reitsema & partners architecten bna

reitsema & partners architecten bna

reitsema & partners architecten bna
reitsema & partners architecten bna
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Villa Borkeld

De Borkeld is een uit 1886 daterende T-boerderij. Voor de gevraagde verbouwing was naast het bloot leggen van de bestaande karakteristieke elementen ook het opnieuw integreren daarvan een onderdeel van de ontwerpopgave. Door de jaren heen was de boerderij door de vele toevoegingen verrommeld en dichtgegroeid. Bij de opname van de bestaande situatie bleek achter de betimmeringen een nog onaangetaste oude structuur te zitten. De houten gebinten, waarvan de houtstructuur na het verwijderen van de beitslagen weer in volle glorie zichtbaar werd, hebben nu een prominente betekenis in het interieur gekregen.

De belangrijkste wijzigingen in de ruimtelijke indeling hebben plaatsgevonden op de begane grond van het voorhuis en in de deel, de voormalige koeienstal die eerder al tot woonvertrek was omgebouwd. Deze deel, met een hoge rieten kap, is nu het hart van de woonboerderij. De sombere en gedateerde sfeer die hier heerste is met een simpele maar wel essentiële ingreep omgetoverd tot een weldadig lichte ruimte. Hiervoor zijn boven de gebinten in de tegenover elkaar gelegen dakvlakken, twee grote daglichten geplaatst, elk 5x1,5 meter groot. Daarmee wordt niet alleen een enorme hoeveelheid daglicht binnengebracht maar wordt bovendien de karakteristieke houten kap zichtbaar, inclusief een spannend spel van schaduw en licht, een spel dat gedurende de dag met het verdraaien van de zon gespeeld wordt.

Dat het daglicht ver in de woning kan dringen is ook te danken aan de aanpassing in de zoldervloer. Langs de randen zijn de vloerdelen verwijderd. Op het resterende middelste vloergedeelte is een nieuwe hoofdslaapkamer gemaakt, voorzien van glazen wanden. Zo komt het daglicht niet alleen op de begane grond maar ook in de slaapkamer. Plisségordijnen die neergelaten kunnen worden zorgen voor privacy. Bijzonder is het uitzicht vanaf het bed. Door de zo strategisch geplaatste dakramen is hiervandaan het prachtige Twentse coulisselandschap in alle rust en in volle glorie te bewonderen. De wanden die de afscheiding vormen tussen slapen en wonen zijn van glas waardoor een direct visueel contact mogelijk is. Maar ook elders zijn nieuwe zichtlijnen geïntroduceerd door het weghalen van muren of gedeelten daarvan en door binnendeuren te verwijderen. Het openbreken van de plattegrondindeling resulteert in veel licht, grote openheid en veel visuele en auditieve verbindingen.

Licht, licht en licht. Daglicht, kunstlicht en lichte kleuren. Deze ingrediënten bepalen de sfeer in de gerestaureerde en verbouwde woonboerderij. Door de dakramen op de aanwezige houten muurplaat te laten dragen en in het vlak van het rieten dak te plaatsen, komen de ramen vrij van de gebinten dat er nu ongehinderd achterlangs kan lopen. Zo bieden de ramen door hun omvang niet alleen veel daglichttoetreding, maar kunnen door de niet-standaard detaillering ook de houten gebinten prominent getoond worden. Zonwerend glas is toegepast om de warmteproductie door zonnewarmte in toom te houden. Dankzij het vele daglicht, is het gebruik van kunstlicht ook geminimaliseerd. Dat wordt nog eens ondersteund door de lichte kleuren die voor de inrichting zijn gekozen. Een lichte kunststof gietvloer en witgestuukte wanden reflecteren al het binnenvallende daglicht tot in alle uithoeken van de ruimte.

Het interieur is ook geheel ontworpen door reitsema & partners architecten. Met uitzondering van een enkel meubelstuk, zoals de antieke kast die een erfstuk is, zijn nieuwe meubelen op maat gemaakt of aangeschaft. De in het dakvlak gelegen dakramen verstoren de bestaande contouren niet. Een donkere boerdenhoeve is met eenvoudige ingrepen in een lichte, sfeervolle woning getransformeerd. Het zo geliefde coulisselandschap rond het Overijsselse Rijssen behoudt dankzij deze ontwerpopvattingen haar karakter waarin de boerderijen, ook al zijn ze van functie veranderd, tot het beeldbepalende erfgoed kunnen blijven behoren.

Admin-Area