reitsema & partners architecten bna

reitsema & partners architecten bna

reitsema & partners architecten bna
reitsema & partners architecten bna
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Villa SR

Aan de rand van de bebouwde kom van Rijssen vonden de opdrachtgevers een bouwkavel met een fabuleus uitzicht op de Holterberg. Hier moest hun huis komen, een groot huis met  350 m2 woonoppervlak. In gesprek met architect Theo Reitsema is in die wens een omslag gemaakt. Reitsema stelde voor om goede materialen, comfort en duurzame oplossingen te verkiezen boven het aantal vierkante meters. Samen met de opdrachtgevers is gekozen voor een ontwerp met een woonoppervlak van 160 m2.

Villa SR is één bouwlaag hoog en is door ophoging van het maaiveld iets opgetild om zo meer van het uitzicht te kunnen genieten. Het volume is in twee elementen opgedeeld. Aan de ene zijde bevinden zich de woonkamer met keuken en twee slaapkamers waartussen een badkamer en een kleedruimte. Het andere, kleinere volume is voor de bergingen. Omdat een doorlopende vloer en dak de scheiding tussen de volumes overbrugt, is een poort ontstaan die doorkijk geeft van de straat naar het achterliggende landschap, maar ook ruimte biedt aan de entree, een carport en een terras.

In de organisatie van de plattegrond, maar vooral ook in de materialisatie van de villa, heeft de oriëntatie op het landschap een essentiële rol gespeeld. De woonvertrekken liggen aan de westzijde waar glasgevels rondom een panoramisch uitzicht geven op het landschap. De slaapvertrekken zijn aan de oostzijde gesitueerd waar een geheel gesloten baksteengevel beschutting en privacy garanderen.

Door de constructeur al vroeg in het ontwerpproces te betrekken is het gelukt om het betondak met het grote overstek te ondersteunen met strategisch gepositioneerde dragende wanden en enkele verchroomde staalkolommen met een doorsnede van slechts 63 mm. Zo is maximale transparantie gecreëerd en kan het uitzicht maximaal beleefd worden. Onder het overstek – dat ’s zomers voor schaduw zorgt – ligt een terras over de volle breedte van de woning. Een tweede terras is te vinden in de patio die achter de baksteengevel ligt, ideaal voor gebruik van een ontbijt in de ochtenduren. Een klein venster in de gevel zorgt hier voor contact naar de straat. Een extra avondterras ligt in de luwte van de carport en is bij uitstek geschikt voor een intiem diner. Een schuifdeur sluit de ruimte af van de straat en biedt tevens beschutting tegen de wind.

In de hermetische materialisatie van zwarte bakstenen is de toegangspoort een belangrijk lichtpunt. Een hellingbaan van hout steekt vanaf de straat het groene gazon over en reikt tot in de opening in de donkere gevel. Daar ontwaart de voorbijganger een kort moment het achterliggende landschap dat als een schilderij met een monumentale omlijsting zichtbaar wordt. De steen, die in samenwerking met de fabrikant is ontwikkeld, oogt van afstand vlak en donkergrijs. Maar door toevoeging van gele klei en het bakken in de steenoven vlakbij het vuur, is een sintering ontstaan waardoor dichtbij een glanzende schakering van zwart en geel te zien is.

De gekozen ontwerpstrategie om een deel van het gevraagde woonoppervlak in te zetten voor verhoging van kwaliteit, heeft geresulteerd in een comfortabele en vrijwel energieneutrale woning. Daar dragen onder meer het inzetten van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming en koelplafond aan bij. Uiteraard is de villa voorzien van hoogwaardige thermische isolatie. De met grote zorg ontwikkelde detaillering is een belangrijke drager van de kwaliteitsbeleving in de villa. De kozijnen, roosters, gordijnrails en overige aansluitingen zijn op maat ontworpen en maximaal geïntegreerd. Naast de minimalistische detaillering en het gebruik van innovatieve constructies en materialen, is een belangrijke kwaliteit van het ontwerp de zeer directe aansluiting op het uitgestrekte landschap. Dat zorgt voor een beleving van het 160 m2 grote woonoppervlak die vele malen groter is dan de oorspronkelijke wens.

Admin-Area