reitsema & partners architecten bna

reitsema & partners architecten bna

reitsema & partners architecten bna
reitsema & partners architecten bna
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Mon Rêve

Verscholen in een bosperceel in het Gelderse Epse ligt een pittoresk, houten huis dat door reitsema & partners architecten is uitgebreid en progressief is voorzien van een nieuw interieur. Het kleine, vrijstaande woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond met woonfuncties op de begane grond en een slaapvertrek op de verdieping onder het steile, rietgedekte zadeldak. Het honderd jaar oude huis is bij de verbouwing aan de achterzijde uitgebreid in de lijn van het bestaande bouwvolume. Gevels en dak zijn als het ware verlengd. Daarbij zijn ook de aanwezige materialen zoals de rieten kap en de houten gevel doorgezet. Een uitzondering hierop is de nieuwe achtergevel. Hier is gekozen voor een grote glaspui die het gehele gevelvlak vult. De pui, die van maaiveld tot nok loopt, zorgt voor een theatrale ervaring waarbij het omliggende bos naar binnen lijkt te komen.

Met enkele essentiële ingrepen heeft de woning een enorme ruimtelijkheid gekregen. De ruime toetreding van daglicht draagt daar aanzienlijk aan bij. Daarvoor zorgt de enorme glaspui in de achtergevel, maar ook het grote in het dakvlak geplaatste daklicht. Zo wordt niet alleen voor veel daglichttoetreding gezorgd, maar ontstaat op verschillende punten in de woning een prachtig uitzicht op het omringende bos. Door op diverse plekken de verdiepingsvloer open te maken, dringt het daglicht door in de hele woning.

Het ontwerpconcept voor de verbouwing bestaat uit het behouden van de bestaande schil. Daarbinnen is een groot meubel geplaatst met alle voorzieningen voor de bewoners zoals de slaapkamer, badkamer, keuken, bergruimte, trap, haard en toilet. Samen met de vide achter de nieuw geplaatste glaspui verhogen de verwijderde vloergedeelten de ruimtelijke kwaliteit in de woning. Door de wanden van het slaapvertrek als een balustrade uit te werken, ontstaat er een balkon waardoor er direct contact is tussen de woon- en de slaapverdieping. Het ‘zwevende’ balkon is als een meubelelement ontworpen. Geheel in berkenmultiplex uitgetimmerd en voorzien van verschillende laden, kastjes en doorkijkjes is het een verfijnd object dat de ruimte definieert en karakter geeft aan zowel de slaapkamer als de onderliggende woonruimte.

Ook de overige nieuwe functionele onderdelen, zoals de keuken, de sanitaire ruimten en bergruimtes, zijn als meubelstukken uitgevoerd en als element in de woning geplaatst. Het met veel vakmanschap uitgevoerde ontwerp heeft de woning een geheel nieuw karakter gegeven, maar wel met respect voor de bestaande, sobere architectuur. Voorheen verscholen tussen de bomen en met een duister interieur vanwege de weinige en bovendien relatief kleine vensters, is het nu een ruim, licht en toegankelijk droomhuis. In een beperkt volume is met veel aandacht voor details en afwerking een comfortabele woning gemaakt. Voor de opdrachtgevers is het huis dat al langer de naam ‘Mon Rêve’ droeg, nu echt een droomhuis geworden.

Admin-Area