PHOENIX, architectuur en stedebouw

PHOENIX, architectuur en stedebouw

PHOENIX, architectuur en stedebouw
PHOENIX, architectuur en stedebouw
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Verzonden!
Deze professional zal zo snel mogelijk antwoorden!

woonhuis in Achel [België]

De opdrachtgevers voor deze woning zijn grote bewonderaars van het werk van de Amerikaanse architect: Frank Lloyd Wright. En dan met name zijn oudere werk; de zogenaamde “prairie style houses”. Omdat deze architect ook tot onze persoonlijke favorieten behoort is dit gegeven een belangrijke leidraad geweest in ons ontwerp. Niet alleen het uiterlijk van deze woning, maar ook de opzet van de plattegronden en een aanzienlijk deel van de detaillering, is sterk beïnvloed door het werk van deze oude meester.

Het plan is gerealiseerd op een zeer fraai hoekkavel gelegen aan de buitenrand van het plaatsje Achel te België. Aan de overzijde van de aansluitende straten liggen grote, vrij toegankelijke, bosgebieden. In deze Belgische verkaveling is een open overgang tussen straat en tuin [zonder trottoir] gebruikelijk. Dit vertoont grote gelijkenis met hetgeen gebruikelijk is in Amerika.

Op dit kavel rustte de verplichting om, in aansluiting op de garages van de naastgelegen buren, eveneens een garage te realiseren in een hoek van het kavel. Uiteindelijk is dit een samenstelsel van gemetselde muren, kolommen en een dakvlak geworden, waar strikt genomen stallingruimte is voor een auto, evenals een tuinberging. Het geheel heeft het karakter van een tuinprieel en doet in ruimere zin dienst als omlijsting van de tuin.

De karakteristieke, flauw hellende, daken met de grote overstekken benadrukken de, in essentie, L-vormige plattegrond. Nagenoeg het gehele programma is gelijkvloers gerealiseerd. Uitsluitend een tweetal logeerkamers en een tweede badkamer zijn op de verdieping gesitueerd. De hoofd slaapkamer is, als het ware, in een aparte vleugel gesitueerd met een half afgescheiden kleedruimte [met op maat gemaakte kasten], een waskamer en een halfopen badkamer.

De werkkamer staat in open verbinding met de overige woonruimten. De twee verspringende wanden die de doorgang naar de woonruimte omlijsten worden geheel in beslag genomen door boekenkasten. Vanuit deze werkkamer is rondom uitzicht over de aangrenzende straten en bossen. De voornaamste woonruimten zijn voornamelijk georienteerd op de eigen tuin. De eetruimte heeft een ontbijthoek, die direct grenst aan een overdekt terras. De ochtendzon heeft hier vrij spel.

Bijna de gehele begane grond is afgewerkt met gestoomd beukenparket. De entree, de overgang naar het slaapgedeelte en de keuken zijn voorzien van een afwerking met hardsteen [henegouwen blauw]. De onderlinge overgangen zijn verbijzonderd evenals de deuren ter plaatse.

Verder kan nog de bovenplint worden vermeld. Dit is primair een constructief element dat de betonnen dakvloer draagt en dat visueel geaccentueerd is doordat dit element twee centimeter naar binnen steekt. In deze overgang is een railsysteem opgenomen voor de bevestiging van schilderijen en dergelijke.

De, voor de huizen van F.L.Wright, karakteristieke grote schoorsteen biedt in ons geval geen plaats aan een open haard. Bovendaks is de koelunit van de airconditioning er in ondergebracht en in de woonruimte is in dit element de tv en stereo installatie ondergebracht.

De kleurstelling is neutraal gehouden: Wit geschilderd gevelmetselwerk met een grijze plint. Donkergrijze shingles op het dak en grijs schilderwerk voor de overstekken. Grijze raamdorpels en muurafdekkingen. Lichtgrijze kozijnen met grijsgroen geschilderde draaiende delen complementeren het geheel.

Locatie
Achel - België

Admin-Area