gerealiseerd.

Voor de gevel van het nieuwe bouwvolume ontwikkelde Mei de zogenaamde ‘mijmerbeugel’, een beugel waartussen glazen panelen worden geplaatst. De continue herhaling van deze beugels geeft het gebouw een industrieel karakter dat past bij de haven. Het binnenhof wordt daarentegen voorzien van planten en materialen met een warme uitstraling.

Fenix Docks

Fenix Docks zal onderdak bieden aan de drie bekende culturele instanties die samen het Cultuur Cluster vormen: Conny Janssen Danst, Codarts en Circus Rotjeknor. Mei heeft een sleutelrol gespeeld in het bemiddelen tussen de gemeente Rotterdam en deze instanties, die elk actief zijn binnen de 3 C’s (culinair, creatief en cultureel). Voor het inpassen van de diverse benodigde ruimtes in de bestaande structuur van de loods heeft Mei inventieve oplossingen gevonden. Met name de benodigde kolomvrije ruimten, de gevraagde vrije hoogte van de trainingsruimten en het gezamenlijk gebruik van diverse ruimten maakten deze inpassing gecompliceerd.

Het resultaat is een slim ontwerp met zowel gezamenlijke als privé ruimtes. Op diverse plekken zijn spontane ontmoetingen tussen de verschillende instanties mogelijk, maar is er ook voldoende privacy. De foyer is zo’n gezamenlijke ruimte voor ontmoetingen, met een glazen wand die een inkijkje geeft in de trainingsruimte van Codarts. De foyer is toegankelijk vanaf het Dolf Henkesplein aan de zuidzijde van het gebouw en geeft toegang tot het ‘docks’ gedeelte en het ‘arts’ gedeelte van het Cultuur Cluster.

Het programmeren van ondernemingen aan de Rijnhavenkade en de Veerlaan zijde geeft het gebouw een actieve plint. Om beide zijden van het gebouw goed toegankelijk te maken heeft Mei een passage ontworpen die dwars door het gebouw loopt van de Veerlaanzijde naar de Rijnhavenzijde. Overdag is deze passage open voor publiek. Bewoners van de bovenliggende lofts hebben via een entreehal in de passage toegang tot hun woning. Glazen wanden in de passage bieden bewoners en bezoekers ook een blik in het Cultuur Cluster.

Fenix Docks krijgt een zeer levendige, creatieve en open uitstraling. Mei architects en planners zal deze karakteristieken ook doorvoeren in de uitwerking van het interieur van het Cultuur Cluster.

Programma: culturele en culinaire voorzieningen (ca. 8.500 m2)225 parkeerplaatsen (ca. 9.000 m2)212 loftappartementen (78 huur & 134 koop) (ca. 23.000 m2)

Opdrachtgever(s): Heijmans Vastgoed

Realisatie: start bouw december 2015 – oplevering medio 2018

Locatie
Rotterdam
 • Fenix I Moderne huizen van Mei architects and planners Modern

  Fenix I

  Impressie exterieur

 • Fenix I Moderne woonkamers van Mei architects and planners Modern

  Fenix I

  Impressie interieur

 • Fenix I Moderne woonkamers van Mei architects and planners Modern

  Fenix I

  Impressie interieur

 • Fenix I Moderne fitnessruimtes van Mei architects and planners Modern

  Fenix I

  Impressie Codarts Fenix Docks

 • Fenix I Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Mei architects and planners Modern

  Fenix I

  Impressie entree Fenix Docks

 • Fenix I Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Mei architects and planners Modern

  Fenix I

  Impressie interieur entree

 • Fenix I Moderne studeerkamer van Mei architects and planners Modern

  Fenix I

  Impressie interieur Fenix Docks

 • Fenix I Moderne huizen van Mei architects and planners Modern

  Fenix I

  Impressie facade detail

 • Fenix I Moderne huizen van Mei architects and planners Modern

  Fenix I

  Impressie binnentuin

 • Fenix I Moderne huizen van Mei architects and planners Modern

  Fenix I

  Impressie exterieur

 • Fenix I Moderne huizen van Mei architects and planners Modern

  Fenix I

  Impressie exterieur

Admin-Area