reitsema & partners architecten bna

reitsema & partners architecten bna

reitsema & partners architecten bna
reitsema & partners architecten bna
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Galerie Roombeek

De dramatische vuurwerkramp in de Enschedese wijk Roombeek heeft bizar genoeg een start gegeven aan een bijzondere woonwijk waarin veel architectonische en stedenbouwkundige kwaliteiten zijn verenigd. Een hoofdader in de wijk wordt gevormd door de Lonnekerspoorlaan. Deze lange, rechte as is aan één zijde gevuld met particuliere woonwerkhuizen die schouder aan schouder zijn ontworpen als ware het een rij grachtenpanden. Aan het eind van zo’n reeks staat op nummer 104 Galerie Roombeek. Het is een woning met een galerie/kunsthandel. Het ruimtelijk ontwerp bestaat uit slechts vijf elementen die een sequentie beschrijven van vijf verschillende atmosferen. En ofschoon de woning en de galerie afzonderlijke te gebruiken ruimtes zijn, versterken zij wel elkaars ruimtelijkheid.

De opdracht bestond uit het ontwerpen van een uitnodigende galerie, die van afstand herkenbaar is zonder dat er een reclameaanduiding aan toegevoegd is. Daarnaast moest de woning beschikken over een bijzondere ruimtelijkheid, geluidsdichte privé vertrekken en een minimalistische architectuur. Door te kiezen voor een bovenmaatse schaal van de verschillende bouwdelen bovenop een bakstenen plint en de kunst vanaf de straat zichtbaar te maken, wordt de galerie als vanzelf aangekondigd.

De vijf elementen waaruit de woning bestaat zijn: een bakstenen plint waarop twee dichte schijven met daartussen een slaapdoos. De glasgevels en het dak zijn de verbindende elementen. De woning krijgt door de speelse wijze waarop de elementen elkaar opvolgen en met elkaar in verbinding staan een bijzondere ruimtelijkheid. Wie voor het eerst door het huis dwaalt zal verrast zijn door de contrasten bij de overgangen tussen de verschillende ruimtes.

Aan de straatzijde bevindt zich de kunstgalerie. De verhoogde ligging op een plint geeft de zes meter hoge ruimte een passende sokkel. Door de volledig glazen gevel krijgt men een breed uitzicht op de wijk en is vanaf de straat direct de geëxposeerde kunst te zien.

De woning wordt aan de achterzijde van het pand ontsloten via de patio die in aansluiting op de keuken een besloten bakstenen wereld vormt. Met een betonnen opgang wordt de woonkeuken direct verbonden met de voorkamer waar zich de galerie bevindt. Vanuit de woonkeuken vertrekt ook de centrale trap die alle niveaus met elkaar verbindt. Op een tussenverdieping bevindt zich een woonvertrek en een kleine bibliotheek met werkruimte in aansluiting op de vide van de galerie. De volgende verdieping is de gesloten slaapdoos met drie slaapkamers en diverse sanitaire units. Kleine perforaties in de gevel zorgen hier voor een spannend lichteffect. De climax is de bovenste woonlaag met een woonstudeerkamer en een daarop aansluitend dakterras. Hier ontvouwt zich een prachtig panoramisch uitzicht over Enschede.

In het ontwerp van de woning is overtuigend maximaal aandacht besteed aan het te realiseren woongenot. De verschillende atmosferen in de opeenvolgende vertrekken en het gebruik van wél uitzicht versus géén uitzicht op de verschillende verdiepingen, dragen daar in belangrijke mate aan bij. Transparant en gesloten, licht en duisternis, extrovert en introvert. Het zijn de gebruikte contrasten die dit ontwerp karakteriseren. De witgestuukte, gesloten gevelvlakken staan er tegenover de transparante glasgevels met hun eenduidige ritme van verticale stijlen. Ook de gesloten slaapdoos, waar afgezien van een aantal ‘ogen’ geen directe daglichttoetreding is, toont het contrast optimaal. De introverte geslotenheid en privacy garanderende afzondering contrasteren hier met de extroverte openheid van de galerie aan de straatzijde en de woonvertrekken aan de achterzijde.

  • Galerie Roombeek:  Huizen door reitsema & partners architecten bna

    Galerie Roombeek

  • Galerie Roombeek:  Huizen door reitsema & partners architecten bna

    Galerie Roombeek

Admin-Area