Uitgerekt Huis door Ruud Visser Architecten | homify
Wijzig profielfoto
Wijzig omslag
Ruud Visser Architecten
Ruud Visser Architecten

Ruud Visser Architecten

Ruud Visser Architecten
Ruud Visser Architecten
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

Uitgerekt Huis

De vraag van de opdrachtgever was om op de begane grond een ruime uitbouw te maken, net als bij de buren. Hoewel de keuken en de eetkamer op de begane grond dan meer ruimte krijgen, was op deze verdieping het gebrek aan ruimte niet acuut aanwezig. Dat was wel het geval op de eerste verdieping met de slaapkamers. De slaapkamers van de kinderen dateren qua omvang nog uit de 19de eeuw. In de kleinste slaapkamer paste niet eens een gewoon bed. Daarom stelden wij voor om het gehele huis twee meter naar achteren ‘uit te rekken’. Net genoeg om normale slaapkamers te maken en net genoeg voor een prettige keuken en eetkamer.

Maar volgens het bestemmingsplan mochten er geen aanbouwen worden gemaakt hoger dan 3 meter. Daarom besloten we om een brief te schrijven naar de Burgemeester en Wethouders om ze er van te overtuigen dat ons plan goed is voor de toekomst van de buurt. Door de 19de eeuwse panden 2 meter uit te rekken voldoen ze aan huidige maatstaven. 

En het is gelukt!

Het huis aan de Delftweg in Rijswijk is een pand dat onderdeel is van een woonblok van zes woningen. Dit is een karakteristiek woonblok uit ca. 1900 in de voor die tijd populaire cottagestijl. Ondanks de wit geschilderde gevel en de verschillende kleuren van de kozijnen, is de voorgevel van het blok nog in redelijk originele staat. De achtergevel van het woonblok is bebouwd met éénlaagse aanbouwen en schuurtjes die verschillen in vorm en materiaal.

Door het huis letterlijk 2 meter uit te rekken, konden we op de eerste verdieping 2 kinderslaapkamers maken van normale afmetingen. Op de begane grond kregen we zo voldoende ruimte voor een riante eetkamer met keuken.

De achtergevel hebben we zo veel mogelijk intact gelaten. Vorm, nok en gevelankers hebben we gekopieerd, maar in plaats van verschillende kleine ramen hebben we één groot glasvlak gemaakt. Deze wordt in vieren gedeeld door een kruisvormig houten frame. Elk stuk glas is een andere ruimte: boven de twee slaapkamers, onder de keuken en de eetkamer.

Ruud Visser Architecten 

Projectarchitecten: Ruud Visser en Fumi Hoshino 

Foto’s: René de Wit

Admin-Area