House 20x3 - Daylight Award 2016 door Tim de Graag | homify
Wijzig profielfoto
Wijzig omslag
Tim de Graag
Tim de Graag

Tim de Graag

Tim de Graag
Tim de Graag
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

House 20x3 – Daylight Award 2016

Het rijksmonumentale pandje aan de historische haven van Zierikzee stond al ruim vier jaar leeg. Dit als gevolg van haar smalle en diepe plattegrond. Tijdens de aanleg van de kavels bepaalde de breedte van de woning de hoogte van de belasting. Een betaalbare kavel was daarom smal en diep. Bovendien was het interieur van het pand in de jaren zeventig ontdaan van al haar historische elementen. De vraag rees hoe een historische huls met een gebrek aan daglicht en een plattegrond van circa twintig bij drie meter getransformeerd kan worden in een eigentijdse en prettige woning.

Centraal in het plan ligt een kaarsrechte zichtlijn van twintig meter door het hart van de woning. Deze zichtlijn versterkt de relatie met zowel de omgeving als de functies binnen het gebouw. De zichtlijn openbaart zich reeds vanuit de riante entree die is voorzien van dubbele stalen deuren. Vanuit hier bereikt men de op de begane grond gelegen werkkamer met royale multifunctionele gangzone.

Op de eerste verdieping bevindt zich de woonkamer met uitzicht op de historische haven en op de beneden verdieping is de woonkeuken met openslaande deuren naar de stadstuin gepositioneerd. Op de tussen-verdieping bevindt zich de lichte slaapkamer en een inpandige logeerkamer. Een T-vormige trap verbindt de verschillende verdiepingen op logische wijze.

Om tot een ruim, licht en kalm plan te komen werd het programma zorgvuldig afgestemd op de mogelijkheden tot daglichttoetreding, het ventilatie- en isolatieconcept, het budget en de ruimtelijke kwaliteit. Het resultaat is een verassend ruime woning waarin zowel horizontaal als verticaal contact mogelijk is en waarin privacy gewaarborgd blijft. Het spel van licht en schaduw levert bovendien een bijna serene rust op die bijdraagt aan het woongenot van de gebruikers.

Het ontwerp van Huis 20x3 werd bekroond met de Daylight Award 2016. Volgens de jury heeft De Graag op zorgvuldige wijze de bestaande doorsnede zeer deskundig naar zijn hand gezet. “Met een prachtig en subtiel doorzicht door de gehele lengte van het huis als resultaat. Met slimme trapverbindingen naar de verschillende niveaus en met een centraal bovenlicht dat niet alleen zijn gedachte nuttige rol vervult, maar mede door de precies gekozen plaats, maten en verhoudingen ook architectonisch gezien bijzonder subtiele verschillen in licht en schaduw realiseert in het hart van de woning

Afmetingen
20 × 6 × 3 m / 120 m² (Lengte, Hoogte, Breedte / Oppervlakte)
Locatie
Zierikzee
  • Woonkeuken Huis 20x3:  Keuken door Tim de Graag, Modern Hout Hout

    Woonkeuken Huis 20x3

    De woonkeuken van huis 20x3 werd voorzien van glazen deuren met stalen kozijnen. Het interieur werd op maat ontworpen en vervaardigd uit noestvrij massief Eiken hout.

  • Keuken Huis 20x3:  Keuken door Tim de Graag, Modern

    Keuken Huis 20x3

    Huis 20x3 werd voorzien van een lange, eenvoudige en heldere keuken

  • Steektrap met kastruimte:  Gang en hal door Tim de Graag, Modern Hout Hout

    Steektrap met kastruimte

    Onder de lange steektrap bevindt zich bergruimte.

  • Trappenhuis Huis 20x3:  Gang en hal door Tim de Graag, Modern Massief hout Bont

    Trappenhuis Huis 20x3

    Het trappenhuis van de woning werd voorzien van een T-vormige trap die drie verdiepingen verbindt. Daarnaast werd het daglichtconcept radicaal vernieuwd.

  • Trappenhuis Huis 20x3:  Gang en hal door Tim de Graag, Modern Massief hout Bont

    Trappenhuis Huis 20x3

    Twee steektrappen uit massief Eikenhout tegenover elkaar verbinden de verdiepingen van Huis 20x3

  • Woonkamer Huis 20x3:  Woonkamer door Tim de Graag, Modern Massief hout Bont

    Woonkamer Huis 20x3

    De woonkamer werd voorzien van neutrale kleuren en gele accenten. Daarnaast werd er een zorgvuldig ontworpen lichtplan geintroduceerd.

  • Achtergevel Huis 20x3:  Huizen door Tim de Graag, Modern Steen

    Achtergevel Huis 20x3

    De achtergevel van Huis 20x3 werd voorzien van een nieuwe stalen pui en een natuursteen omlijsting. De diepe negge geeft de gevel een herkenbaar karakter.

Admin-Area