reitsema & partners architecten bna

reitsema & partners architecten bna

reitsema & partners architecten bna
reitsema & partners architecten bna
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Villa DA

In de wijk Almelo NoordOost is veel ruimte voor vrij en landelijk wonen op kavels waar in particulier opdrachtgeverschap villa’s onder architectuur gerealiseerd kunnen worden. Villa DA ligt aan de rand van deze wijk. Het directe zicht op het aansluitende landschap was voor de opdrachtgevers dan ook één van de belangrijkste ingrediënten die werden aangereikt bij het laten ontwerpen van de woning. In de uitwerking daarvan zijn twee ontwerpideeën leidend geweest. Enerzijds was dat het omdraaien van de traditionele stapeling van wonen beneden en slapen boven waardoor een optimaal genieten van het landschap vanuit de woonfuncties mogelijk werd. En anderzijds was dat het negentig graden draaien van de twee woonvolumes ten opzichte van elkaar. Daarmee ontstond direct de mogelijkheid om het dak van de onderliggende slaapverdieping te gebruiken als een op de zonzijde gericht terras dat vanuit de bovenliggende woonfunctie bereikbaar is.

Omdat het bouwvolume anderhalve meter onder het maaiveld aanvangt, liggen de slaapvertrekken half onder de grond. Dit is niet alleen vanuit energetisch oogpunt aantrekkelijk maar het biedt bovendien meer privacy in de slaapvertrekken en op de patio die in de oksel van de twee  gedraaide bouwvolumes ligt. Door in het half ondergrondse bouwvolume een onderbreking te maken, ontstaat ruimte voor een carport. Als er geen auto geparkeerd staat dan is de ruimte geschikt als overdekt terras.

Het uiterlijk van de villa wordt gekenmerkt door wit gestuukte, gesloten gevelvlakken en een afwisseling van grote en kleine glaspartijen.

Door het woonprogramma in een compact volume op te nemen en dat bovendien deels onder de grond te maken, is het materiaalgebruik relatief beperkt gehouden. Dit duurzaamheidaspect is aangevuld met maatregelen zoals een optimaal isolatiepakket met een hoge Rc-waarde en de toepassing van een warmtepomp. Door de compacte situering zijn de afstanden van leidingen kort waardoor er weinig energieverlies is. De woning is bovendien slim op de bezonning georiënteerd waardoor in de winter de laagstaande zon een bijdrage levert aan de verwarming van de woning. De koelleidingen van de warmtepomp zorgen in de zomer voor koeling.

Naast de oriëntatie op de zon is het woonhuis ook gepositioneerd op doorkijk. Zichtlijnen domineren het ontwerp. Zo is door de hoogtemaatvoering van 1,5 meter ten opzichte van het maaiveld op ooghoogte een directe beleving met het landschap mogelijk. De verschillende uitzichten op het landschap die vanuit de woning mogelijk zijn, worden in elke ruimte anders ervaren. Bij zitten of liggen is de privacy gegarandeerd, terwijl bij staan er een weids uitzicht op het landschap wordt geboden. Maar ook intern zijn door de verdraaiing van de volumes interessante zicht- en contactlijnen ontstaan. Zo is naast het gebruik van duurzame materialen, uitgekiende indeling en liefdevolle detaillering een woning ontworpen waar bewoners veel woongenot ervaren. Ook dat is een belangrijke voorwaarde om het ontwerp een lange levensduur te geven.

Admin-Area