Villa K door Architectenbureau Paul de Ruiter | homify
Wijzig profielfoto
Wijzig omslag
Architectenbureau Paul de Ruiter
Architectenbureau Paul de Ruiter

Architectenbureau Paul de R…

Architectenbureau Paul de Ruiter
Architectenbureau Paul de R...
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Villa K

Villa K ligt in de deelstaat Thüringen en is het eerste Duitse project van Paul de Ruiter architects. Het realiseren van een energieneutrale woning, onopvallend en opgaand in de natuur, was de wens van de opdrachtgever. Het resultaat is ongecompliceerde, maar innovatieve residentie opgebouwd uit de materialen staal, glas en beton.

Leefruimten met uitzicht
De duurzame woning is georiënteerd op het zuiden, waar de woon- en slaapvertrekken gevestigd zijn. De leefruimten zijn omlijnd door een glazen façade, lopend over de totale lengte van de villa. De glazen gevel, zonder verstoringen als te openen ramen of buitenzonweringen, weerspiegelt enkel de lucht en biedt uitzicht over de vallei. Rondom het leefgedeelte is een U-vormig terras gesitueerd. Het terras wordt in het midden doorkruist door een deels inpandige patio en een zwembad dat net boven de helling lijkt te zweven.

Het terras loopt visueel door dankzij de toevoeging van een hefplateau geplaatst in de breedte van het zwembad. Dit plateau kan omhoog gestuwd worden wanneer er gezwommen wordt. Om het terras heen is de tuin ingericht met groentegewassen en fruitbomen.

Eenheid met het berglandschap
De entree, de technische ruimte, de berging, de jachtkamer en de garage met ruimte voor zes auto’s bevinden zich aan de noordkant, in de glooiing van het berglandschap geschoven. De totale dakstructuur van de villa aan de noordzijde is bedekt met mos en sedum, wat de koellast van de villa verlaagt. Op het talud boven de garage en entree worden zonnepanelen en –collectoren geplaatst, op het zuiden gericht om in het energieverbruik te voorzien.

Energieneutraal door de ligging
Door de ligging op het zuiden en door de villa grotendeels in de berg te schuiven ontstaat er een klimatologisch duurzame situatie. De zuidzijde vangt veel zonlicht en warmte op, terwijl de in het berglandschap geschoven gedeelten koude lucht opslaan. Een warmtepomp slaat koude op om te koelen in de zomer, en legt warmte vast om te verwarmen in de winter. Dit systeem is aangesloten op een koelplafond en vloerverwarming waardoor altijd een prettig leefklimaat kan worden gerealiseerd. Een verfijnd en volledig automatisch computer systeem stuurt de duurzame verwarming- en koelingsystemen aan.

Fotografie: Pieter Kers

  • Villa K:  Zwembad door Architectenbureau Paul de Ruiter, Minimalistisch

    Villa K

  • Villa K:  Zwembad door Architectenbureau Paul de Ruiter, Minimalistisch

    Villa K

  • Villa K:  Zwembad door Architectenbureau Paul de Ruiter, Minimalistisch

    Villa K

Admin-Area